Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για πεντανόστιμη πίτα κι-χί!

Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για πεντανόστιμη πίτα κι-χί!

Σήμερα στο ewoman φιλοξενούμε τα μυστικά για την πιο νόστιμη σπιτική πίτα κι-χί.

Νηστίσιμη ή μη, η κοζανίτικη πίτα κι-χί, είναι μια πίτα φοβερή, που αγαπούν όλοι!

Λίγες όμως είναι οι νοικοκυρές που γνωρίζουν τη δεξιοτεχνία και τα μυστικά, του πως να φτιάχνουν φύλλο τόσο λεπτό, διάφανο σχεδόν, όπως απαιτεί η πίτα κι-χί.

Ιδού λοιπόν πως θα φτιάξετε το πιο ωραίο και πετυχημένο φύλλο για πίτα κι-χί με τα χεράκια σας μόνο! (κυριολεκτικά!) 

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι μαλακό

1 φλιτζανακι του καφέ ελαιόλαδο

1 κ.γλ. αλάτι

180 ml νερό περίπου (όσο πάρει, για να γίνει μια μαλακή  ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια)

Γέμιση:

Τυρί, σπανάκι ή ότι προτιμάτε!

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το νερό (χλιαρό), το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Στρώνουμε ένα σεντόνι ή ένα τραπεζομάντηλο στο τραπέζι κι αλευρώνουμε και ανοίγουμε ένα μικρό φύλλο.

Η συνταγή της ημέρας: Όλα τα μυστικά για πεντανόστιμη πίτα κι-χί!

Το φύλλο κι-χί θέλει δεξιοτεχνία για ν' ανοίξει και να γίνει λεπτό, διάφανο σχεδόν.

Πίτα κι-χί

Γυρίζουμε λοιπόν, γύρω γύρω από το τραπέζι και ανοίγουμε το φύλλο με τα χέρια, αφού έχουμε λαδώσει πριν το φύλλο.

Πίτα κι-χί

Το φύλλο γίνεται τόσο μεγάλο, όσο το τραπέζι...

​​pita kixi

Όταν είναι έτοιμο, λαδώνουμε καλά και βάζουμε στις δύο πλευρές ότι γέμιση θέλουμε και ρολάρουμε.

Πίτα κι-χί

Ξεκινάμε το ρολάρισμα από τη μια άκρη μέχρι να έχουμε ένα μπαστούνι γεμιστό με γέμιση της αρεσκείας μας.

Πίτα κι-χί

Τοποθετούμε στο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς τα έξω, τυλίγοντας.

Πίτα κι-χί

Τα παραπάνω υλικά γίνονται δύο μεγάλα ρολά.Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνουμε με ελαιόλαδο και την πίτα από πάνω

Πίτα κι-χί

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200 ο C για 40' (ανάλογα το φούρνο) να ροδίσει καλά.

Πίτα κι-χί

Την κόβουμε όσο είναι ακόμα ζεστή, αλλά τρώγεται και κρύα, όλες τις ώρες και είναι πεντανόστιμη!

Tip:

Όπως και σε κάθε πίτα, αν θέλουμε πολύ τραγανό το φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό λίγο πριν ψηθεί εντελώς.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!