Eman says: Σταμάτα τα «παιχνίδια» και επένδυσε στην ειλικρίνεια

Eman says: Σταμάτα τα «παιχνίδια» και επένδυσε στην ειλικρίνεια

Ειλικρίνεια...

Υποτίθεται ότι πολλές δεν είναι έτοιμες να την ακούσουν. Υποτίθεται ότι είναι δύσκολο να την εκφράσεις. Μα, δεν είναι τόσο καλή, όσο η αλήθεια; Εντάξει, σίγουρα χρειάζεται και η διπλωματία. Ωραία είναι επίσης και τα «παιχνίδια». Τα καλά «παιχνίδια» και όχι τα ύπουλα και ψεύτικα.

Αλλά τι καλύτερο από την ειλικρίνεια; Τι καλύτερο από το να ξέρεις ότι ο άνθρωπος απέναντί σου θα σου πει και το καλό και το κακό. Αλλά πάνω απ’ όλα θα σου πει αυτό που πραγματικά πιστεύει. Χωρίς σκοπιμότητες. Ξεκάθαρα και αληθινά. Μακάρι να ήταν όλοι και όλες έτσι.

Μια φίλη μου μερικές φορές μου στέλνει φωτογραφίες της προτού τις ανεβάσει στο «κοινωνικό δίκτυο» για να της πω αν πιστεύω ότι έχει βγει καλά. Με γνωρίζει πάρα πολλά χρόνια και το κάνει αυτό γιατί ξέρει ότι εγώ θα της τα πω κανονικά. Δε θα της χαϊδέψω τον εγωισμό, αλλά ούτε θα την γειώσω. Θα της απαντήσω με ειλικρίνεια και σεβασμό. Αυτός πιστεύω είναι ακριβώς ο λόγος που με ρωτάει. Γιατί σέβεται και συμφωνεί με την κρίση μου και είναι σίγουρη ότι θα απαντήσω ειλικρινά.

Η αμφιβολία στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας μειώνει κάθε του τοποθέτηση. Αν είσαι ειλικρινής και αληθινή τότε το κύρος σου είναι πολύ μεγαλύτερο. Και ας είναι και λάθος. Δεν εξετάζω το σωστό-λάθος. Αλλά είσαι ακέραιη. Και αυτό είναι υπέροχο να το ξέρει κάποιος.

Μια άλλη φίλη μου θυμάμαι, είχε δώσει το τηλέφωνό της σε κάποιον που της το ζήτησε, γιατί λυπόταν να τον κάνει να νιώσει άσχημα. Δεν είχε σκοπό φυσικά να του απαντήσει ποτέ. Διαφωνώ καθέτως και της το είπα.

Γιατί να χειριστείς μια κατάσταση έτσι και να μην πεις την αλήθεια; Το να δίνεις ελπίδες χωρίς λόγο, είναι πιο άσχημο. Αν είναι άντρας θα δεχτεί και θα σεβαστεί κανονικότατα την απόρριψη. Δεν θα είναι ευχάριστη, αλλά θα είναι πολύ καλύτερη από τις ψεύτικες ελπίδες. Ο σωστός άντρας θα σε εκτιμήσει πολύ περισσότερο. Μπορεί να μην σε ενδιαφέρει, αλλά θα υπάρξουν άλλοι που θα σε ενδιαφέρουν. Η ειλικρίνεια θα πρέπει να είναι τρόπος ζωής.

Στη δουλειά σου, στη σχέση σου, στους φίλους σου. Θέλεις να σε εκτιμάνε. Θέλεις να σε έχουν ψηλά στην υπόληψή τους. Θέλεις να σε ακούνε. Θέλεις να σε σέβονται. Η ειλικρίνεια είναι ένα χαρακτηριστικό που θα σε οδηγήσει εκεί. Έχω φίλες γύρω μου, που έχουν καταφέρει με την ακεραιότητά τους και το επίπεδό τους να βρίσκονται απίστευτα ψηλά στα μάτια μου. Σαν άνθρωποι. Και πραγματικά τις συγχαίρω. Είναι υπέροχο να έχεις τέτοιες γυναίκες γύρω σου. Τις παινεύω και είναι τιμή μου να τις έχω γύρω μου.

Πρέπει, επίσης, να έχεις τη δύναμη και την ικανότητα να την αποδέχεσαι. Να δέχεσαι την αλήθεια. Είτε είναι καλή είτε κακή. Η καλή φυσικά, είναι πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά ακόμη και η κακή θα πρέπει να είναι το ίδιο ευπρόσδεκτη. Ασχέτως με το πως αισθάνεσαι για αυτή. Μη φοβάσαι και μην κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου. Βρίσκοντας αυτά που δεν σου πολυαρέσουν, μπορείς να βελτιωθείς και να γίνεις ακόμη καλύτερη. Και ποιός θα στα πει καλύτερα από αυτόν ή αυτή που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι θα σου πει την αλήθεια; Έτσι πρέπει να είσαι και εσύ.

Μπορείς, βέβαια, να χειριστείς μια κατάσταση με διπλωματία. Όχι ψέματα. Διπλωματία. Διπλωματία με την καλή έννοια πάντα. Που φυσικά χρειάζεται πάρα πολλές φορές. Γιατί κάθε σχέση δεν είναι ίδια. Γιατί μερικές φορές δεν μπορείς να είσαι εντελώς «τσεκούρας». Γιατί και η ειλικρίνεια θέλει τρόπο. Γιατί μερικές φορές το καλό που θέλεις να πετύχεις, δεν θα επιτευχθεί με την πλήρη ειλικρίνεια. Γιατί πολλοί και πολλές, δεν μπορούν να αποδεχτούν την ειλικρίνεια. Μπορεί να σε παρεξηγήσουν κιόλας.

Σημασία έχει πάντα η ουσία. Και η ουσία πρέπει να είναι πάντα η αλήθεια. Και το όχημα της αλήθειας είναι πάντα η ειλικρίνεια.

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.