Eman says:Μην μετανιώνεις για τα λάθη σου!

Eman says:Μην μετανιώνεις για τα λάθη σου!

Κανένας δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε λάθη. Έχουμε κάνει και θα εξακολουθούμε να κάνουμε. Μικρά ή μεγάλα. Από επιλογές ή κατά λάθος. Είναι μέρος της ζωής.

Κινούμαστε σε ανοιχτά πλαίσια, μέχρι να πέσουμε πάνω στα όρια κάθε κατάστασης. Μας ωριμάζουν, μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν. Καθέναν και καθεμία προς τον δρόμο που επιλέγει ή που ο χαρακτήρας του/της τον οδηγεί. Το να μάθουμε από αυτά, είναι ό,τι καλύτερο για να μην τα ξανακάνουμε. Τα λάθη είναι σχολείο.

Βέβαια σε κανέναν δεν αρέσει να τα κάνει. Πάντα φέρνουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε λέγονται και λάθη. Η αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων αυτών ποικίλει. Ανάλογα με τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό. Ποιος το έκανε, πόσο μεγάλο ήταν και άλλοι πολλοί.

Εσωτερικά η καθεμία το παίρνει ανάλογα πάλι και με τον χαρακτήρα της. Στην καλύτερη περίπτωση παίρνει το μάθημά της και προχωράει μπροστά. Γιατί ξέρει ότι και αυτά είναι μέσα στη ζωή, όπως έγραψα και προηγουμένως. Υπάρχει τρόπος να τα αποφύγεις; Φυσικά και όχι. Λογικά θα ελαχιστοποιούνται όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις, αλλά θα υπάρχουν πάντα στη ζωή σου. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να αποφύγεις το να μετανιώσεις. Να ξεκαθαρίσω εδώ, ότι αναφέρομαι σε λάθη που δεν αξίζουν μετάνοιας. Που δεν έχουν κάνει κακό σε κάποιον άλλο, παρά μόνο σε εσένα. Δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις που σκότωσες κάποιον και θες να νιώσεις καλύτερα.

Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό, σε μια πρώτη φάση, να υπάρχει ένα τέτοιο συναίσθημα. Έκανες ένα λάθος που δεν ήθελες. Μακάρι να μην το είχες κάνει. Πέραν όμως του μαθήματος που ελπίζω να πήρες, υπάρχουν και κάποιες άλλες σκέψεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις μπροστά. Γιατί αν το κουβαλάς για πάντα μαζί σου, δεν θα σε βοηθήσει σε τίποτα. Ίσα ίσα θα είναι ένα επιβαρυντικό στοιχείο που δεν χρειάζεται να υπάρχει.

Για να αποφύγεις αυτό το συναίσθημα ένας είναι ο τρόπος. Να είσαι σίγουρη ότι έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες. Ότι εκείνη τη στιγμή πήρες την καλύτερη δυνατή απόφαση. Και για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείς την εμπειρία σου, τις γνώσεις σου και όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς να έχεις. Όσο πιο σημαντική είναι η απόφαση που πρόκειται να πάρεις, τόσο πιο καλά προετοιμασμένη πρέπει να είσαι για να κάνεις τη σωστότερη επιλογή. Εκεί βρίσκεται το μυστικό. Βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα επιλέξεις λάθος. Απλά οι πιθανότητες να πάρεις τη σωστότερη απόφαση πολλαπλασιάζονται και θα έχεις το κεφάλι σου λίγο πιο ήσυχο, γιατί θα ξέρεις ότι έκανες τη σοφότερη επιλογή, σύμφωνα με τα τότε δεδομένα. Έτσι αν όντως επιλέξεις λάθος, θα μπορέσεις να βρεις πιο εύκολα τον λόγο για τον οποίο έγινε αυτό, αλλά και τι θα πρέπει να βελτιώσεις στον εαυτό σου για να μην επαναληφθεί.

Μην μετανιώνεις για τα λάθη σου. Πάρε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις και μάθε!

 

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.