Έθιμα του Πάσχα: Το κάψιμο του Ιούδα (Γιούδα) στην Ερμιόνη

Το κάψιμο του Ιούδα (Γιούδα) στην Ερμιόνη

Ένα από τα πιο σημαντικά Πασχαλινά έθιμα της Ερμιονίδας και συγκεκριμένα, της Ερμιόνης, είναι το κάψιμο του Ιούδα.

Το έθιμο αυτό, μετρά πλέον τα 26 χρόνια στην περιοχή. Αναβιώνει, κάθε χρόνο στο κεντρικό λιμάνι της Ερμιόνης, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, και πάντα αποτελεί ένα ξεχωριστό θέαμα, για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και τουρίστες.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας και συμμετέχουν με μεράκι όλες οι ηλικιακές ομάδες. Τα μέλη του Αλιευτικού Συλλόγου Ερμιόνης, κατασκευάζουν το “ομοίωμα του Γιούδα”, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά, όπως ύφασμα, ξύλα, άχυρα, εύφλεκτες ύλες, ακόμα και κροτίδες.
Μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα έχει στηθεί καταμεσίς της θάλασσας, γι’ αυτόν το σκοπό. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του ομοιώματος, στήνεται με προσοχή επάνω της. Πάντα σε πανοραμικό σημείο.

Αφού τελειώσει ο εσπερινός της Αγάπης, ανήμερα του Πάσχα, ο κόσμος αρχίζει να συρρέει προς το μεγάλο λιμάνι.
Στη συνέχεια, βάρκες αλλά και κάθε λογής πλεούμενα, καταφθάνουν με αναμμένα καπνογόνα, μπαίνοντας στη χερσόνησο της πόλης, το Μπίστι, στο ανατολικό της άκρο.
Αρχίζουν να κινούνται, κυκλικά, γύρω απ' την εξέδρα με το ομοίωμα και ο αρχηγός της αποστολής αναλαμβάνει την πυρπόλησή του.
Η γιορτή έχει ήδη αρχίσει.
Εκατοντάδες κροτίδες και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό και τη νυχτερινή θάλασσα της Ερμιόνης, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα! Η εκδήλωση τελειώνει πάντα με παραδοσιακούς χορούς, στο κέντρο του λιμανιού.
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!