Η συνταγή της ημέρας: Ντοματάκι γλυκό από την Ανάβρα Καρδίτσας!

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματάκι γλυκό από την Ανάβρα Καρδίτσας

Ντοματάκι γλυκό του κουταλιού, μια παραδοσιακή συνταγή φιλοξενεί σήμερα το ewoman. Ένα γλυκό που φτιάχνεται στο τέλος του καλοκαιριού (με τα ντοματάκια που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε σάλτσα) και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Η ηθικός αυτουργός που ξεσηκώθηκα κι έφτιαξα γλυκό ντοματάκι είναι η φίλη μου η Παναγιώτα από την Ανάβρα Καρδίτσας, που μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή και τα μυστικά της!  Μου ήταν δύσκολο ν' αντισταθώ όταν το είδα να σουλατσάρει λαχταριστό στο προφίλ της...

Η Παναγιώτα φτιάχνει γλυκό ντοματάκι κάθε χρόνο ανελλιπώς, με ιδιαίτερο μεράκι και διάθεση και συνηθίζει να το μοιράζει με χαρά σε φίλους και ανθρώπους που αγαπά. (Η συνταγή όπως μου την έδωσε και την έφτιαξα με απόλυτη επιτυχία!)

Υλικά:

50 ντοματάκια κόκκινα και πράσινα (τα πράσινα επειδή είναι άγουρα γίνονται πιο τραγανά)

2 κ. ζαχαρη

2 κλαράκια αρμπαρόριζα

15 καρφάκια γαριφαλα

1 κ.σ ξινό

ασβεστόνερο

γλυκόζη

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα ντοματάκια και τα τρυπάμε με στη μέση.

Τ' αφήνουμε ένα ολόκληρο βράδυ μέσα σε ασβεστόνερο. Το επόμενο πρωί αφού τα ξεπλύνουμε πολύ καλά, τα ζεματάμε σε 3 νερά κι έπειτα τ' αφήνουμε για 3 ώρες στο ξινό.

Μετά τα μεταφέρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε και τη ζάχαρη και γεμίζουμε με μπόλικο νερό να τα σκεπάζει πολύ καλά!

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματάκι γλυκό!

Βράζουμε για 1 ώρα και τ΄ αφήνουμε έτσι μέσα στην κατσαρόλα για 24 ώρες. Μετά προσθέτουμε τα γαρίφαλα και την αρμπαρόριζα και προσθέτουμε γλυκόζη και βράζουμε μέχρι να δέσει πολύ καλά το σιρόπι. Μυστικά: 1) Καταλαβαίνουμε ότι το σιρόπι έχει δέσει όταν βγάζει χοντρές φουσκάλες.

2) Στο τελευταίο 10λεπτο βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για να μη μπει μύκητας και μουχλιάζει. Βάζουμε το γλυκό καυτό σε αποστειρωμένα βάζα και με τη βοήθεια μιας πετσέτας για να μην καούμε, κλείνουμε τα βάζα και τ' αφήνουμε ανάποδα για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Η συνταγή της ημέρας: Ντοματάκι γλυκό!

Καλή επιτυχία και καλοκέραστο!

Σημ: Ευχαριστώ πολύ τη φίλη Παναγιώτα Κατσιγιάννη από την Ανάβρα Καρδίτσας που μου εμπιστεύτηκε τη συνταγή και τα μυστικά της!!