Είμαι κοινωνική, φίλε, δεν ψάχνομαι! Δέξου το!

Είμαι κοινωνική, φίλε, δεν ψάχνομαι! Δέξου το!

Η γυναίκα αναμφισβήτητα απέκτησε πολύ περισσότερα δικαιώματα μετά από αρκετούς ατομικούς αλλά κυρίως συλλογικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν τον 20ο αιώνα.

Δικαιώματα που σήμερα φαντάζουν προφανή στον δυτικό κόσμο, όπως το δικαίωμα για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, η ελευθερία  από σεξουαλική βία, τα δικαιώματα ψήφου και κατοχής δημόσιων αξιωμάτων, σύναψης νομικών συμβάσεων, καθώς επίσης και τα ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, το δικαίωμα εργασίας και ίσης αμοιβής, ιδιοκτησίας και μόρφωσης. 

Παρ' όλη όμως τη γυναικεία χειραφέτηση και τη νομική υποστήριξη που την παγιώνει, η υποβόσκουσα ιδέα ότι ο άνδρας είναι ανώτερος, παραμένει στο μυαλό μιας μεγάλης μερίδας πληθυσμού. 

Ίσως ο πόλεμος ενάντια στο γυναικείο φύλο, να μην είναι πλέον τόσο εμφανής όσο παλαιότερα, όμως η άποψη ότι μια γυναίκα όμορφη, προσεγμένη, κοινωνική και δυναμική είναι «επικίνδυνη», ζει και βασιλεύει. 
Η εξοργιστική, κι αν μη τι άλλο θλιβερή συνέπεια που προκαλεί αυτή η βαθιά ριζωμένη ιδέα στα μυαλά κάποιων ανδρών, είναι ότι η γυναίκα βρίσκεται στο στόχαστρο και δέχεται λεκτικά (και όχι μόνο) πυρά άνευ λόγου και αιτίας, εν έτει 2019. 

Παράδοξο μεν, πραγματικότητα δε,  είναι ότι το προφίλ αυτό γυναίκας πέφτει θύμα λεκτικής βίας σχεδόν καθημερινά μέσω των κοινωνικών δικτύων και όχι μόνο. Μια γυναίκα εμφανίσιμη και ευγενική, που δε θέλει όμως να προχωρήσει σε κάποια παραπάνω, ερωτικής φύσεως, σύμπτυξη, με τον πρώτο τυχόντα, πρέπει να καταδικαστεί.

Καταδίκη της είναι να ακούει βρισιές, να δέχεται μπλοκαρίσματα -ιντερνετικά ή μη- και άκομψους χαρακτηρισμούς και τελικά να συμμετέχει σε ένα ψυχολογικό πόλεμο εκφοβισμού και ξεφτίλας, παρά τη θέλησή της. 

Γιατί  όμως να καλείται να δώσει εξηγήσεις στον καθένα, επειδή απλά δεν θέλει να κάνει κάτι ερωτικό μαζί του;

Γιατί μία κοπέλα που έχει ένα πιο ανοικτό προφίλ στο facebook/instagram, και δέχεται 100-200 ή και 1200 likes, να σημαίνει ότι ψάχνεται;

Το ενδεχόμενο να θέλει απλά να μοιραστεί τις απόψεις ή τη δουλειά της ή ακόμα και την όμορφη φάτσα της, δεν είναι πιθανό;

Το ενδεχόμενο να είναι απλά κοινωνική, δεν είναι πιθανό;

Γιατί μια κοπέλα που κυκλοφορεί περιποιημένη, φορώντας φόρεμα, ακόμα κι αν είναι μέχρι τον αστράγαλο, να γίνεται το επίκεντρο μίσους και να ακούει διαρκώς την κατηγορία ότι προκαλεί;
Γιατί να δέχεται «επιθετικά πεσίματα» από συναδέλφους, εργοδότες, φίλους, φίλους του facebook και του Instagram με αυτό τον κακόγουστο, αγενέστατο και αηδιαστικό τρόπο;

Γεγονός είναι ότι μια μερίδα πληθυσμού ανδρών, δυστυχώς όχι μικρή, αρνείται να δει το προφανές ακόμα κι αν το έχεις ξεκαθαρίσει ή δε έχεις δώσει κανένα δικαίωμα. Γι΄αυτούς όλες οι γυναίκες είναι «ντίβες», που θέλουν να προκαλούν, να απορρίπτουν και να «μοιράζουν άκυρα», όπως ακριβώς λένε. Το αποτέλεσμα είναι άνδρες με αξιόλογο -κατά τα άλλα- προφίλ (facebook αλλά και πραγματικό) να φέρονται λες και είναι οι χειρότεροι μισογύνηδες, βρίζοντας, προσβάλλοντας, μπλοκάροντας κοπέλες, ενώ αυτές είχαν τις καλύτερες προθέσεις. 

Το επακόλουθο όλων αυτών είναι να υπάρχει και μια άλλη μερίδα πληθυσμού ανδρών, δυστυχώς όχι μικρή επίσης, που δεν «καταδέχεται» να φλερτάρει και να εκδηλώσει τα συναισθήματά του σε μία κοπέλα, έχοντας τη σιγουριά ότι θα φάει «άκυρο» όπως ακριβώς λέει. 

Λυπηρό αποτέλεσμα, είναι να έχει χαθεί κάθε είδους αξιοπρέπεια, κάθε είδους αγνότητα και καλοπροαίρετη διάθεση στα κοινωνικά δίκτυα, μα και στις κοινωνικές επαφές εκτός δικτύων. 

Αποξένωση, μισογυνισμός, χυδαία λεκτικά σχόλια, ξεπεσμός. 

Καμιά φορά δεν αρκεί να είσαι η εξαίρεση και να συναναστρέφεσαι με άνδρες που είναι η εξαίρεση.

Χρειάζεται να μιλάς, να λες τα πράγματα με το όνομά τους, μπας και με το δικό σου λιθαράκι συμβάλλεις στη διάσωση των ανθρωπίνων σχέσεων, μα και στην προστασία της εμφανίσιμης, κοινωνικής και εξωστρεφούς γυναίκας.