«Πρέπει να δράσουμε»: Χιλιάδες νέοι ανησυχούν και απαιτούν για την κλιματική αλλαγή

«Πρέπει να δράσουμε»: Χιλιάδες νέοι ανησυχούν και απαιτούν για την κλιματική αλλαγή

Οι σχολικές απεργίες για το κλίμα (School Strike for Climate) στις 15 Μαρτίου συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον και την συμμετοχή χιλιάδων νέων σε ολόκληρο τον κόσμο

cnn-ewoman

Συχνά η νεολαία κατηγορείται ως απαθής, ανενεργή, αδιάφορη για τις εξελίξεις.Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αυτό αποδεικνύει και το κίνημα “Youth Strike 4 Climate”. Πριν από λίγες ημέρες, στις 15 Μαρτίου 2019, χιλιάδες μαθητές σε περισσότερες από 100 χώρες διαμαρτυρήθηκαν για την κλιματική αλλαγή. Είναι απίστευτο πόσοι μαθητές οργάνωσαν την διαδήλωση και κινητοποιηθήκαν.
 

Πώς ξεκίνησε το κίνημα

 

Η 15χρονη Γκρέτα κρατώντας πανό με σύνθημα «σχολική απεργία για το κλίμα» έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο

greta-ewoman

 

«Ναι. Αποτυγχάνουμε, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξουμε τα πάντα. Μπορούμε ακόμα να το διορθώσουμε. Ακόμα έχουμε τα πάντα στα χέρια μας. Αλλά αν δεν καταλάβουμε τώρα τις συνολικές συνέπειες του συστήματος, δεν θα ‘χουμε καμία ελπίδα.» - Γκρέτα

Τον Αύγουστο του 2018, η δεκαεξάχρονη Γκρέτα Τούνμπερκ στη Σουηδία σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο για να διαμαρτυρηθεί έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή. Ζητούσε από την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με την συμφωνία των Παρισίων.

 Η Γκρέτα δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018, παρευρέθη στο COP24 , Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή κάνοντας δριμεία κριτική στους πολιτικούς για την απάθεια τους και το βάρος που αφήνουν στις επόμενες γενιές για την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, η Γκρέτα αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο και έκανε 32 ώρες να φτάσει στο Νταβός με το τρένο. Στο λόγο της εκεί, δήλωσε για την κλιματική αλλαγή που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, “το σπίτι μας φλέγεται”. Το παράδειγμα της Γκρέτα  ενέπνευσε χιλιάδες μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο να οργανώσουν το κίνημα. Αυτή την Πέμπτη, η Γκρέτα προτάθηκε ως υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης για την δράση της.

gretanompel-ewoman

Η Γκρέτα μιλά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες- 21 Φεβρουαρίου 2019

Τι είναι το κίνημα School Strike 4 Climate

whyweshould-ewoman

Μιννεσότα

Τα μέλη του κινήματος School Strike for Climate, παιδιά και έφηβοι, ζητούν από τους πολιτικούς να ακούσουν τα αιτήματα τους. Θέλουν να έχουν λόγο στις αποφάσεις για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τους καταστροφικούς κυκλώνες, την αποψίλωση των δασών.

astheoceans-ewoman

Αγγλία

 

Το κίνημα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.  Σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Κολομβία, Πολωνία Ουγκάντα και άλλες χώρες, χιλιάδες νέοι κινητοποιήθηκαν στις 15 Μαρτίου. Οι νέοι ακτιβιστές οργανώθηκαν μέσα από τα social media και μέσω αυτών δημοσιεύουν τις δράσεις τους με τα hashtag #FridaysforFuture, #schoolstrike4climate και #climatestrike. Μαζεύονται έξω από τα σχολεία, φωνάζουν συνθήματα και διαδηλώνουν στο δρόμο σε χιλιάδες.

guardian-ewoman

Έφηβοι διαδηλώνουν στο Βέλγιο- 1 Φεβρουαρίου

paris-ewoman

washinghton-ewoman

Ουγκάντα. Μία χώρα σε σοβαρό κίνδυνο λόγω των τελευταίων ανησυχητικών θερμοκρασιών. Η χαρακτηριστική ζέστη και ξηρασία χτυπούν το καμπανάκι.

cnnchinese-ewoman

Τόκυο.

greececlimate-ewoman

Ελλάδα. Μαθητές διαδήλωσαν σε πλατεία Συντάγματος, πλατεία Αριστοτέλους, Αλεξανδρούπολη στο πάρκο Ανεξαρτησίας και στην  Κρήτη στον Άγιο Νικόλαο. Προσκάλεσαν όλους τους πολίτες, δασκάλους και μαθητές να συμμετάσχουν. Η Greenpeace στήριξε αυτή την προσπάθεια, «Θέλουμε να ενισχύσουμε τη φωνή τους και να ακουστούν οι ανησυχίες τους για το μέλλον.Γι’ αυτό, σου στέλνουμε εκ μέρους τους αυτό το email, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας το Instagram μας γίνεται δικό τους!».

 

«έχουν κάθε δικαίωμα να είναι θυμωμένοι για το μέλλον  που θα έπρεπε να τους κληροδοτήσουμε, αν δεν γίνουν οι ανάλογες και επείγουσες δράσεις»- δήλωση  224 Βρετανών ακαδημαϊκών στην εφημερίδα The Guardian

Η προειδοποίηση

Οι επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι. Τα συνεχή καταστροφικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, η ξηρασία, οι πλημμύρες φαίνεται πως θα συνεχιστούν όσο ο πλανήτης υπερθερμαίνεται. Σύμφωνα με το National Geographic, το κλίμα της γης είναι πιο ζεστό τους τελευταίους 406 μήνες  απ’ότι το μέσο κλίμα του 20ού αιώνα .

Σε ανακοίνωσή τους, 12.000 επιστήμονες σε Γερμανία, Αυστρία και Σουδία υποστηρίζουν το κίνημα, αφού όπως λένε, οι χώρες δεν τηρούν τη συμφωνία των Παρισίων και δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία κάτω των 2 °. Οι επιστήμονες στηρίζουν κάθε προσπάθεια των παιδιών.

Η πολιτική αντίδραση

 

«Οι κινητοποιήσεις αυξάνουν τον φόρτο εργασίας των εκπαιδευτικών και χάνεται σημαντικός χρόνος μαθήματος. Αυτός ο χρόνος είναι καταλυτικός για τους νέους, ειδικά για να εξελιχθούν στους καλύτερους επιστήμονες,  μηχανικούς και ώστε να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα»- Τερέζα Μέι, 15 Μαρτίου 2019

dianne-ewoman

Η γερουσιαστής Νταϊάν Φάϊνσταιν απορρίπτει το αίτημα του κινήματος Sunrise Movement, κίνημα που αγωνίζεται για την κλιματική αλλαγή - 22 Φεβρουαρίου 2019

Η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι και τόσο θερμή. Η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Νταϊάν Φάϊνσταιν απάντησε ψυχρά σε παιδιά που της ζήτησαν να υποστηρίξει την νέα πράσινη νομοθεσία  “Κάνω αυτή τη δουλειά 30 χρόνια. Ξέρω τι κάνω. Δεν υπάρχει τρόπος να πληρώσουμε για αυτό.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επίσης, είναι αρνητική στις διαδηλώσεις του κινήματος. Επιπλέον, εκπαιδευτικοί αντιτίθενται στις πράξεις του κινήματος όπως η Σάρα Χάναφιν, επικεφαλής σύμβουλος του εθνικού συλλόγου διευθυντών σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κίνημα αποτελεί μία αισιόδοξη πνοή για να αναπνεύσει ο πλανήτης μας. Είναι ενθαρρυντικό πώς από ένα δεκαεξάχρονο και αποφασιστικό κορίτσι ξεκίνησε ένας παγκόσμιος αγώνας με χιλιάδες εθελοντές και συμμετέχοντες με σκοπό την προστασία του κλίματος. O κίνδυνος είναι εμφανής. Η επιστήμη προειδοποιεί συνεχώς. Αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο, ένα πιο υγιή πλανήτη, εμείς και οι επόμενες γενιές. Η διατήρηση του πλανήτη είναι κάτι που αφορά ειδικά τους νέους ανθρώπους. Γι’αυτό, λοιπόν, τι έχει μείνει; Η δράση!