Gardasil 9: Το 9-δύναμο εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Gardasil 9:  Το 9-δύναμο εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

-Τι είναι;

Το Gardasil 9 είναι εμβόλιο που χορηγείται σε άνδρες και γυναίκες από την ηλικία των 9 ετών και πάνω για προστασία από τα ακόλουθα νοσήματα τα οποία προκαλούνται από εννέα τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) (τύποι 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του ιού HPV):

• προκαρκινικές αλλοιώσεις (νεοπλασίες) και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου και του πρωκτού

• κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
 

-Πώς χορηγείται;

Μπορεί να χορηγηθεί σύμφωνα με ένα σχήμα 3-δόσεων (0, 2, 6 μήνες) ενδομυικά. Η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον ένα μήνα μετά την πρώτη δόση και η τρίτη δόση πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Και οι τρεις δόσεις πρέπει να δίνονται μέσα σε περίοδο 1 έτους.
 

-Σε ποιους απευθύνεται;

Σύμφωνα με την αναθεώρηση διευρυμένης χρήσης του  από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μπορεί πλέον να χορηγείται (πέρα από την ένδειξη σε

παιδιά ηλικίας από 9 ετών και άνω) και σε ενήλικες άνδρες και γυναίκες έως 45 ετών.
 

-Τι έδειξε η μελέτη;

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 3.200 ενήλικες γυναίκες περίπου, ηλικίας 27 έως 45 ετών, σε διάστημα 3,5 ετών, το Gardasil αποδείχθηκε 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της επίμονης λοίμωξης, κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, των προκαρκινικών βλαβών και κολπικών βλαβών, των τραχηλικών προκαρκινικών βλαβών και στο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που σχετίζονται με τους HPV τύπους που καλύπτονται από το εμβόλιο. Αντίστοιχη είναι και  η αποτελεσματικότητα του Gardasil 9 και στους άνδρες, ηλικίας 27 έως 45 ετών .

-Παρενέργειες έχει;

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πόνος στην περιοχή εφαρμογή της ένεσης, οίδημα, ερυθρότητα και πονοκέφαλοι.

Πέννυ Τράκα, παθολόγος MD, Msc,
pennytraka1@gmail.com,
Ευγενιδειο Θεραπευτήριο