Ρούλα Γκόλιου: Η μακροζωία είναι εφικτή, αρκεί κανείς να την επιδιώξει

Ρούλα Γκόλιου: Η μακροζωία είναι εφικτή, αρκεί κανείς να την επιδιώξει

Η κ. Ρούλα Γκόλιου, συγγραφέας βιβλίων για βότανα και εδώδιμα φυτά, μας συστήνεται και μας μιλάει για το νέο της βιβλίο, από τις Εκδόσεις Ιβίσκος, «Μακροζωία- Ο απόλυτος οδηγός». Είναι τελικά εφικτή η μακροζωία;

makro-ewoman

Κ. Γκόλιου συγγράψατε βιβλία σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Πώς προέκυψε η επιθυμία γι' αυτό;

Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολήθηκα με επιστημονική επιμέλεια και συγγραφή βιβλίων σχετικών με την ειδικότητά μου, της βιολόγου. Από αυτά τα βιβλία τα περισσότερα αφορούσαν τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών.  

Η επίσκεψη στην Ικαρία ήταν καταλυτική ώστε να συγγράψετε για τη μακροζωία ή εμπνευστήκατε κι από άλλες στιγμές της ζωής σας;

Κάποια στιγμή, στη διάρκεια αυτής της ενασχόλησής μου με τις ιδιότητες των φυτών, άρχισα να κρατάω σημειώσεις για τη μακροζωία. Έτσι μου προέκυψε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο για τη μακροζωία.

Επισκέφτηκα την Ικαρία αφού είχα ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος  του βιβλίου. Ήθελα να έχω προσωπική άποψη στο ερώτημα: «γιατί οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν και περνούν τα 100 χρόνια ζωής σε ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από  τον μέσο Ευρωπαίο, ενώ παραμένουν υγιείς ως το τέλος, χωρίς άνοια και άλλες παθήσεις των γηρατειών;»
Τώρα ξέρω το γιατί.

Είναι εφικτή η μακροζωία;

Η μακροζωία είναι εφικτή, αρκεί κανείς να την επιδιώξει, έχοντας τη διάθεση να μάθει τους τρόπους και να τους υιοθετήσει στη ζωή του. Δεν είναι τόσο απλό, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά είναι εφικτό.

Τι ρόλο παίζει η επιστήμη και η τεχνολογία στη μακροζωία;

Η επιστημονική έρευνα και η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας προχωρούν με αλματώδεις  ρυθμούς και θα περιμέναμε, λογικά, να αυξάνεται ανάλογα και ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, πράγμα που δε συμβαίνει. Το άλλο «παράδοξο» είναι ότι οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά υγιών αιωνόβιων ανά τον κόσμο, οι λεγόμενες Μπλε Ζώνες Μακροζωίας, δε θα λέγαμε ότι βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης. Κάθε άλλο μάλιστα. Αυτό μας βάζει σε σκέψεις κατά πόσο, από μόνοι τους, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη μακροζωία με υγεία. Την απάντηση, νομίζω, την έδωσε ο Πλάτωνας πριν 2.300 χρόνια: «Πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς, πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται», δηλαδή «κά­θε πνευ­μα­τι­κή ε­πί­δο­ση, ό­ταν χω­ρί­ζε­ται
από τη δι­και­ο­σύ­νη και την άλ­λη α­ρε­τή, φαί­νε­ται πα­νουρ­γί­α και ό­χι σο­φί­α»

Τι βιβλία αγαπάτε να διαβάζετε;

Διαβάζω βιβλία που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά μου, αλλά ταυτόχρονα  είναι καλογραμμένα, χειρίζονται σωστά την ελληνική γλώσσα, είναι σαφή και κατανοητά, δεν πλατειάζουν, βιβλία που με ελκύουν ως το τέλος.  Αν δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις, τα παρατάω στη μέση.

Ο ευτυχισμένος άνθρωπος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα, από τους υπόλοιπους ανθρώπους, να ζήσει πολλά χρόνια;

Αυτό δείχνουν οι έρευνες. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν καλές, ζεστές, ποιοτικές, μακροχρόνιες σχέσεις  με τους άλλους, με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα στην οποία ζουν. Αυτές οι σχέσεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη στο να αποτρέπουν τις σοβαρές παθήσεις, τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, τον διαβήτη και την κατάθλιψη, απ’ ό,τι έχει το γυμναστήριο και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα άτομα έχουν καλύτερη υγεία, καλύτερη μνήμη, είναι πιο ευτυχισμένα και ζουν περισσότερο.  Αντίθετα, η μοναξιά είναι τοξική.

Είναι εύκολο να εφαρμόζουμε καθημερινά αυτά που μας προτείνετε;

Δεν είναι τόσο εύκολο, όχι τόσο  επειδή δε θέλουμε να τα εφαρμόσουμε, αλλά επειδή το φυσικό περιβάλλον μας και η τροφή μας γίνονται όλο και πιο τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, το ίδιο και ο τρόπος ζωής μας, με όλα τα άγχη και τις ανασφάλειες που βιώνουμε. Είναι όμως εφικτό.

Υπάρχουν 2-3 βασικές τεχνικές που αν τις ακολουθούμε θα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καλής ζωής;

«Υγιεινό είναι το πρωτογενές», δηλαδή να τρώμε προϊόντα όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένα και επιβαρυμένα με χημικές τοξικές ουσίες. Να εφαρμόζουμε πρακτικές αποτοξίνωσης. Να βάλουμε ένα είδος καθημερινής άσκησης στη ζωή μας. Το γέλιο, η αισιοδοξία, η ψυχαγωγία, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα, οι ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις, η πίστη και η ανιδιοτελής προσφορά είναι σημαντικοί παράγοντες μακροζωίας.

Θα θέλαμε μια ευχή για το EWoman από εσάς.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους σας, προσωπική ευτυχία και φυσικά… μακροζωία με υγεία!!!!