Η συνταγή της ημέρας: Ποδαρικό με κόκορα γεμιστό

Η συνταγή της ημέρας: Ποδαρικό με κόκορα γεμιστό

Το ποδαρικό στη νέα χρονιά στο σπιτικό μας, κάνει με όλας τας τιμάς ένας κόκορας! 
Ένας κόκορας αριστοκράτης, μεθυσμένος, γεμιστός και γευστικός!
Χρειάστηκα ώρες για να τον ετοιμάσω, αλλά χαλάλι του!
Μοσχοβόλησε όλο το σπίτι!
Κόκορας γεμιστός! Μια εξαιρετική γευστική πρόταση του ewoman  για το εορταστικό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς!

Υλικά:
1 κόκορας περίπου 3.5 κιλά
1/2 κιλό συκωτάκια και καρδιές κοτόπουλου
1/4 κιμά
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ κουκουνάρι
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 γαρίφαλα
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό 
1 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
βούτυρο φυτίνη για το άλειμμα
αλάτι πιπέρι και κόκκινη πάπρικα

Εκτέλεση:
Καψαλίζετε τον κόκορα, τον πλένετε και τον βάζετε πάνω σε σχάρα στη γάστρα.

kokoras2-ewoman

Τον αλείφετε με φυτίνη μέσα έξω και τον αλατοπιπερώνετε καλά από μέσα. Αν πιέσετε με το χέρι σας τη μεμβράνη που έχει στο εσωτερικό, στα μπούτια και στις φτερούγες θα εξασφαλίσετε περισσότερο χώρο για τη γέμιση! Επίσης κόψτε το λαιμό, αλλά όχι και το δέρμα του και βάλτε κι εκεί γέμιση! 

kokoras3-ewoman

Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σωτάρετε τα κρεμμύδια ώσπου να γυαλίσουν. Ρίξτε τα συκωτάκια και τις καρδιές κομμένα και τον κιμά αλατοπιπερώστε, προσθέσετε τη κανέλα και τα γαρίφαλα και συνεχίστε το σωτάρισμα ώσπου ν' αλλάξουν χρώμα. Στο σημείο αυτό αφαιρέστε τη κανέλα και τα γαρίφαλα και σβήστε με το κονιάκ. Σχεδόν αμέσως το κονιάκ θα εξατμιστεί. Γυρίστε κανά δυο φορές τα συκωτάκια και προσθέστε τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Συνεχίστε το σωτάρισμα και προσθέστε το κρασί. Μετά από λίγο είναι η ώρα για το ρύζι.

kokoras8-ewoman

Υπολογίστε 2 φλ. ζεστό νερό ή ζωμό κότας, χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε το να πιει σιγά σιγά το ζουμί του και να βράσει το ρύζι. 
Ενώ είναι ακόμη σπυρωτό κι έχει υγρασία, σβήστε.
Ενώ η γέμιση γίνεται μπαχαρώστε τον κόκορα κι απ' έξω με αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Γεμίστε τον κόκορα με προσοχή στην κοιλιά και στο χώρο που κάνατε μέσα από το δέρμα του στα μπούτια, τις φτερούγες και το λαιμό! Ράψτε ή κλείστε με οδοντογλυφίδες.
Ρίξτε ελάχιστο νεράκι ή ζωμό στη βάση της γάστρας και ψήστε σε μέτριο φούρνο με κλειστό καπάκι, για 2 - 2 1/2 ώρες!

kokoras9-ewoman

Σερβίρετε τον κόκορα φορώντας το καλύτερο χαμόγελό σας μπας και… κλέψετε λίγη από τη δόξα του! 
Καλή επιτυχία και καλή (Πρωτο)χρονιά!