Με μικρές πινελιές μπορείς να αλλάξεις κάθε σπίτι

Με μικρές πινελιές μπορείς να αλλάξεις κάθε σπίτι(pinterest)

Αρκετοί από εμάς αγαπάμε και αισθανόμαστε άνεση και ξεκούραση σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον, με υψηλή αισθητική και ανανεωμένους χώρους.

Η οικονομική όμως κατάσταση του μέσου Έλληνα στις μέρες μας δεν επιτρέπει εξεζητημένες πολυτέλειες στον τομέα της διακόσμησης της μόνιμης κατοικίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρήκαμε τον εαυτό μας να χαζεύει τις μοναδικές προτάσεις ενός περιοδικού διακόσμησης εσωτερικών χώρων, ή ακόμα να αποζητάμε σελίδες interior design στο διαδίκτυο προς ικανοποίηση του οπτικού μας πεδίου, γνωρίζοντας πως ποτέ δεν θα εφαρμοσθούν σε εμάς.

Εάν μάλιστα κρίνω και από τον εαυτό μου, το πιο πιθανό είναι πως κι εσείς κατοικείτε σε ένα όμορφο και ζεστό σπίτι, με σχετικά παλιά επίπλωση (τουλάχιστον δεκαετίας) και ελάχιστες σύγχρονες πινελιές που ομορφαίνουν το τοπίο. Τα μεγάλα σύνθετα, οι αναχρονιστικές βιτρίνες – έπιπλα, οι παλιοί πολύχρωμοι, εμπριμέ συνήθως καναπέδες (εγώ εδώ τουλάχιστον ευνοήθηκα με μονοχρωμία) και οι βαριές και ασήκωτες τραπεζαρίες, πιστεύω πως δεσπόζουν σε κάθε σπίτι στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, ως εναπομείναντα στοιχεία των παλιότερων και του γούστου μιας άλλης εποχής.

Φυσικά και δεν είναι εύκολη υπόθεση η ριζική ανακαίνιση ενός χώρου, που απαιτεί χρόνο, χρήμα και υπομονή. Υπάρχουν όμως ορισμένες πινελιές με τις οποίες μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον εκσυγχρονισμό του χώρου μας χωρίς μεγάλο κόστος και να επιτύχουμε έτσι την βελτίωση του σπιτιού αλλά και κυρίως, της διάθεσης μας.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις πινελιές που θα κάνουν τα βλέμματα των επισκεπτών να γυρίζουν επιδοκιμαστικά προς το μέρος μας αυτές τις γιορτές.
 

  • Διάλεξε την παλέτα σου: Χαρακτηριστικό στοιχείο της παλαιικού τύπου διακόσμησης αποτελεί η παλέτα του άσπρου. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει πως ένας όμορφος λευκός τοίχος συνδυασμένος με την κατάλληλη επίπλωση, αποτελεί πραγματικό στολίδι για ένα σπίτι. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τοίχοι έχουν να βαφούν πάνω από δεκαετία και το ταλαιπωρημένο άσπρο έχει μετατραπεί σε βαρετό και ωχρό χρώμα που αποτελεί απλά έναν αδιάφορο καμβά ως λύση ανάγκης.

    Ταυτόχρονα στην καλπάζουσα ανάγκη μας για υπερπληρότητα εντός του σπιτιού, βαδίζουμε συχνά σε υπερβολικές αγορές χωρίς να σκεφτόμαστε τον σωστό συνδυασμό χρωμάτων και την διαχρονική αρχή less is more, δηλαδή όσο λιγότερα τόσο καλύτερα. Πορτοκαλί καναπέδες σε άσπρο φόντο τοίχου, με σκούρο ξύλο σύνθετα και γυάλινα τραπεζάκια σύγχρονου ρυθμού έρχονται να ανακατευθούν στην παλέτα χρωμάτων σου χωρίς να δίνουν τελικά στο σπίτι έναν χαρακτήρα.
     

  • Προτίμησε να επιλέξεις μια χρωματική παλέτα που να συνδυάζει το χρώμα των τοίχων με το χρώμα της επίπλωσης. Φρόντισε όλες σου οι προσθήκες να έχουν τον ίδιο χαρακτήρα (λέμε όχι στους κλασσικούς καναπέδες συνδυασμένους με υπερσύγχρονη γυάλινη βάση στερεοφωνικού – τηλεόρασης και προτιμούμε εάν δεσπόζει η ξύλινη διακόσμηση να περιοριστούμε στο ίδιο χρώμα ξύλο) και να παίζεις ανάμεσα σε δύο με τρία το πολύ χρώματα.
    Ένας υπέροχος σύγχρονος συνδυασμός είναι αυτός του λευκού με το γκρι ανοιχτό, με γκρι σκούρες πινελιές ή ανάλογα την τόλμη του καθενός δεν αποκλείεται και η προσθήκη του ψυχρού μωβ.
     
  • Επένδυσε σε μικρού τύπου αγορές που αλλάζουν όψη στον χώρο: Φυσικά και δεν θα αγοράσουμε καινούριους καναπέδες επειδή οι παλαιότεροι δεν είναι αυτό που θα θέλαμε! Εάν περισσεύουν σε κάποιον 3 χιλιάρικα στην καλύτερη των περιπτώσεων ας αφήσει τον καναπέ και ας τα πάει ένα ταξίδι βρε αδελφέ!

    Μπορούμε όμως εύκολα, γρήγορα και οικονομικά να αλλάξουμε την όψη του σπιτιού με μονόχρωμα ριχτάρια στο χρώμα της κεντρικής παλέτας που αναφέραμε παραπάνω. Για παράδειγμα εάν έχεις επιλέξει ως βάση τα ζεστά χρώματα και έχεις ήδη βάψει τους τοίχους σε απαλό μπεζ, τότε ένα σετ σοκολά ή μπες της άμμου σε ριχτάρια καναπέ, με την προσθήκη μαξιλαριών σε δύο τόνους πιο έντονο χρώμα της ίδιας βάσης, αποτελεί μια ιδανική επιλογή με αισθητή διαφορά στον χώρο.  Το ίδιο ισχύει και για τα σεντόνια ή παπλωματοθήκες της κρεβατοκάμαρας που αλλάζουν αμέσως την όψη του κεντρικού σου επίπλου.
     

  • Πρόσθεσε γουστόζικα διακοσμητικά σε συγκεκριμένο ύφος: Το έχω πει και το έχω ξαναπεί, τα κεντητά ριχτάρια σε αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, ή  (ακόμα χειρότερα) οι κορνιζαρισμένες χειροποίητες υφασμάτινες δημιουργίες (που κάποτε όλοι είχαμε σπίτι μας, πείτε την αλήθεια) ήρθε η ώρα να πάρουν την βόλτα προς την αποθήκη.

    Ξεγύμνωσε τα έπιπλά σου από κάθε μορφής κάλυμμα, που συνήθως πρόκειται για παραδοσιακό σεμέν μεταξύ μας. Πόνταρε σε όμορφες κορνίζες με τοπία ή και σε προσωπογραφίες σε ασπρόμαυρο φόντο για τους τοίχους σου, ενώ για την βιβλιοθήκη και το τραπεζάκι σου μια εξαιρετικά διαδεδομένη επιλογή είναι να επενδύσεις σε λευκά πορσελάνινα μπιμπελό με μοντέρνο χαρακτήρα.
    Επιπρόσθετη πινελιά, εάν διαθέτεις έναν τοίχο σε έντονο χρώμα, πρόσθεσε ράφια στις αποχρώσεις του κρεμ – ζαχαρί και πάνω τους τοποθέτησε ανοιχτόχρωμα διακοσμητικά.

Είναι πραγματικά μοναδικό πως με μικρές πινελιές διαμορφώνεται εύκολα και γρήγορα ένα παραδοσιακό σπίτι. Ελπίζουμε το επόμενο να είναι το δικό σου!