“Mary Magdalene”, εκείνη που ακολούθησε τον δρόμο της καρδιάς της

Ewoman cinema:  “Mary Magdalene”, εκείνη που ακολούθησε τον δρόμο της καρδιάς της

Εσύ ακόμη νομίζεις ότι η Μαρία Μαγδαληνή ήταν πόρνη;

Πριν λίγες μέρες είδα το “Mary Magdalene” του Γκάρθ Ντέιβις.

Η Ρούνι Μάρα υποδύεται τη Μαρία και ο Χοακίν Φίνιξ τον Ιησού. Μπορεί η ταινία να μην είναι υπέροχη, μιας και το σενάριο δεν τους βοηθάει, αλλά οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές.

Η ιστορία που πραγματεύεται δεν είναι καινούρια και έχει ειπωθεί πολλάκις, αλλά παρόλα αυτά δεν μοιάζει με καμία από όσες έχεις δει σχετικά με τον Ιησού. Ίσως γιατί δίνει περισσότερη βάση στους χαρακτήρες και στα συναισθήματα, είναι πιο ανθρώπινη νομίζω. Επίσης είναι και η μόνη που στην ουσία δείχνει ότι η διδασκαλία του Ιησού δεν είχε γίνει και τόσο κατανοητή ούτε από τους μαθητές του, με εξαίρεση τη Μαρία Μαγδαληνή.

Η ταινία, όπως λέει και ο τίτλος της, εξιστορεί την πορεία της Μαρίας και όχι δεν ήταν πόρνη, όπως μεγαλώσαμε να νομίζουμε, αλλά μία από τους Αποστόλους.

Δίδασκε και βάφτιζε τις γυναίκες. Ήταν μάρτυρας της Σταύρωσης, της Ταφής αλλά και της Ανάστασης του Κυρίου.

Μια γυναίκα που δε δέχτηκε τη ζωή που της επέβαλλε η οικογένειά της , δηλαδή να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, γεγονός που την κατέταξε στους δαιμονισμένους(!), αλλά διάλεξε τον δρόμο της καρδιάς της. Μεγάλη αμαρτία της εποχής, αλλά συγνώμη και στην Ελλάδα δεν γινόταν τον προηγούμενο αιώνα;

Το 591 μ.Χ. ο Πάπας Γρηγόριος ισχυρίστηκε πως η Μαρία, από τα Μάγδαλα, ήταν πόρνη, μια παρανόηση που παραμένει μέχρι τις ημέρες μας. Το 2016 το Βατικανό αναγόρευσε τη Μαρία, από τα Μάγδαλα, ως Απόστολο των Αποστόλων, ως ισότιμή τους και ως την πρώτη αγγελιαφόρο του αναστημένου Ιησού.

Η εκκλησία μας την τιμά ως ισαπόστολο και Μυροφόρο και γιορτάζει τη μνήμη της στις 22 Ιουλίου και στις 4 Μαΐου, ημέρα μεταφοράς των λειψάνων της. Επίσης τη συνεορτάζει μαζί με τις άλλες Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα (την Κυριακή των Μυροφόρων).

Δεν φταις εσύ, αλλά τα χρόνια που πέρασαν και δε διάβασες, δεν είδες ή δε διδάχτηκες κάτι άλλο…

Αν είσαι κολλημένος με τον Ιησού του Φράνκο Τζεφιρέλι, μην τη δεις!

Αν πιστεύεις χωρίς δισταγμό την Εκκλησία, μην τη δεις!

Αν όμως πιστεύεις ότι ο Ιησούς είναι αγάπη, πέρα από φύλο, θρησκεία, χρώμα …δες την!!