My babyday: Μαμά, βγάζω δόντια!

My babyday: Μαμά, βγάζω δόντια!

Κάθε στάδιο της ζωής ενός μωρού έχει την ομορφιά του, ασχέτως του αν κουράζει, αν δεν ξέρεις πάντα πώς να το διαχειριστείς και να την παλέψεις.

Έξι μηνών ο Σωτηράκης και τα φουσκωμένα ούλα κάνουν πάρτι. Τα δε σάλια, ρέουν άφθονα προς πάσα κατεύθυνση. Πριν πιάσουν οι ζέστες την παλεύαμε με σαλιάρες. Με το που ανέβηκε η θερμοκρασία, ο τζαναμπέτης ο δικός μου, κήρυξε επανάσταση.
«Δε μου αρέσει ρε μάνα, στενεύομαι, τι δεν καταλαβαίνεις;» προσπάθησε να μου πει κι ένεκα η φύση αργή, δεν τα κατάφερε το αγόρι. Μου έδειξε όμως.

Δεν έχει κατασκευαστεί σκρατς –το αυτοκόλλητο ντε- σαλιάρας ικανό να εμποδίσει το παιδί μου να τη βγάλει κουβάρι. Κι επειδή κάποια είναι πιο ισχυρά από άλλα που τα έχει ψωμοτύρι, τη στρίβει τη σαλιάρα ο κύριος, φέρνει το σκρατς μπροστά του και τσουπ, το ανοίγει. Μαλλιοκούβαρα η σαλιάρα, τη μαζεύουμε από τα πατώματα κι ο μάγκας ανασαίνει ξαλαφρωμένος… και μούσκεμα.

Αυτά που στενάζουν είναι τα παιχνίδια του. Προβοσκίδες, αυτιά και ουρές, ό,τι δηλαδή περισσεύει από τα λούτρινα ζωάκια του, έχουν αλλάξει υφή από το πολύ μασούλημα. Αλλά δεν μπορώ να πω, δεν κάνει διακρίσεις το παιδί μου. Όταν τον πιάνει η φαγούρα –θα μου πείτε πότε τον αφήνει;- ό,τι βρεθεί μπροστά του, ό,τι περπατά, κολυμπά, ίπταται, ό,τι απλά υπάρχει σε ακτίνα δράσης, μπορεί να φαγωθεί.

Τι τζελ δοκιμάσαμε, τι μασητικά βάλαμε στο ψυγείο, όλα ημίμετρα. Ο καύσωνας των δοντιών καλά κρατεί.

Μαμάδες κουράγιο. Μην ακούτε τα γύρω γύρω γιατροσόφια –μέχρι και ούζο μου έχουν πει να βάλω στα ούλα, τζίζους! Ζητήστε από τον παιδίατρο να σας συστήσει κάποιο καταπραϋντικό τζελ, δοκιμάστε με τα μασητικά, περάστε χρόνο με το παιδί παίζοντας ώστε να ξεχαστεί λίγο. Και θα περάσει.

Το νου σας όμως, ένας μικρός ερεθισμός στο πηγουνάκι του είναι φυσιολογικός λόγω της ροής του σάλιου και του ότι βάζει διάφορα στο στόμα του. Άπαξ όμως και το παιδί σηκώσει πυρετό, εμφανίσει διάρροια ή τα ούλα του δεν έχουν ροζ χρώμα, για οτιδήποτε μη αναμενόμενο που θα σας προβληματίσει, μιλήστε με τον παιδίατρο επειγόντως. Αναγνωρίζουμε την αυθεντία του στο μεγάλωμα του παιδιού μας, ας ακολουθούμε τις συμβουλές του, κάτι ξέρει παραπάνω.

Και μην ανησυχείτε. Ζόρι είναι και θα περάσει.
Άπαξ και σκάσουν τα πρώτα μαργαριταράκια, σημάδι πως το μπομπιράκι μεγαλώνει, όλα θα είναι καλύτερα.