Eman says: Ulusse Nardin Classico Jade, κομψοτέχνημα για το χέρι

Eman says: Ulusse Nardin Classico Jade,  κομψοτέχνημα για το χέρι

Ο χώρος της υψηλής ωρολογοποιίας έχει αρκετούς και πολύ αξιόλογους εκπροσώπους. Άλλος ένας από τους δυνατότερους που θα δούμε σήμερα είναι η παγκοσμίου φήμης Ulysse Nardin που δημιουργήθηκε το 1846 από τον κο Nardin και έχει πλέον καταφέρει να εισχωρήσει στον μικρό κύκλο της χειροποίητης κατασκευής υψηλής ποιότητας ρολογιών της Ελβετίας.

Αντλώντας έμπνευση από τη θάλασσα και τη ναυτιλία, η ωρολογοποιία έχει παρουσιάσει πάρα πολλές καινοτομίες στον χώρο. Αν και φημίζεται για τους αξιόπιστους χρονογράφους της, που είναι περιζήτητοι από όλους τους συλλέκτες παγκοσμίως, το πρώτο μοντέλο που θα σας δείξω, δεν είναι χρονογράφος αλλά το νέο Jade από τη σειρά Classico που πρωτοεμφανίστηκε το 2013 και ήταν εμπνευσμένο από έναν πολύτιμο λίθο, που στην βασιλική αυλή της Κίνας θεωρούνταν ως «κρυσταλλική μαγεία» - η σύνδεση μεταξύ ουρανού και γης. Η πανέμορφη αυτή σειρά βγαίνει πλέον σε μέγεθος 34 χιλιοστών (από 37 χιλιοστά).

Ο μηχανισμός του είναι ο UN-815, περιέχει 21 πολύτιμους λίθους για την μεγαλύτερη αντοχή στις φθορές και δεν λειτουργεί με μπαταρία, αλλά κουρδίζεται αυτόματα με τη φυσική κίνηση του χεριού, μέσω του ρότορα δύο κατευθύνσεων. Μπορεί να λειτουργεί για 42 ώρες χωρίς κούρδισμα. Ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό που φροντίζει να κρατάει το ρολόι σε λειτουργία όταν δεν το φοράτε, για να μην χρειάζεται κάθε φορά να ρυθμίζετε την ώρα. Η συχνότητα λειτουργίας του μηχανισμού είναι 4Hz δηλαδή το μπαλανσιέ του (η «καρδιά») κάνει 4 ολόκληρες ταλαντώσεις το δευτερόλεπτο. Για σέρβις θα χρειαστεί να το πηγαίνετε κάθε 3-5 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση. Κάτι πολύ σημαντικό και σε πολλές περιπτώσεις αρκετά ακριβό, που πρέπει όμως να έχετε στο μυαλό σας αν σκεφτείτε ποτέ να αποκτήσετε ένα ακριβό έργο τέχνης οποιασδήποτε ωρολογοποιίας. Η ομαλή και σωστή λειτουργία του, καθώς και η αξία του, επηρεάζονται πολύ από αυτό. Στο σέρβις γίνεται συνήθως καθαρισμός, ρύθμιση και αλλαγή των πολύ ειδικών λαδιών του.

Το καντράν είναι μαργαριταρένιο και έχει ένα σχέδιο κύμα-φύλλο στο κάτω αριστερά μέρος του, που αποτελείται από εννέα διαμάντια. Βγαίνει επίσης σε μπλε και γκρι αλλά και με 60 επιπλέον διαμάντια στη στεφάνη. Το γκρι είναι επιλογή για την έκδοση σε ροζ χρυσό. Είναι αδιάβροχο στα 30 μέτρα που και πάλι εδώ να πω όπως και στο προηγούμενο άρθρο δε σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε κατάδυση. Το κρύσταλλό του είναι κλασικά από ζαφείρι, για αντοχή στις γρατσουνιές και το λουράκι είναι δερμάτινο.

Eman says: Ulusse Nardin Classico Jade. Κομψοτέχνημα για το χέρι

Υπάρχει και μια ειδική έκδοση 99 κομματιών, στην οποία οι αριθμοί 8, 7 και 6 του καντράν έχουν αντικατασταθεί με το 5, 2 και 0. Αυτό γιατί στα κινέζικα η εκφώνηση αυτών των αριθμών, μοιάζει με αυτή του «Σε αγαπώ». Μάλιστα η 20η Μαΐου (5/20) εκεί, έχει γίνει πρόσφατα κάτι σαν δεύτερη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Το 2017 η Ulysse Nardin ανακοίνωσε την εντυπωσιακή 5ετή εγγύηση σε όλα τα κομμάτια της.

Η ατσαλένια έκδοση σε μπλε ή μπορντό χωρίς διαμάντια στη στεφάνη, είναι αρκετά πιο προσιτή από το Hublot που παρουσίασα την τελευταία φορά. Η ενδεικτική «ζημιά» είναι αρκετά μικρότερη, στα 5.900 ευρώ.