Δε χρειάζεται να μιλήσεις στη μάνα για να καταλάβει

Δε χρειάζεται σε μια μάνα να της μιλήσεις για να καταλάβει

Μάνα....μια λέξη ιερή!

Για κάθε μάνα ο χρόνος σταμάτησε τότε που πρωτοαντίκρυσε το παιδί της. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει κάποιος τα συναισθήματα που τον πλημμυρίζουν εκείνη τη στιγμή. Προσπαθεί να πάει πίσω και όμως πάντα σταματά εκεί, που όλα άλλαξαν.

Περνούν τα χρόνια και η αγάπη για το σπλάχνο σου μεγαλώνει. Έμαθες να πονάς στα δύσκολά του και να χαίρεσαι όταν γελά.. Χαμογελάς κρυφά, όταν τα καταφέρνει, όλα διαλύονται μέσα σου, όταν εκείνο πονά. Δεν θες ν' αφήσεις ατιμώρητο όποιον το πληγώνει. Ύαινα γίνεσαι...Έτοιμη να υπερασπίσεις και να κατασπαράξεις.

Δεν υπολογίζεις τα θέλω σου. Τ’ άφησες πίσω...Ξέρεις πως αυτό το πλάσμα είναι από εσένα.

Δε χρειάζεται σε μια μάνα να της μιλήσεις για να καταλάβει, έχει μάθει να διαβάζει τα μάτια. Να ακούει τη σιωπή σου. Να σου δίνει χρόνο, όταν η εφηβεία σε πνίγει. Εσύ να της λες «όλα αλλάζουν»  κι εκείνη να σου λέει «μη φοβάσαι, εγώ είμαι εδώ…»

Σε κάθε αποχωρισμό σας διαλύεται. Βρίσκει τη δύναμη όμως και όταν της τηλεφωνείς,  θ' ακούς τη δυνατή μάνα, που σου δίδαξε, πως, όταν παλεύεις, πάντα νικάς...

Η μάνα είναι εκεί, υπομένει και περιμένει. Να κλείνει πληγές, να μετρά ήττες. Να της λες «φύγε» και να ξέρεις, πως είναι ο μόνος άνθρωπος,  που δεν θα το κάνει.

Μια μάνα είτε έχει ένα, είτε δέκα παιδιά, η αγάπη της ποτέ δε διαιρείται. Αντίθετα πολλαπλασιάζεται.

Μάνα, μια λέξη με ατέλειωτη σημασία, πάντα εκεί! Πολλά βήματα πίσω από όλους, μα σε κάθε αναποδιά έρχεται μπροστά στην πρώτη γραμμή.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες και σ' εκείνες που η ζωή τούς κλήρωσε να παίξουν δυο ρόλους. Να ξέρουν, πως η δύναμη είναι δίπλα τους και η αγάπη που εισπράττουν, λειτουργεί σαν βάλσαμο στην ψυχή τους, να κλείνει τα «δεν αντέχω» και τα «κουράστηκα».

Χρόνια πολλά!!!