2021: Ας ονειρευτούμε και πάλι χωρίς όρια

2021: Ας ονειρευτούμε και πάλι χωρίς όρια

Λίγο πριν την ανατολή της νέας χρονιάς συνηθίζουμε να κάνουμε έναν απολογισμό του χρόνου που φεύγει και να θέτουμε στόχους που ονειρευόμαστε να πραγματοποιήσουμε στον καινούριο χρόνο.

Aναπολούμε στιγμές ευχάριστες, θέλουμε να ξορκίσουμε οτιδήποτε κακό ή δυσάρεστο αντιμετωπίσαμε και ευχόμαστε να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι.

  Την φετινή χρονιά, πέρυσι, τέτοιες μέρες την αναμέναμε με ανυπομονησία. Προσδοκούσαμε η αρχή της νέας δεκαετίας να μας φέρουν όσα δεν μας έφεραν τα προηγούμενα δέκα χρόνια, σε προσωπικό, σε επαγγελματικό ή σε κοινωνικό επίπεδο. Το 2020 όμως ήταν διαφορετικό και ιδιαίτερο. Μας έφερε αντιμέτωπους με έναν φονικό ιό που εξελίχθηκε σε πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σταδιακά όλα ανατράπηκαν. Καθημερινότητες, εργασιακό περιβάλλον, η ζωή του καθενός. Καθετί άγνωστο συνήθως προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Κανείς δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει τον ιό και να τον διαχειριστεί. Έτσι, στο μυαλό του καθενός έπαιρνε διαφορετικές διαστάσεις.
Η Πολιτεία κλήθηκε να πάρει μέτρα που ενίσχυσαν την ήδη τεταμένη κατάσταση από την οικονομική κρίση. Ο εγκλεισμός στα σπίτια μας δύο περιόδους μέσα στο χρόνο ανέτρεψε κάθε σχέδιο, κάθε όνειρο.
Ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο, έγινε ζητούμενο. Πολλές επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή έκλεισαν οριστικά, μπήκε στη ζωή μας η τηλεργασία και στη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών η τηλεκπαίδευση. Επιβλήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας που έκρυψε κάθε χαμόγελο, κάθε σταγόνα ευτυχίας.

  Κάποιοι κατάφεραν να βρουν κάτι θετικό στην απομόνωση που βίωναν. Βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους, έκαναν ενδοσκόπηση και αναζήτησαν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αναθεώρησαν τον τρόπο σκέψης και την κοσμοθεωρία τους. Έμαθαν να δίνουν, να αγαπούν, να σέβονται, να προσφέρουν. Κάποιοι άλλοι έβγαλαν στην επιφάνεια τα πιο άγρια ένστικτά τους και δημιουργήθηκε μια «ανθρωποφαγία», μια κακία, μια διάθεση να κρίνουν, να κατακρίνουν, να επικρίνουν.

Επειδή όμως το καλό πάντα υπερισχύει του κακού και ό,τι πράττουμε μας επιστρέφει πάντα, πιστεύω πως όλοι περιμένουμε με αγωνία και με μεγάλες προσδοκίες το 2021. Ευχή όλων μας να φύγει ο κορωνοϊός, το νεοαφιχθέν εμβόλιο να είναι σωτήριο για κάθε άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Ελπίζουμε να πάψουμε να μετράμε διασωληνωμένους, άδεια κρεβάτια στην Εντατική ή να θρηνούμε νεκρούς.
Έχουμε όλοι μας ανάγκη πιο πολύ από κάθε άλλη φορά τις κοινότοπες ευχές για υγεία, αγάπη, ειρήνη και ευημερία. Ας είναι η νέα χρονιά γεμάτη όμορφες εμπειρίες, εποικοδομητικές και δημιουργικές στιγμές. Ας μάθουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να συγχωρούμε.
Ας ονειρευτούμε και πάλι χωρίς όρια και ας ταξιδέψουμε όπου ποθεί ο καθένας. Και ας θυμόμαστε πάντα πως στο τέλος του τούνελ υπάρχουν πάντα η ελπίδα, το φως και η εξέλιξη.