11 λόγοι για να προτιμήσεις τη Σέριφο για τις καλοκαιρινές διακοπές σου

11 λόγοι για να αγαπήσεις τη Σέριφο

Η Σέριφος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στη Σίφνο και στην Κύθνο, ενώ απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 73 ναυτικά μίλια.

Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό, έχει έκταση 73 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ακτογραμμή περίπου 80χλμ ενώ οι ακτές της, διαμελισμένες σε γραφικότατους όρμους και κολπίσκους, καλύπτουν μήκος περίπου 10χλμ. Το γεωγραφικό της πλάτος είναι 37°30'16" και του γεωγραφικό της μήκος 25°9'5".

Διοικητικά, η Σέριφος ανήκει στο Νομό Κυκλάδων, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Ερμούπολη της Σύρου και υπάγεται στο Επαρχείο Μήλου.

serifos_-ewoman

Ωραία. Τώρα που σε ενημέρωσα για την γεωγραφική της θέση μπορώ να σου γράψω για την δική μου Σέριφο αγαπητέ μου ταξιδιώτη. Τη Σέριφο που που έχω την τύχη να είναι η "ρίζα" μου, που λατρεύω από παιδί, που επισκέπτομαι -ανελλιπώς- κάθε καλοκαίρι και που θα συνεχίσω να το κάνω για όσο μπορώ και με βαστάν τα πόδια μου γιατί χωρίς τζούρα Σερίφου εκεί γύρω στον Αύγουστο , δεν βγαίνει φίλε μου ο χειμώνας.

Παιδί των Κυκλάδων, λοιπόν, η Σεριφούλα μου οπότε αν είσαι λάτρης της μίνιμαλ Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, των ολόλευκων κτισμάτων, των ασβεστωμένων στενών και του άσπρου-μπλε συνδυασμού, είσαι ο άνθρωπός μου.
Την αποκαλούν " Σέριφος η ερωτική". Τον λόγο -ακριβώς- δεν τον γνωρίζω αλλά μπορώ να τον φανταστώ. Η Σέριφος έχει πολλούς "εραστές". Όχι μόνο εμάς που έχουμε μια καταγωγή από εκεί και -όσο να πεις- έναν έρωτα της τον έχουμε, αλλά και ανθρώπους που την επισκέφθηκαν μία φορά και από τότε είτε δεν ξαναέφυγαν ποτέ, είτε την επισκέπτονται συχνά. 

serifos_2-ewoman

Η Σέριφος καταλαμβάνει ένα αξιοσημείωτο τμήμα της ελληνικής μυθολογίας, αφού το όνομά της συνδέεται με δύο από τους σημαντικότερους ήρωες της μυθολογίας, τον Οδυσσέα και τον Περσέα ενώ, εκτός των άλλων θεωρείται ότι οι Κύκλωπες κατοικούσαν στα σπήλαιά της.

Σήμερα λοιπόν θεωρείται ότι οι Κύκλωπες κατοικούσαν στη Σπηλιά του Κύκλωπα, ενώ απομεινάρια κυκλώπειων τοίχων που υπάρχουν στο νησί αποδίδονται επίσης σε αυτούς.

serifos_1-ewoman

Αξίζει να αναφερθούμε στην ιστορική απεργία που ξέσπασε στις 7 Αυγούστου του 1916, όταν μεταλλωρύχοι αρνήθηκαν να φορτώσουν το ανδριώτικο πλοίο «Μανούσι», που ήρθε να παραλάβει σιδηρομετάλλευμα. Στις 24 Ιούλη είχε δημιουργηθεί το σωματείο «εργατών μεταλλευτών» Σερίφου , με αιτήματα την καθιέρωση του 8ωρου, την αύξηση των ημερομισθίων και τη λήψη μέτρων ασφαλείας των εργαζομένων. Η πρώτη οργανωμένη δράση οδήγησε στην απεργία. Στις 21 Αυγούστου έφτασαν 10 χωροφύλακες, με επικεφαλής τον υπομοίραρχο Χρυσάνθου, στο νησί, με σαφή εντολή: Να καταπνίξουν την απεργία. Σε όλη την πορεία προς το Μεγάλο Λιβάδι, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι απεργοί, οι χωροφύλακες χτυπάνε όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Αμέσως φυλακίζουν την ηγεσία του σωματείου.

serifos_4-ewoman

Με το συμβατικό πλοίο θα φτάσεις σε 4,5 ώρες.
Με το "γρήγορο" γύρω στις 2. Όπως καταλαβαίνεις είναι και ένας πολύ καλός προορισμός ακόμα και για ένα διήμερο ή τριήμερο.
Για ποιους λόγους να την επιλέξεις; Για πολλούς ! Εγώ θα σου αναφέρω τους εξής 11:

1. Θα ξετρελαθείς με τις παραλίες της. Συγκριτικά με το μέγεθος του νησιού οι παραλίες είναι υπερβολικά πολλές καθώς ξεπερνούν τις 70! Οι πιο γνωστές είναι η Ψιλή Άμμος, το Γάνεμα, ο Κουταλάς, ο Αγ. Σώστης, το Καράβι και τα Λειβαδάκια. ( Η Ψιλή Άμμος χαρακτηρίσθηκε " η καλύτερη παραλία της Ευρώπης για το 2003" σύμφωνα με το Sunday times.)

2. Εάν είσαι λάτρης του κάμπινγκ -συγχαρητήρια !- μόλις βρήκες που θα πας διακοπές ! Στα Λειβαδάκια , τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στο Λιβάδι, το λιμάνι του νησιού, θα βρεις ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα.

3. Για την μποέμικη ομορφιά της και για τους χαλαρούς ρυθμούς της.

4. Αν είσαι ρομαντικός τύπος θα μαγευτείς από την ανατολή που θα δεις από το Κάστρο της Χώρας. Θα χρειαστεί να κουραστείς λίγο ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά αλλά -στ΄ ορκίζομαι- θα αποζημιωθείς από τη θέα! Στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου.

5. Η Άνω Χώρα είναι ιδανική για βόλτες στα σοκάκια της και για ουζάκια, μεζεδάκια και γλυκάκια στην Πάνω Πιάτσα. Συγκεκριμένα "Στου Στράτου" το βράδυ μπορείς να γευτείς νοστιμότατες ποικιλίες ενώ το πρωί να απολαύσεις τον καφέ σου ακούγοντας  chill out music και διαβάζοντας ποιήματα και ρίμες στον κατάλογο του μαγαζιού.

6. Αγαπάς μουσεία; Τότε θα πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε το Λαογραφικό Μουσείο  το οποίο ιδρύθηκε το 1976 από τον Σύνδεσμο Σεριφίων ώστε να διατηρήσει και να παρουσιάσει την κληρονομιά του τόπου. Στεγάζεται σε ένα όμορφο αρχοντικό οίκημα στην Κάτω Χώρα, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και το Ηρώο.
Φιλοξενεί πληθώρα οικιακών σκευών και αντικειμένων καθημερινής χρήσης, υφαντά, έπιπλα, αγροτικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες και φωτογραφικό υλικό. Επιπλέον εκτίθενται διάφορα πετρώματα που βρέθηκαν στο νησί, καθώς και μία μικρή αναπαράσταση ενός παραδοσιακού νοικοκυριού. (η είσοδος είναι ελεύθερη)

7.  Το Μεγάλο Λιβάδι & τα  Μεταλλεία
Το Μέγα Λιβάδι είναι ένας οικισμός που δημιουργήθηκε στον ομώνυμο απάνεμο όρμο τη δεκαετία του 1880, όταν τα μεταλλεία της Σερίφου βρίσκονταν στο απόγειό τους. Εκτός από κατοικίες των εργατών υπήρχαν αστυνομικός σταθμός, χημείο, σχολείο, παντοπωλεία, καφενεία και ταβέρνες. Οι κάτοικοι την εποχή εκείνη έφταναν τους επτακόσιους.

8. Τα πανηγύρια. Δεν περιγράφω άλλο. Εγώ λατρεύω πανηγύρια στα νησιά, έτσι απλά . Αν και εσύ, δεν έχεις παρά να επισκεφθείς την Σέριφο αυτό το καλοκαίρι. (αγαπημένο μου της Παναγιάς της Σκοπιανής τον 15αύγουστο. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τη θέα από αυτήν την εκκλησία.)

9. Το υπέροχο φαγητό ! (Αν με ρωτάς τρελαίνομαι για μαραθοτηγανήτες ! Παραδοσιακό Σεριφιώτικο ορεκτικό...Μου τις έφτιαχνε η Σεριφιώτισσα γιαγιά μου και δεν έμενε κολυμπιθρόξυλο!). Ξεκινώντας από τη Χώρα, θα απολαύσεις σπιτική κουζίνα και μαγευτική θέα στο «Αλώνι», μεσογειακές και Σεριφιώτικες λιχουδιές στη «Μαραθόριζα» .Οι λάτρεις του κρέατος θα βρουν το στέκι τους στο «Μπακακάκι» στο Λιβάδι, ενώ για ψητά και μαγειρευτά στο εστιατόριο του «Αλέξανδρος – Βασιλεία» στη παραλία Λιβαδάκια. Αν επισκεφτείς το Μέγα Λιβάδι, μην παραλείψεις να γευματίσεις στο ταβερνάκι  «Ο Κύκλωπας» και στις «Κυκλάδες».

10. Τα χαλαρά ποτάκια σε συνδυασμό με την απόλυτη θέα προς τη θάλασσα. Κατηφορίζοντας προς την Πλατεία των Μύλων από τη Χώρα επιβάλλεται στάση για ευφάνταστα κοκτέιλ στο «Αέρινο» και τον «Βάτραχο», ή στο club «Shark» στο Λιβάδι.

11. Για τον υπέροχο έναστρο ουρανό της που -αλήθεια σου λέω- όταν τον χαζεύεις ξαπλωμένος από την παραλία του Αυλώμονα θαρρείς δεν έχεις ξαναδεί ουρανό πριν στη ζωή σου.

Extra information: Αν λατρεύεις τα χειροποίητα κοσμήματα, μικροπράγματα, κορνίζες, μικρά και μεγάλα σκαλιστά κουτάκια, παντός είδους ιδιαίτερα και ρετρό αντικείμενα, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μαγαζάκι της φίλης μου της Γεωργίας ονόματι "Θύμησες" στην Άνω Χώρα. Δεν θα θες να φύγεις από εκεί μέσα. Στο υπογράφω.

serifos_k-ewoman

Αν, το λοιπόν, αγαπημένε μου ταξιδιώτη αγαπάς Κυκλάδες και δεν έχεις επισκεφθεί ακόμα τη Σέριφο, σε προτρέπω να το κάνεις σύντομα. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεις πολλούς περισσότερους λόγους να την λατρέψεις από τους 11 που σου ανέφερα εγώ. Θα ερωτευτείς σου λέω ! Μόνο που θα ερωτευτείς ένα νησί. Βέβαια...ποτέ δεν ξέρεις!

Άλλωστε δεν την λένε τυχαία "Σέριφος η ερωτική"...