Tips επιβίωσης στην εξεταστική

TIPS επιβίωσης στην εξεταστική

Αγαπητέ φοιτητή/τρια,
είτε ανήκεις στην κατηγορία του πρωτοετή με το περίσσιο άγχος, είτε του ψαγμένου τελειόφοιτου με το προκαθορισμένο πρόγραμμα στο (πιό?) διάβασμά σου, παρακάτω έχουμε ορισμένα τιπς για να την παλέψεις στην επερχόμενη εξεταστική σου. 

1. Οργάνωσε τον χρόνο σου:
Ποιος είπε πως δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα? Μπάνια, μαγείρεμα, διάβασμα και ποτά, όλα μπορούν να στριμωχτούν στην ατζέντα σου με λίγο σωστό προγραμματισμό. Φυσικά δεν προτείνουμε να επιδοθείς στις κραιπάλες για τα ατελείωτα μερόνυχτα που πλησιάζουν, μα δεν χρειάζεται ούτε να κλειστείς σε μοναστήρι. Τέσσερις με πέντε ώρες διάβασμα την ημέρα μπορούν να χωρέσουν στο πρόγραμμα έτσι ώστε η ύλη να βγαίνει σταθερά και ικανοποιητικά, ανάλογα με το τι τύπος είσαι. Οι πρωινοί τύποι, αν μας διαβάζετε αυτή  τη στιγμή, ανοίξτε μπαλκονόπορτες, πιείτε το καφεδάκι σας, κεράστε με και εμένα ένα φρέντο εσπρέσο που είχαμε και στο χωριό μου και αρχίστε εντατικό διάβασμα μέχρι να πεινάσετε. Οι βραδινοί τύποι, αρχικά ελάτε να γίνετε φίλοι μου, μα και στην συνέχεια ξεκινήστε την ημέρα σας με μια δροσερή βουτιά σε θάλασσες και πισίνες, ενώ στην πορεία επιστρέψτε για να αφιερώσετε το απόγευμα σας στην μελέτη. Είδατε που με λίγη καλή θέληση όλα τα προλαβαίνουμε;

2. Καφές, καφές, καφές:
Μπορεί να ανήκεις στην κατηγορία που δεν ζει χωρίς τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, ή στην κατηγορία που τους σιχαίνεται και δεν αντέχει την μυρωδιά και την γεύση. Ένα είναι το μόνο σίγουρο, σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις η καφείνη είναι η ουσία που θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στην φετινή εξεταστική. Όταν το μέγεθος της εργασίας μοιάζει απροσπέλαστο και οι σελίδες της ύλης δεν μικραίνουν με τίποτα, επένδυσε σε μια γερή δόση καφείνης για ενέργεια και αντοχή, χωρίς όμως να ξεχνάς την σωστή σου ενυδάτωση. Ένας με δύο καφέδες την ημέρα, θεωρούνται δόκιμοι για να σου προσδώσουν την απαραίτητη ενέργεια. Στην πορεία μπορείς να τους αντικαταστήσεις με πράσινο κρύο τσάι, που  έχει μεν το 1/3 σε ποσότητα της καφείνης του καφέ, όμως αποτελείτε από ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Κατάλληλο για υγιεινή διατροφή, καλή υγεία και ενέργεια, αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο για να πιεις μονορούφι στην εξεταστική.

3. Εμπρός για το αναγνωστήριο:
Ενδεχομένως να σε πιέζει το διάβασμα με φασαρία και άσχετες παρεμβάσεις, ή ενδεχομένως να μπορείς να διαβάσεις ακόμα και με την Φουρέιρα στην διαπασών. Όπως και να έχει, το αναγνωστήριο είναι μια πολύ καλή λύση ειδικά για όσους φοιτητές δεν κατοικούν στη πόλη τους. Τα οφέλη είναι πολλά και κυρίως πρακτικά : η ησυχία ίσως να μην είναι ίδια με αυτή του σπιτιού σου, είναι όμως εγγυημένη εφόσον όλοι βρίσκεστε στο αναγνωστήριο για τον ίδιο σκοπό,  το διάβασμα. Ο καφές σου σερβίρεται σε εσένα όποτε και όπως τον θες χωρίς να χρειαστεί να διακόψεις την μελέτη και να τον φτιάξεις ο ίδιος, αλλά και να πλύνεις και το φλιτζάνι μετά. Το ίδιο ισχύει και με το φαγητό καθώς μπορείς να επιλέξεις από τον κατάλογο οτιδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, θέλεις, εφόσον σου εγγυώμαι πως από την ώρα που θα μπεις στο αναγνωστήριο δεν θα βγεις μέχρι να βραδιάσει (βρε μήπως να κάτσεις και για ποτάκι στο τέλος;) Επιπλέον είναι ένα καλό μέρος για να συγκεντρώσεις την παρέα εκεί για διάβασμα, χωρίς να ανησυχείς ανέχεις στρώσει το κρεβάτι, αν άλλαξες κάλυμμα στον καναπέ ή αν θα λερώσουν το φρεσκοκαθαρισμένο τραπεζάκι. 

4. Στα τάπερ αδέρφια μου!
Για τις ημέρες που θα επιλέξεις να  διαβάσεις στην άνεση της γκαρσονιέρας σου, αλλά και με την προυπόθεση οτι δεν βρίσκεται η μαμά δύο πόρτες μακριά με ένα ταψί γεμιστά στο χέρι, πάλι σου έχουμε την λύση. Α και όχι, δεν περιλαμβάνει φυλλάδια ντελίβερι. Διάλεξε τρία με τέσσερα τάπερ μέτριας χωρητικότητας και ετοίμασε κρύα γεύματα που θα μπορέσουν να κατευνάσουν την πείνα σου χωρίς υπερβολική προσπάθεια εμπλοκής με την κουζίνα τις επίμαχες μέρες και ώρες. Πέννες με λαχανικά, φακοσαλάτα με αβοκάντο, πατατοσαλάτα με ζαμπόν και διάφορα τυριά, φτερούγες κοτόπουλο με βραστά φασολάκια είναι κάποιες από τις επιλογές που αντέχουν έως και τρεις ημέρες στο ψυγείο σου και τρώγονται υπέροχες και κρύες.

Αυτά για την ώρα από εμάς, ελπίζουμε να βοηθήσαμε αρκετά να κατευνάσεις το πρακτικό κομμάτι του άγχους σου γι' αυτήν την δύσκολη περίοδο. Α και να μην ξεχάσουμε να ευχηθούμε, 
Καλή Εξεταστική!