Η συνταγή της ημέρας: Χειροποίητο ψωμί χωρίς ζύμωμα

Η συνταγή της ημέρας: Χειροποίητο ψωμί χωρίς ζύμωμα

Ο άρτος υμών ο επιούσιος. Κοινώς, το ψωμάκι μας. Αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας και ένα τέλειο συνοδευτικό τόσο για το γεύμα ή το δείπνο μας όσο και για το πρωϊνό ή το απογευματινό μας. Πόσο μάλλον όταν το δημιουργούμε μόνες-οι μας ! Και πόσο μάλλον όταν μπορούμε να το φτιάξουμε πανεύκολα! Τόσο εύκολα που δεν χρειάζεται καν ζύμωμα.

Συστατικά:1 κιλό αλεύρι ,
2 φακελάκια μαγιά
1 κ. γλ. ζάχαρη
2 κ. γλ. αλάτι
4 κ. σ. λάδι
680 γρ. νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη μαγιά, μετά προσθέτουμε το αλάτι, το νερό και το λάδι,  το μείγμα σε αυτή τη φάση κολλά  και μετά σκεπάζουμε  το μπολ με το καπάκι του και το βάζουμε στο ψυγείο  από 12 ώρες και πάνω!
Την επόμενη μέρα, ανάβουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς (στις αντιστάσεις πάνω κάτω) Και βάζουμε μέσα μια γάστρα αδειανή με το καπάκι της μέχρι να κάψει ο φούρνος.
Βγάζουμε το μπολ με το μείγμα από το ψυγείο, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και παιδεύουμε λίγο το ζυμάρι μας δηλ.  κάνουμε διπλώματα με μια σπάτουλα.Σε αυτή τη φάση μπορούμε να το χωρίσουμε ακόμα και σε 3 μέρη (εγώ το χωρίζω σε δύο ώστε να βγουν δύο καρβελάκια). Αφήνουμε πάνω στον πάγκο με τα διπλώματα προς τα κάτω.
Αφού κάψει ο φούρνος, βγάζουμε με προσοχή την γάστρα , να μην καούμε και ρίχνουμε τα ζυμάρια μας με τα διπλώματα προς τα πάνω αυτή τη φορά.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί για 1/2 ώρα. Μετά τη μισή ώρα, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε στο φούρνο για 1 τέταρτο ακόμα να ροδίσει καλά το ψωμάκι μας ίσως και παραπάνω ανάλογα το φούρνο.

Λίγα μυστικά ακόμα:
1. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, όταν ξεσκεπάσετε τη γάστρα χαμηλώστε στο 220 και αφήστε περισσότερο χρόνο να ροδίσει το ψωμί.
2. Τα χέρια σας καθ΄όλη την διάρκεια που θα "δουλεύετε" το ζυμάρι θα πρέπει να είναι αλευρωμένα ώστε να μην κολλάει το ζυμάρι επάνω τους.
Καλή όρεξη!

Η συνταγή είναι της Μυρτούς Αγγέλου!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ