10 τρόποι για αποτελεσματικό και ξεκούραστο διάβασμα

10 τρόποι για αποτελεσματικό και ξεκούραστο διάβασμα

Παγκόσμια μέρα σκέψης προχθές και διαλογιστήκαμε, σκεφτήκαμε, αναλύσαμε με το παραπάνω.

Μα πόσο ωραίο θα ήταν να υπήρχε και παγκόσμια, ή μάλλον καλύτερα μηνιαία, μέρα αντι-σκέψης!  Η μέρα δηλαδή που δε σκέφτεσαι τίποτα, δεν κάνεις τίποτα, και κοιτάς στοχαστικά τον τοίχο, το ταβάνι, το πάτωμα.

Παθόντες και παθούσες από την πολλή σκέψη και το ασυμμάζευτο διάβασμα, ταυτιστείτε!

Ιδού ο οδηγός για αποτελεσματικό και ξεκούραστο διάβασμα για όλους τους κλάδους σπουδών και όλες τις ηλικίες.

Απευθύνεται σε εσένα που ξεκίνησες τη φοιτητική ζωή με κέφι και ζωντάνια, πιστεύοντας ότι θα είναι η καλύτερη φάση της ζωής σου και δε θα διαβάζεις τίποτα, όπως σου έλεγαν οι καθηγητές σου στο Λύκειο.

Απευθύνεται και σε εσένα που είσαι ακόμα στο Λύκειο και ανυπομονείς να τελειώσεις, λες και μετά νομίζεις θα είναι καλύτερα.

Απευθύνεται όμως και σε εσένα και σε εμένα που σε λιγάκι προχωρημένη ηλικία, μας καρφώθηκε να επιστρέψουμε στα θρανία για μεταπτυχιακή μελέτη. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

1. Κοιμίσου όσο περισσότερο μπορείς. Το πρωί, το μεσημέρι, το βράδυ, το απόγευμα. Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά (όλων των ηλικιών) και καθαρίζει το μυαλό ώστε να συνεχίσει δριμύτερο.

2. Κάνε συχνά διαλείμματα. Βρες τη δική σου συνταγή. Μία ώρα διάβασμα, ένα τεταρτάκι διάλειμμα. Μισή ώρα διάβασμα, δέκα λεπτά διάλειμμα. Πρόσεχε όμως,  μην κάνεις το αντίθετο, είπαμε διάβασμα με διαλείμματα επιδιώκουμε, όχι διάβασμα στην παραλία.

3. Μη ψάχνεις ομοιοπαθείς να πεις τον πόνο σου. Είναι η κλασική παγίδα, ξεκινάς τη συζήτηση χαλαρά λέγοντας πόσο βαριέστε να διαβάσετε και καταλήγετε να αμφισβητείτε το παγκόσμιο σύστημα παιδείας και μόρφωσης, επικροτώντας την πρωτόγονη ζωή.

4. Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Φάε σωστά και ακολούθησε ένα σύντομο, καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής. Η ζωή με διάβασμα, δε χαλάει μόνο το σώμα, αλλά και το πρόσωπο. Γι’ αυτό ακολούθησε σωστή διατροφή, για να αποφύγεις μαύρους κύκλους, πίνε πολλά νερά και ασκήσου έστω περπατώντας.

5. Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Κάθε φορά που τελειώνεις ένα δύσκολο κεφάλαιο,  επιβράβευσε τον εαυτό σου με ένα μικρό δωράκι (το shopping therapy όλα τα γιατρεύει), ή μία πανηγυρική έξοδο (και τα μπουζούκια όμως είναι ενίοτε καλός γιατρός).

6. Μην τρέχεις στις επόμενες σελίδες. Μέγα λάθος! Στάσου εδώ που είσαι και διάβασε σαν να μην υπάρχει μετά. Φήμες λένε ότι όσο κοιτάς μπροστά, τόσο πολλαπλασιάζονται οι σελίδες που ακολουθούν. Ζήσε τη στιγμή λοιπόν. Κεφάλαιο 3.1 υποπαράγραφος 3.1.β. 243η σειρά.

7. Θέσε (χαλαρά) deadlines. Όλοι ξέρουν πως ποτέ ΔΕΝ τελειώνεις εντός της προθεσμίας που βάζεις στον εαυτό σου. Για να μην απογοητεύεσαι διαρκώς λοιπόν, χαλάρωσε λίγο το πρόγραμμα. Σαν να λέμε, βάλε και ένα σοκολατάκι στη δίαιτα.

8. Άγχος; Αυτή η μάστιγα. Φυσικά και δε μπορώ να ξεστομίσω το κλισέ «μην αγχώνεσαι» γιατί ήδη θα στο έχει πει όλη η οικογένεια, όλοι οι φίλοι και γνωστοί και γενικά κάθε έμβυο ον που βλέπει τα χάλια σου. Αγχώσου λοιπόν άφοβα και όταν βαρεθείς να αγχώνεσαι, τότε είσαι επιτέλους στο σωστό δρόμο.

9. Αποδέξου την αποτυχία (πριν συμβεί). Κανείς δε θα σου πάρει το κεφάλι αν δε δώσεις το 100% σου. Μία κακιά στιγμή επιτρέπεται και καλά θα κάνεις να δώσεις εξαρχής αυτό το περιθώριο στον εαυτό σου, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων.

10. Ζήσε και απόλαυσε την επιτυχία (σα να έχει ήδη συμβεί). Σκέψου τη στιγμή που επιτέλους θα πάρεις στα χέρια σου το πολυπόθητο πτυχίο και θα βροντοφωνάξεις «απολύομαι». Γιατί ναι, θα το πάρεις το πτυχίο και θα πεις κι ένα τραγούδι. Απολύεσαι, απολύεσαι μωρό μου και τρελαίνεσαι !