Κυριακή σήμερα και το φαγητό είναι ιδιαίτερο όπως κι η μέρα!
Κοτόπουλο γεμιστό, η επιλογή της κολώνας του σπιτιού μας γι' αυτή την Κυριακή μιας κι ήταν η σειρά του να διαλέξει!
Εξάλλου το κυριακάτικο τραπέζι στο σπιτικό μας είναι μία στιγμή ιερή! Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να μιλήσουμε χαλαρά για όλα όσα δε προλάβαμε με το καθημερινό τρέξιμο απολαμβάνοντας νόστιμο και μαμαδίστικο φαγητό μαγειρεμένο με μεράκι και ηρεμία !
Κοτόπουλο γεμιστό και το σπίτι μοσχοβόλησε Κυριακή!
Υλικά:
1 μεγάλο κοτόπουλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ εντόσθια κοτόπουλου (συκωτάκια και καρδιές)
1/3 φλ. ρύζι καρολίνα
1/3 φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/3 φλ. σταφίδες
½ φλ. κονιάκ
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
κόκκινο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι αλάτι
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ. σ. μουστάρδα
1 κ. σ culinesse ( για extra γεύση και άρωμα)
1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Καψαλίζουμε το κοτόπουλο το πλένουμε καλά και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη μεμβράνη που έχει στο εσωτερικό, στα μπούτια και στις φτερούγες για να εξασφαλίσουμε περισσότερο χώρο για τη γέμιση!
Επίσης κόβουμε το λαιμό, αλλά όχι και το δέρμα του για να βάλουμε κι εκεί γέμιση! Έπειτα το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το culinesse το αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω και το τοποθετούμε πάνω σε σχάρα στη γάστρα.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τα συκωτάκια και τις καρδιές κι αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη κανέλα και συνεχίζουμε το σωτάρισμα ώσπου ν' αλλάξουν χρώμα. Στο σημείο αυτό αφαιρούμε τη κανέλα και σβήνουμε με το κονιάκ.
Σχεδόν αμέσως το κονιάκ θα εξατμιστεί. Γυρίζουμε κανά δυο φορές ακόμη τα συκωτάκια και προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι.Ενώ η γέμιση γίνεται πασπαλίζουμε το κοτόπουλο κι απ' έξω και με το κόκκινο πιπέρι. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και προσθέτουμε το κρασί. Μετά από λίγο είναι η ώρα για το ρύζι.
Υπολογίζουμε 2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κότας, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το να πιει σιγά σιγά το ζουμί του και να βράσει το ρύζι.
Ενώ είναι ακόμη σπυρωτό κι έχει υγρασία, σβήνουμε και σκεπάζουμε με καπάκι..
Γεμίζουμε με προσοχή στην κοιλιά και στο χώρο που κάναμε μέσα από το δέρμα του στα μπούτια, τις φτερούγες και το λαιμό! Ράβουμε ή κλείνουμε με οδοντογλυφίδες, ενώ κλείνουμε τη κάτω πλευρά της κοιλιάς του στερεώνοντας μισό πορτοκάλι που θα του προσδώσει νοστιμιά και ιδιαίτερο άρωμα!
Ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νεράκι ή ζωμό στη βάση της γάστρας καθώς και το άλλο μισό πορτοκάλι σε φέτες, τρυπάμε σε διάφορα σημεία στα μπούτια και στο στήθος το κοτόπουλο για να εισχωρήσουν τα μπαχαρικά σε βάθος και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο με κλειστό καπάκι, για 2 ώρες περίπου πρώτα με τη πλευρά που έχει το πολύ κρέας στο στήθος προς τα πάνω κι όταν ψηθεί το γυρίζουμε με πολλή προσοχή να ψηθεί κι απ’ την άλλη πλευρά!
Το φαγητό που μυρίζει «μαμά» είναι έτοιμο !
Σερβίρουμε με αγάπη κι ένα πλατύ χαμόγελο όπως του «πρέπει» και να είστε σίγουρες ότι καταγράφεται για πάντα, γλυκά στις μνήμες των ανθρώπων μας!
Καλή Κυριακή!