Μπάμιες, σήμερα! Ένα παραδοσιακό λαδερό φαγητό με τη συνταγή της γιαγιάς, η συνταγή της ημέρας σήμερα στο ewoman.
Μυστικό για να μη βγάλουν οι μπάμιες το ενοχλητικό «σάλιο»: Υπάρχουν 2 τρόποι: 1ος) Αφού καθαρίσουμε με κοφτερό μαχαίρι τα κοτσάνια από τις μπάμιες πολύ προσεχτικά, (χωρίς να κοπεί η μπάμια και να φανούν τα σπόρια), τις πλένουμε και τις απλώνουμε σ' ένα ταψί, Τις ραντίζουμε με ξύδι και τις αφήνουμε στον ήλιο να λιαστούν για 1 ώρα σκεπασμένες με τούλι, 2ος) Αφού τις καθαρίσουμε, βουτάμε το καθαρισμένο κοτσάνι σε αλάτι και τις απλώνουμε σε ταψί και πάλι για 1 ώρα στον ήλιο. Και στις 2 περιπτώσεις τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις στραγγίζουμε πριν τις μαγειρέψουμε! Μετά απ' αυτή την διαδικασία, σ' αυτό το σημείο μπορούμε να τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη!
Υλικά:
500 γρ. φρέσκες ή κατεψυγµένες µπάµιες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμµύδι ξερό
2 σκ. σκόρδου,
2-3 ώριμες φρέσκες ντομάτες ή 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 κ. γλ. ζάχαρη
3 κ.σ. χυµός λεµονιού
4 κ.σ. µαϊντανό
αλάτι- πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουµε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο και σοτάρουµε για 1'. Προσθέτουµε τις µπάµιες και τις σοτάρουµε, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, 4-5'. Στη συνέχεια, προσθέτουµε τις ντοµάτες, αλάτι, τη ζάχαρη και τον χυµό λεµονιού και σιγοβράζουµε, σκεπάζοντας την κατσαρόλα για 3-4'. Στο τέλος προσθέτουμε τον µαϊντανό ψιλοκομμένο, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 5' ακόμη, περίπου, αν θέλουμε οι μπάμιες να παραμείνουν τραγανές. Αν τις θέλουµε πιο µαλακές, προσθέτουµε µαζΊ µε τις ντοµάτες 1 ποτήρι νερό και µαγειρεύουµε 10 λεπτά περισσότερο.
Tip:
Εναλλακτικά μπορούμε να μεταφέρουμε τις μπάμιες σε γάστρα και να τις ψήσουμε στο φούρνο.
Καλή όρεξη!!