Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή από το Δοξάτο!

​Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή από το Δοξάτο!

Την παραδοσιακή συνταγή για χυλοπίτες ή αλλιώς γιουφκάδες όπως την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο Δοξάτο, φιλοξενεί σήμερα το ewoman.

Φίλες μου σηκώστε τα μανίκια να φτιάξουμε γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουμε οι νοικοκυρές στο Δοξάτο!

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή  Ως γνωστόν «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»  κι «η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά»  και την ευχαριστεί να περιποιείται τα μέλη της οικογένειάς της και να τους ταϊζει με αγνές τροφές που ετοιμάζει με τα χεράκια της! Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ετοιμάσουμε τα χειμωνιάτικά μας...

Υλικά:

10 αυγά

2 νεροπότηρα νερό (ή 1 ποτήρι νερό + 1 ποτήρι γάλα)

1/2 σακκουλάκι σιμιγδάλι ψιλό

1 1/2 κ. σ. αλάτι

αλεύρι κίτρινο από τους Μύλους Δοξάτου, όσο πάρει, (σχεδόν 2 κιλά)

Εκτέλεση:

Αφού κοσκινίσουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα, ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα το αλάτι, λίγο λίγο το γάλα και ζυμώνουμε, να γίνει μια ζύμη μαλακή κι ελαστική να μην κολλάει.

 

Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή  Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα. Παίρνουμε ζύμη όσο χωράει η χούφτα μας και φτιάχνουμε μπαλάκια. Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο στρόγγυλο λεπτό ή το περνάμε απ' τη μηχανή αν διαθέτουμε!

​Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή

​Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή

Απλώνουμε στον ήλιο καθαρά σεντόνια και πάνω τους στρώνουμε τα φύλλα ώσπου να στεγνώσουν. Όταν αρχίζουν να σκάζουν στο κέντρο τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά.

 

​Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή

Τα βγάζουμε τη επόμενη για λίγο ακόμα στο ήλιο να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας και μετά τα κόβουμε και τα αποθηκεύουμε σε πάνινες θήκες φύλαξης.

​​Η συνταγή της ημέρας: Σπιτικοί γιουφκάδες με την παραδοσιακή συνταγή