Eman says: Πλούσιος άνθρωπος δε σημαίνει απαραίτητα και καλός

Eman says: Πλούσιος άνθρωπος δε σημαίνει απαραίτητα και καλός

Status. Είναι πολλοί αυτοί που το έχουν. Στην καλύτερη περίπτωση βασίζεται και έχει δημιουργηθεί από πολλά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Τα βασικότερα και πιο σημαντικά είναι αυτά του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς. Το κύρος και η ποιότητα ενός ανθρώπου τον ανεβάζουν σε επίπεδα πολύ ψηλά.

Σεβασμός, ειλικρίνεια και σωστοί τρόποι, είναι όλα στοιχεία του τρόπου ζωής του. Αυτά, σε συνδυασμό με την ικανότητα και τις γνώσεις οδηγούνε συνήθως στην επιτυχία και στην καταξίωση. Δεν είναι όμως όλοι έτσι.

Υπάρχουν και κάποιοι που φαίνεται να έχουν ένα υψηλό status, αλλά το οποίο προέρχεται από ένα άλλο χαρακτηριστικό. Ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει ουσία. Ένα χαρακτηριστικό που δεν λέει τίποτα για το ποιόν του ανθρώπου. Ένα χαρακτηριστικό που ρίχνει στάχτη στα μάτια. Ένα εργαλείο θα έλεγα. Μπορεί να είναι ηθοποιοί. Ή διάσημοι. Μιλάνε για αυτούς. Γράφουνε για αυτούς. «Πουλάνε». Γίνονται αντικείμενο ασχολίας. Άλλοι είναι λιγότερο ή και καθόλου γνωστοί.

Αλλά όλοι έχουν χρήμα.

Κυκλοφορούν με τα ακριβά αυτοκίνητα και ίσως με ελικόπτερα. Με ακριβά ρούχα. Ψωνίζουν στα ακριβά καταστήματα. Πολλές φορές κάνουν και επίδειξη πλούτου. Τις περισσότερες φορές φαίνεται ποιοι είναι. Πολλές και πολλοί τους θαυμάζουν και τρελαίνονται μαζί τους. Τους ζηλεύουν. Θέλουν να τους έχουν στην παρέα. Να τους γνωρίσουν. Τους τοποθετούνε ψηλά. Αλλά πολλές φορές το κάνουν λανθασμένα. Βιάζονται και κρίνουν μόνο από την εξωτερική εμφάνιση και από το οικονομικό επίπεδο. Την εικόνα. Την μάστιγα όλων των εποχών.

Γιατί το γεγονός ότι έχουν χρήμα, δεν σημαίνει ότι είναι και καλοί άνθρωποι. Δεν λέει τίποτα για το ποιόν τους. Αυτός που οδηγεί μια Bugatti Veyron, δεν σημαίνει ότι είναι πρότυπο ανθρώπου. Δεν εξετάζω πως το αποκτήσανε. Η κατοχή απλά τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν ένα άλλο επίπεδο ζωής. Καλύτερο επίπεδο ζωής όμως, δεν σημαίνει καλύτερο επίπεδο ανθρώπου. Και μην το ξεχνάς ποτέ αυτό. Ακόμη και ένας γνωστός, ξένος ηθοποιός δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και υπόδειγμα συζύγου ή πατέρα. Και κακώς όλοι τρελαίνονται με ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει καν, απλά επειδή τους βλέπουν στην τηλεόραση ή σε κάποιο κουτσομπολίστικο περιοδικό. Έχουν γνωρίσει μόνο την εικόνα που βγάζει αυτός, ή οι δημοσιογράφοι προς τα έξω. Ένας Έλληνας αθλητής που βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη στο άθλημά του, είπε κάποια στιγμή ότι οι αθλητές ξέρουν ότι είναι ένα brand. «Πουλάνε» μια εικόνα. Συνήθως κατευθυνόμενη από έναν image maker.

Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει μια υψηλή εικόνα status που μπορεί να έχει δημιουργηθεί από το χρήμα και μόνο. Ή από τις επαγγελματικές συμβουλές. Μπορεί να έχει υψηλό status, αλλά να είναι μόνο εμφανισιακό και να είναι ο χειρότερος μ@λ@κας που έχεις συναντήσει στη ζωή σου. Να έχει όλα τα άσχημα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει ένας οποιοσδήποτε άλλος. Απλά να εντυπωσιάζει με την εικόνα. Να «πουλάει» καλά.

Πλούσιος όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα και καλός. Γιατί η ψυχή του ανθρώπου δεν φαίνεται από το πόσο ακριβά πληρώνει.

 

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.