Ο Άγιος Φανούριος των χαμένων πραγμάτων και των ευχών

Ο Άγιος Φανούριος των χαμένων πραγμάτων και των ευχών!

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος οι εκκλησίες ανά την Ελλάδα μοσχοβολούν από τις πίτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές, τις γνωστές σε όλους «Φανουρόπιτες».

Οι «Φανουρόπιτες» αφού ευλογηθούν στον Εσπερινό της προηγούμενης της εορτής του, μοιράζονται στο εκκλησίασμα και στις γειτονιές με τη σύσταση να ευχηθούν να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου και να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν.
 
Δεν υπάρχει κανείς που δε θυμάται τη γιαγιά του να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του Αγίου και να λέει: «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το… και θα σου κάνω πίτα για τη ψυχή της μάνας σου». Η δική μου γιαγιά μάλιστα, (Μικρασιάτισσα) μαζί με το τάξιμο συνήθιζε να δένει κι ένα μαντήλι κόμπο μέχρι ο Άγιος να της φανερώσει αυτό που του ζητούσε...

Ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα και αντικείμενα!

Σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας μέχρι και σήμερα, οι ανύπαντρες κοπέλες φτιάχνουν με τα χεράκια τους Φανουρόπιτα και την πηγαίνουν στην εκκλησία με την επιθυμία: Να τους  «φανερώσει» τον γαμπρό!
Η ιστορία του νεοφανούς Αγίου ξεκινάει στη Ρόδο γύρω στον 15ο αιώνα, όπου και κατά τη διάρκεια εργασιών για αναστήλωση των τειχών της πόλης αποκαλύφθηκε ένας μισογκρεμισμένος Ναός στον οποίο βρέθηκαν πολλές παλαιές εικόνες μεταξύ των οποίων και μια εντελώς άφθαρτη σαν να είχε μόλις αγιογραφηθεί. Η εικόνα, απεικόνιζε έναν Άγιο με ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα που κρατούσε έναν Σταυρό κι ένα κερί, ενώ γύρω του υπήρχαν 12 παραστάσεις που απεικόνιζαν τα μαρτύρια που πέρασε. Στην εικόνα υπήρχε κι η επιγραφή : «Ο Άγιος Φανώ».

Για τη ζωή του Αγίου Φανουρίου, δε γνωρίζουμε πολλά. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα τού Αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, κακιά κι αμαρτωλή γυναίκα που οι αμαρτίες της την έριξαν στην Κόλαση.
Αν και προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της ο αμετανόητος χαρακτήρας της κι η κακία της δεν τον άφησαν...Έτσι ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι' αυτόν, αλλά για τη ψυχή της μάνας του.

Η σύνδεση του Αγίου με τα χαμένα αντικείμενα εικάζεται ότι είναι παρετυμολογική από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Ο Φανούριος φανερώνει!
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.
Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

Η επιλογή των αριθμών δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων και πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

 

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε φανουρόπιτα, σας έχουμε την καλύτερη συνταγή εδώ