Η ιδιαίτερη ιστορία της τηλεόρασης

Η ιδιαίτερη ιστορία της τηλεόρασης(πηγή pixabay)

Μέχρι προχτές, που διάβασα τυχαία για το ποιος και πότε εφηύρε την τηλεόραση, ομολογώ δεν είχα ιδέα.

Τελικά η ιστορία της τηλεόρασης απεδείχθη διόλου απλή, καθώς ήταν μια εφεύρεση που θα απέφερε πολλά χρήματα στον εφευρέτη της. Για τα δικαιώματά της δημιουργήθηκε, κυριολεκτικά, πόλεμος.

Η αρχή της τηλεόρασης έγινε με τη μηχανική τηλεόραση, ο εφευρέτης της οποίας ήταν ο John Logie Baird. Οι περισσότεροι, αυτόν αναγνωρίζουν ως εφευρέτη της, αλλά η τηλεόραση όπως κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό αρχικά, ήταν έμπνευση ενός αγοριού από τη Γιούτα, εσωστρεφούς και ονειροπόλου που οραματίστηκε την εικόνα όπως θα μπορούσαν να τη βλέπουν πολλοί άνθρωποι σε πολλά διαφορετικά μέρη και ταυτόχρονα.

Το όνομά του Philo Farnsworth. Πριν κλείσει τα 16 του, ο Farnsworth, σχεδίασε ένα σύστημα για το πώς θα ήταν η τηλεόραση και το έδειξε στον καθηγητή του ο οποίος εντυπωσιάστηκε.

Ο Farnsworth σκέφτηκε πως μια ηλεκτρονική συσκευή θα παρήγαγε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, από τη μηχανική τηλεόραση και μάλιστα με τη χρήση μιας κάμερας η οποία θα μπορούσε να αναμεταδώσει εικόνα σε μια συσκευή.

Το 1927 τα κατάφερε και τα έκανε πραγματικότητα. Βρήκε χρηματοδότηση και ρίχτηκε στη δουλειά. Ανέπτυξε ένα τηλεοπτικό σύστημα πλήρες, με δέκτη και κάμερα, το οποίο παρήγαγε μάλιστα εμπορικά, με τη μορφή της Farnsworth Television and Radio Corporation, από το 1938 ως το 1951, στο Fort Wayne της Ιντιάνα.

Την ίδια περίπου εποχή, ο David Sarnoff, έμαθε για την  τηλεόραση και καθώς είχε τους πόρους και τον χρόνο φρόντισε να προλάβει τον Farnsworth. Ο Sarnoff ήταν ο άνθρωπος που ήλεγχε τα πάντα γύρω από τη ραδιοφωνία της Αμερικής και επικεφαλής της Εταιρείας Ραδιοφώνου(RCA) που τότε ήταν μονοπώλιο. Προσέλαβε τον Ρώσο μηχανικό Vladimir Zworykin, ο οποίος είχε ήδη ασχοληθεί με το σχέδιο «τηλεόραση» αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τα λεφτά του Sarnoff  τον βοήθησαν να προχωρήσει.

Η επίθεση στον Farnsworth ήταν άμεση και σφοδρή. Η RCA του έκανε πρόταση να αγοράσει την πατέντα του, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Η RCA απάντησε, με δήλωσή της πως αυτή κατείχε τα δικαιώματα τηλεόρασης από το 1923. Ο Farnsworth ανταπάντησε με μήνυση και ξεκίνησε μια δίκη που κράτησε πολλά χρόνια και τον εξάντλησε οικονομικά. Τελικά όμως δικαιώθηκε. Αλλά χρωστούσε παντού.

Το 1939 η RCA, που είχε ήδη ιδρύσει το NBC, του πλήρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια για τα δικαιώματα. Χρωστούσε όμως περισσότερα.  

Ο εφευρέτης της τηλεόρασης, εμφανίστηκε σε αυτήν μόνο μια φορά. Σε ένα τηλεπαιχνίδι, που ο παίκτης καλούνταν να βρει το μυστικό του, που δεν ήταν άλλο από αυτήν καθεαυτήν την εφεύρεση της τηλεόρασης. Πληρώθηκε με 80 δολάρια και ένα πακέτο τσιγάρα.

Δύο χρόνια πριν το θάνατό του, το 1969, πίνοντας, έβλεπε τηλεόραση με τη γυναίκα του. Έδειχνε τους πρώτους ανθρώπους να πατάνε στο φεγγάρι. Τότε γυρνάει στη γυναίκα του και λέει  «Pem, γι’ αυτό και μόνο άξιζε τον κόπο».

Ένα άγαλμα του Farnsworth βρίσκεται στο κέντρο ψηφιακών τεχνών της Letterman στο Σαν Φρανσίσκο.
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ