Δημήτρης Πετρούνιας: Οι λάθος αποφάσεις στη ζωή διαμορφώνουν προσωπικότητα

Δημήτρης Πετρούνιας: Οι λάθος αποφάσεις στη ζωή διδάσκουν και διαμορφώνουν προσωπικότητα

Μπορεί να σου λύσει μια διαφορική εξίσωση με την ίδια ευκολία που θα σου μιλήσει για ενσυναίσθηση, στοχοθεσία και αυτοβελτίωση. Άνθρωπος κοινωνικός, δραστήριος, γεμάτος καινοτόμες ιδέες κι ευαισθησίες, ο Δημήτρης Πετρούνιας είναι ένα πρόσωπο που θα θαυμάσεις για τις δράσεις του και που θα συμπαθήσεις το δίχως άλλο.

Πολυπράγμων καθώς είναι, είχε πολλά κι ενδιαφέροντα να μοιραστεί μαζί μας. Τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνέντευξης και του ευχόμαστε τα καλύτερα.

 

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό και να στραφείς στην ψυχολογία;

Οι σπουδές στο μαθηματικό προέκυψαν διότι υπάρχει οικογενειακή παράδοση στη συγκεκριμένη επιστήμη, οπότε επηρεάστηκα σημαντικά λόγω αυτού στην επιλογή επαγγέλματος. Η αγάπη μου για τη φιλοσοφία και την ψυχολογία υπήρχε ωστόσο από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου και είχα κατά νου με την πρώτη ευκαιρία να σπουδάσω αυτό που πραγματικά αγαπούσα. Η επαγγελματική μου εμπειρία ως καθηγητής δεν με ενθουσίασε, οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω εκ του μηδενός σπουδές στη ψυχολογία, αρχικά σε προπτυχιακό και μετέπειτα σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Με το πέρασμα των ετών αντιλήφθηκα πως η ενασχόληση με αυτό που αγαπάς σε κάνει αρκετά πιο ποιοτικό κι ευτυχισμένο . Ακριβώς αυτό μου το βίωμα το μεταφέρω στις διαλέξεις  στους μαθητές, διαχωρίζοντας, κατά αυτό τον τρόπο, την έννοια της εργασίας από εκείνη της δουλειάς.

Τι είναι η ψυχολογία για σένα; Τι είναι αυτό που σε συγκινεί, τι σε συναρπάζει και τι σε αγχώνει στα όσα κάνεις;

Αγαπώ πολύ τη συγκεκριμένη επιστήμη γιατί εφαρμόζεται παντού αλλά και δέχεται επιρροές σχεδόν από όλες τις επιστήμες. Όσο κι αν μελετάς, πάντα θα υπάρχουν πεδία τα οποία δεν θα έχεις εξερευνήσει κι αυτό πιστεύω πως αποτελεί το μεγαλύτερο άγχος μου. Προσωπικά αφιερώνω σχεδόν καθημερινά 1-2 ώρες μελέτης πάνω σε νέες έρευνες, το θεωρώ χρέος μου από τη στιγμή που κάποιος με εμπιστεύεται για να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυψε στη ζωή του. Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία μου με πρωταθλητές ΑμεΑ βοήθησε σημαντικά ώστε να στραφώ και στο πλαίσιο της έρευνας και των καινοτομιών, κάτι που με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο.

Μίλησέ μας για τον Δημήτρη. Πώς είναι σαν άνθρωπος μα και σαν επαγγελματίας; Πώς βλέπει τη ζωή; 

Είμαι αισιόδοξος και πάντα προσπαθώ με θετική ανατροφοδότηση να αναζητήσω λύση σε κάθε πρόβλημα. Επιθυμώ να απομακρύνω κάθε τοξικότητα από γύρω μου και αφιερώνω αρκετό χρόνο στην ενδοσκόπηση κι αυτοβελτίωσή μου. Επαγγελματικά νιώθω ευτυχής και προσδοκώ μέσω των ομιλιών σε αθλητές και μαθητές να αναδείξω τη θετική πλευρά της ζωής. Τα τελευταία χρόνια μαζί με αρκετούς συνεργάτες προσπαθούμε να ψυχο-εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά για τη σημαντικότητα της ισότητας, εξαλείφοντας τον σεξισμό, τον ρατσισμό και την απαθή στάση στα ΑμεΑ.

3

Υπάρχει κάποια απόφαση ζωής που μετανιώνεις; Υπάρχει κάποιος σταθμός ζωής που θυμάσαι πάντα με περηφάνια και συγκίνηση;

Οι λάθος αποφάσεις στη ζωή είναι αυτές που διδάσκουν και διαμορφώνουν προσωπικότητα οπότε δεν μετανιώνω για τίποτα, εν αντιθέσει τις ευχαριστώ γιατί με έκαναν να βρω τη δύναμη να τις αποδομήσω και να προχωρήσω. Η ίδρυση του Παναθηναϊκού ΑμεΑ μαζί με άξιους συνεργάτες αποτελεί εκείνον τον σταθμό ζωής που πάντα θα θυμάμαι με υπερηφάνεια. Ένας ιστορικός σύλλογος αγκάλιασε μια πρωτοβουλία και σήμερα η Ελλάδα μέσω και αυτής της ενέργειας έμαθε τον αθλητισμό ΑμεΑ. Η εξέδρα τυφλών φιλάθλων για πρώτη φορά παγκοσμίως και ο ύμνος στη νοηματική αποτελούν τις πιο αγαπημένες κι υπερήφανες στιγμές μου σε αυτή την πορεία.

 

Τι θέση έχει η συγγραφή στη ζωή σου; Έχεις κάτι στα σκαριά αυτό τον καιρό;

Η συγγραφή αποτελεί εκτός από ευχαρίστηση και μέρος της αποφόρτισής μου όμως το τελευταίο διάστημα λόγω αρκετής εργασίας στο γραφείο δυστυχώς δεν απομένει αρκετός χρόνος για να γράψω το βιβλίο που έχω ήδη νοερά προετοιμάσει. Το 2021 πιστεύω ότι θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο αφού μια ξεχωριστή συνεργασία ήδη βρίσκεται επί τάπητος και δεν κρύβω την ανυπομονησία μου να ξεκινήσω να γράφω. Ελπίζω σύντομα να έχετε νέα μας…

2

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα

Σωματικά και ψυχικά υγιή, με μια όμορφη οικογένεια, στην αγαπημένη μου εργασία (με αρκετές καινοτομίες ακόμα) και…τουλάχιστον τρία βιβλία.