Η συνταγή της ημέρας: Εναλλακτικό, πεντανόστιμο ψωμί!

Enallaktiko psomi

Στην προσπάθειά μου να βρω κάτι σε ψωμί, χωρίς όμως αλεύρι και μαγιά, μιας που βρήκα να έχω δυσανεξία σε αυτά, βρήκα μια συνταγή που τη δοκίμασα και μου άρεσε και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας!

Τη βρήκα στο internet, απλώς μου έκανε «κλικ» επειδή έχει συστατικά που μου αρέσουν.

Πάμε να δούμε τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής του.

Παίρνουμε 1 φλυτζάνι ηλιόσπορο καθαρισμένο,  ½ φλ. Λιναρόσπορο (καλό είναι να είναι τριμένος), ½ φλ. φουντούκια ή αμύγδαλα (ολόκληρα ή ελαφρά ψιλοκομμένα)(εγώ έβαλα αμύγδαλα), 1½ φλ. νιφάδες βρώμης ή φαγόπυρου (έβαλα βρώμη), 2 κ.σ. σπόρους τσία, 4 κ.σ. νιφάδες ψύλλιουμ (3 κ.σ. αν χρησιμοποιούμε σκόνη),1 κ.γ. αλάτι ψιλό και τα ανακατεύουμε σε μια φόρμα ψωμιού. Εγώ χρησιμοποίησα μια μακρόστενη στην οποία χώρεσαν τα πάντα μια χαρά/

Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (για δίαιτες χωρίς γλυκαντικές, χρησιμοποιούμε 1 πρέζα στέβια) (εγώ έβαλα2-3 σταγόνες στέβια υγρή), 3 κ.σ. λάδι καρύδας  λιωμένο και  1½ φλ. νερό.

Στη συνέχεια, βάζουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε αρκετά ώστε να βραχούν όλα. Αν δούμε ότι δυσκολευόμαστε να τα ανακατέψουμε, προσθέτουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού νερό.

Τέλος, τα τοποθετούμε στη φόρμα ψωμιού μέσα σε λαδόκολλα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» τουλάχιστον 2 ώρες ή ολόκληρη νύχτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 20’.

Βγάζουμε από τη φόρμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο πάνω στη σχάρα για άλλα 30’ με 40’ μέχρι το σημείο που αν το χτυπήσουμε στη ράχη του θα ακουστεί σαν κούφιο.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε και το φυλάσσουμε σε αεροστεγές τάπερ μέχρι και 5 μέρες.

Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο! Από το δικό μας, ψίχουλο δεν έμεινε!

Συνταγή της Julia Bainbridge

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ