Η σχολική τάξη είναι κουκούλι συναισθηματικής ασφάλειας για το παιδί

Η σχολική τάξη είναι κουκούλι συναισθηματικής ασφάλειας για το παιδί

Στο προσκήνιο της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται αυτό το διάστημα η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος για τους μαθητές που παραμένουν στο σπίτι, κάτω φυσικά από το συγκεκριμένο πλαίσιο αυτής της παραμονής.

Ας θυμηθούμε, αγαπητοί γονείς,  τι σημαίνει σχολική τάξη… Κάποτε ήσασταν  κι εσείς οι ίδιοι μαθητές…

Η σχολική τάξη είναι ένας χώρος ενεργητικής μάθησης. Η διδασκαλία είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν ο δάσκαλος με τους μαθητές του. Ο  καθένας μας βάζει το  δικό του λιθαράκι για να στερεωθεί πάνω του η νέα γνώση. Δεν είναι συνεδριακός χώρος,  στον οποίο είμαστε ένας εισηγητής που παραδίδει τη διάλεξή του αποστασιοποιημένα από το έδρανό του, με τους μαθητές μας να είναι το ακροατήριο.

Η σχολική τάξη είναι ανομοιογενής. Οι μαθητές μας έχουν διαφορετικές δυνατότητες και αδυναμίες. Μέσα της μαθαίνουν, προσπαθούν, χαίρονται, απογοητεύονται οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι μπορεί να φοιτούν και στο Τμήμα Ένταξης, οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι δέχονται παράλληλη στήριξη, οι μαθητές με μαθησιακά κενά,  οι άριστοι φυσικά μαθητές, οι εσωστρεφείς μαθητές…

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, αναφερόμαστε ονομαστικά  στους μαθητές μας, εξετάζουμε, συμβουλεύουμε, καθοδηγούμε, επιπλήττουμε, επιλύουμε συγκρούσεις που έχουν προκύψει στο διάλειμμα ή μέσα στην τάξη. Η τάξη μας είναι γεμάτη με φωνές, ψιθύρους, γέλια, τσακωμούς, αγκαλιές… Η τάξη μας είναι  γεμάτη ζωή!

Η ομάδα της είναι το σημείο αναφοράς για το παιδί μέσα στο σχολείο, την ενώνει η οικειότητα, η αγάπη και η εμπιστοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, αλλά ακόμα κι αν αυτό διασφαλιστεί  νομικά,  η χρήση της κάμερας εκθέτει το παιδί σας σε μάτια άγνωστα, αδιάφορα, ίσως και κακοπροαίρετα.

Ο αυθορμητισμός στη συναισθηματική του έκφραση θα καταλαγιάσει, η έκφραση της όποιας αντιπαράθεσης με τους συμμαθητές του θα ενισχυθεί, ο σχολικός εκφοβισμός θα αποκτήσει μια καινούρια διάσταση, το άγχος του λάθους  μπροστά στους «ξένους», θα επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Επίσης, ο φόβος της  επίπληξης που ίσως δεχτεί στο σπίτι για τη «δημόσια» πλέον συμπεριφορά ή την επίδοσή του, θα επηρεάσει αρνητικά την οικογενειακή του γαλήνη.

Αγαπητοί γονείς, η έκθεση του παιδιού, θα καταλήξει να συνεπάγεται και έκθεση της οικογένειάς του.

Το γνωρίζετε, πίσω από κάθε παιδί υπάρχει μια οικογένεια που προσπαθεί μεν, αλλά  που δε διαθέτει στον ίδιο βαθμό τις γνώσεις, τα μέσα ή τον χρόνο για να το υποστηρίξει  στα μαθήματά του.

Βλέπετε, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο δείχνουν. Είναι πολλές οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Δε φοβόμαστε την αξιολόγηση και τη διδακτική μας ανεπάρκεια, όπως προσπαθούν να σας πείσουν. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την αξιολόγησή μας, όπως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να υποστηριχτούν οι μαθητές που μένουν στο σπίτι.  

Η σχολική τάξη είναι ένας πυρήνας μάθησης κι ένα κουκούλι συναισθηματικής ασφάλειας για το παιδί σας. Ας την προστατέψουμε.

Ας προστατέψουμε το δικαίωμα του παιδιού να διαχειρίζεται με ασφάλεια τη μάθησή του και τις σχέσεις του με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές του. Ένα δικαίωμα που μόνο του δεν μπορεί να το διεκδικήσει.
Ας σταθούμε δίπλα του. Σταθείτε δίπλα μας.