Ένα ρόδι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα

Ένα ρόδι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα

Ένα ρόδι την ημέρα…
Σύμβολο της καλοτυχίας και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες ,σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ­Ενώ η αντιοξειδωτική του ικανότητα, έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Ενώ, χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες.

Ανάμεσα στα άλλα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη..

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Επίσης καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια.

Ανεξάρτητα, από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα.

Ένα ρόδι την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα γι’ αυτό τώρα που είναι η εποχή τους επωφεληθείτε όσο μπορείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
 

-Πως θα φτιάξετε φυσικό χυμό ρόδι:

Για να έχετε φρέσκο χυμό ρόδι δεν χρειάζεται να έχετε απαραίτητα αποχυμωτή.

1.Σε μια σακούλα (κατάψυξης) που κλείνει αεροστεγώς προσθέστε τα σπόρια ροδιού. Κλείστε τη σακούλα. Με έναν πλάστη πιέστε τα σπόρια ροδιού μέχρι να σπάσουν και να βγάλουν τον χυμό τους. Σουρώστε τον χυμό, πιέζοντας και τα σπόρια ροδιού με μια σπάτουλα να φύγει χυμός που έχει συγκεντρωθεί στον πολτό.

2.Στο μπλέντερ προσθέστε τα σπόρια ροδιού. Το μυστικό για να έχετε καθαρό χυμό χωρίς να πολτοποιηθούν τα σπόρια ροδιού είναι να μη χτυπήσετε πολύ τα σπόρια.. Χτυπήστε σταδιακά δυο φορές 2-3 δευτερόλεπτα την φορά τόσο όσο να σπάσουν τα σπόρια και να βγάλουν τον χυμό τους. Σουρώστε τον χυμό κι απολαύστε τον.

Μπορείτε να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα χυμού, η οποία διατηρείται 5-6 μέρες σε μπουκάλι στο ψυγείο και για περισσότερο καιρό στην κατάψυξη σε πλαστικά μπουκάλια!

Άλλοι οι τρόποι για να ωφεληθείτε!
Πέρα από το φυσικό χυμό του ροδιού, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

-Φτιάξτε αφέψημα:

Σε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνετε 1 φλιτζάνι φλούδα ροδιού και βράζετε για 3΄. Περιμένετε να κρυώσει και σουρώ­νετε. Μπορείτε να πίνετε 1 ποτηράκι 10΄ πριν από το φαγητό για 15 ημέρες. Το ρόδι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
 

-Κάντε πλύσεις και γαργάρες:

Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται, π.χ., σε περιπτώσεις αιμορροΐδων μετά από κάθε κένωση, αλλά και για τον πονόλαιμο. Σε ένα φλιτζάνι νερό, βάζετε 8-10 φύλλα και βράζετε για 10΄. Σουρώνετε και χρησιμοποιείτε στην πρώτη περίπτωση το μείγμα κρύο -για πλύσεις τοπικά κάθε βράδυ-, για όσο διάστημα χρειαστεί, και στη δεύτερη χλιαρό για γαργάρες, 2-3 φορές την ημέρα.