Η τοξικότητα βλάπτει την ψυχική (σου) ηρεμία

Η τοξικότητα βλάπτει την ψυχική (σου) ηρεμία

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μια περίπλοκη ιστορία, που περισσότερο τη ζεις παρά την αναλύεις. Ατελείς και αταίριαστοι μεταξύ μας, αναζητάμε να βρούμε μια χρυσή τομή επικοινωνίας για να γίνει στοιχειωδώς αρμονική η συνύπαρξή μας.

Διαφορετικοί άνθρωποι, παλεύουμε να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας, ψαχουλεύοντας στα τυφλά μέσα στην άβυσσο μιας ξένης ψυχής.

Αναζητάμε συμβατούς δότες συναισθήματος, ανθρώπους  που να ταιριάζουν οι χαρακτήρες,  οι ανάσες και οι φόβοι μας. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό ούτε αυτονόητο.

Όλα, όμως, παλεύονται και όλα διορθώνονται, αρκεί να υπάρχει μια κοινή παραδοχή,  πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα, από αυτά που μας χωρίζουν. Αρκεί να ρίχνεις λίγο νερό στο κρασί του θυμού σου, να βάζεις λίγο χαλινάρι στον εγωισμό σου και να προσπαθείς να είσαι παρών με τις πράξεις σου.

Ένα πράγμα, ωστόσο, δεν παλεύεται, η τοξικότητα. Κι ένας άνθρωπος δεν αντέχεται, ο τοξικός.  Είναι αυτός που συστηματικά, μεθοδικά και στοχευμένα μπολιάζει το μυαλό σου και τρώει την ψυχή σου με όπλα την απαξίωση, την απόρριψη και το ψέμα.

Μπορεί να τον συναντήσεις στις συντροφικές σχέσεις, στις επαγγελματικές συνεργασίες, στις κοινωνικές επαφές. Ο ίδιος ίσως και να μην έχει συναίσθηση της τοξικότητάς του, αλλά να θεωρεί ως ρεαλιστική και αντικειμενική την αποτίμηση του κόσμου γύρω του κι εσένα πολύ ανίσχυρο για να τον αντιμετωπίσεις.

Η ματιά του είναι απρόσωπη και ψυχρή, το γέλιο του στο αθόρυβο, τα λάθη του αγγίζουν την ανυπαρξία.

Δε χαίρεται με τη χαρά σου, δεν συμπάσχει στη στεναχώρια σου, δεν επιβραβεύει την επιτυχία σου και στέκεται αγέρωχος πάνω στην αποτυχία σου. Προσπαθεί να περάσει το ψέμα του για αλήθεια, χειρίζεται τις λέξεις και τα συναισθήματα και αμφισβητεί τη νοημοσύνη και την ευαισθησία σου.

Ο τοξικός άνθρωπος είναι τοξικός με όλους και όχι μόνο με σένα. Έτσι θα τον αναγνωρίσεις. Απλά κάποιους τους χειρίζεται πιο εύκολα ή πιο γρήγορα. Όσο, όμως, κι αν προσπαθήσει να συγκαλύψει την ίντριγκα που τροφοδοτεί συστηματικά τα γρανάζια του μυαλού του, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται. Κι όσο έρχεσαι σε αλληλεπίδραση μαζί του, νιώθεις την  αρνητική του αύρα να κάθεται κόμπος στο στομάχι σου. Η τοξικότητά του σε φέρνει σε εσωτερική σύγκρουση πρώτα με τον εαυτό σου και ίσως και με τον ίδιο, αν έχεις τα κότσια να τον αντιμετωπίσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η τοξικότητα βλάπτει σοβαρά την ψυχική σου ηρεμία, όπου κι αν τη συναντάς. Είναι γεμάτη θράσος και έπαρση κι έχει ως στόχο της να σε διαλύσει.

Όσο ακόμα προλαβαίνεις και μπορείς, μην την αφήσεις να πάρει το πάνω χέρι. Να την ξεμπροστιάζεις και να την απογυμνώνεις από το ψέμα και την παραπλάνηση. Και να την πετάς κατάμουτρα πίσω στον αποστολέα της.  Μπορεί να μη βρεις άκρη με τον τοξικό άνθρωπο, αλλά θα έχεις τουλάχιστον την ικανοποίηση ότι του αντιστάθηκες με την αλήθεια,  με τη νοημοσύνη σου και με τσαμπουκά.  Δεν το λες και λίγο!