Eman says: Αθλήσου! Ξέδωσε, ίδρωσε, απόλαυσε!

Eman says: Αθλήσου! Ξέδωσε, ίδρωσε, απόλαυσε!

Αθλητισμός και άσκηση. Τι ωραίες επιλογές! Από τις πιο απλές αθλητικές δραστηριότητες που γίνονται λίγες ή μια φορά την εβδομάδα, μέχρι τον πρωταθλητισμό που είναι πάρα πολύ πιο δύσκολος, όλα είναι υπέροχα! Δεν χρειάζεται να πω πολλά για το πόσο καλό κάνουν όταν γίνονται σωστά.

Οι έρευνες και τα στατιστικά το αποδεικνύουν. Μάλιστα ούτε καν η αναφορά τους δεν χρειάζεται, γιατί είμαι σίγουρος ότι δεν το αμφισβητείς. Απλά θα εκφράσω την προσωπική μου εμπειρία.

Ξεκίνησα να μαθαίνω τένις από τα 8 μου. Πρωταθλητισμό μάλιστα. Μια επιλογή της μητέρας μου που αποδείχθηκε από τις καλύτερες που έχει κάνει στην αρχή της ζωής μου και πραγματικά την ευχαριστώ πολύ. Πολύ πιθανό να ήταν και ο λόγος που είμαι αρκετά αθλητικός τύπος. Μέσα στα 41 μου χρόνια παίζω συνολικά πάνω από 25 χρόνια. Μπορεί να σταματάω για κάποια διαστήματα για διάφορους λόγους, αλλά πάντα έπαιζα και θα παίζω με πάθος. Και όχι μόνο τένις. Κάποτε ασχολήθηκα με κολυμβητήριο, γυμναστήριο, ποδηλασία, σκι στο χιόνι, μίνι ποδόσφαιρο, ρακέτες στην παραλία. Άλλες φορές με πάνω από ένα, ταυτοχρόνως. Είχα επίσης δοκιμάσει wind surfing και σκι στη θάλασσα και μπορεί και κάτι ακόμη που απλά δεν θυμάμαι. Βέβαια όχι σε επίπεδο και διάρκεια όπως το τένις. Μίνι ποδόσφαιρο μάλιστα έπαιζα, όχι γιατί έχω καμία αγάπη για το ποδόσφαιρο όπως έχουν οι περισσότεροι άντρες, αλλά μόνο επειδή μου άρεσε να παίζω ως τερματοφύλακας. Γενικώς είμαι μέσα σε όλα. Αν μου προτείνει κάποιος κάτι δε λέω όχι, ακόμη και σε μια απλή πεζοπορία στο βουνό. Υπήρχαν καιροί που γύριζα από το γραφείο μου το βράδυ και κατέβαινα στην παραλία με το ποδήλατο. Τώρα θυμήθηκα και το Freeday που μαζευόντουσαν πάνω από χίλια ποδήλατα για 4ωρες βραδινές βόλτες κάθε Παρασκευή βράδυ.

Υπέροχες εμπειρίες. Ιδίως από το τένις που είναι μέρος της ζωής μου, έχω τις ωραιότερες εμπειρίες και δεν θα σταματήσω ποτέ να παίζω. Ακόμη και στα 90 μου θα πηγαίνω στα γήπεδα!

Έτσι, έχω καταλήξει και εγώ ότι τα οφέλη από την άσκηση είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Σε όλες τις ηλικίες. Κυρίως στα μικρά παιδιά που το συνιστώ ανεπιφύλακτα, γιατί το είδα από πρώτο χέρι. Δεν κάπνισα ποτέ. Οι παρέες που έκανα μέσα από αυτά, ήταν όλες εξαιρετικές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Γνώρισα ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Οι αντοχές του οργανισμού είναι απείρως μεγάλες. Η υγεία είναι σίγουρα βελτιωμένη. Αλλά πέρα από αυτά έχω να πω και για το συναίσθημα. Όχι μόνο «ξεδίνεις» με την καλή έννοια, αλλά το απολαμβάνεις! Από κάτι πολύ απλό και χαλαρό μέχρι κάτι που σε παθιάζει, είναι απόλυτα απολαυστικό! Να τελειώνεις την γυμναστική σου ή την προπόνησή σου και να καταλήγεις να κάνεις ένα υπέροχο ντουζ! Ίσως να μην μπορώ να το εκφράσω με λόγια πάρα πολύ καλά. Προσπαθώ να βρω λέξεις για να το περιγράψω. Προσπαθώ να εκφράσω τα συναισθήματα που είχα μετά από έναν 4ωρο αγώνα τένις σε κάποιο τουρνουά. Της σκληρής προπόνησης. Της νίκης ή της ήττας. Της ευεξίας στο τέλος. Ή της απλής πεζοπορίας μέσα στην υπέροχη φύση της Πάρνηθας. Της απλής βόλτας με το ποδήλατο στην παραλία της Αθήνας. Ή του χαλαρού τρεξίματος στην αμμουδιά, βλέποντας το ηλιοβασίλεμα το πρωί πριν ξυπνήσουν οι λουόμενοι.

Αν το ζεις και εσύ, τότε μπορείς να με καταλάβεις ακόμη καλύτερα. Ίσως θα έπρεπε να γράψω το άρθρο μετά από μια προπόνηση. Μάλλον θα καταλήξω πάλι να λέω απόλαυση και υγεία! Ψυχική και σωματική!

Σήκω από τον καναπέ και την καρέκλα σου. Αν καπνίζεις «Κόφ' το πια το ρημάδι το τσιγάρο!» όπως είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο. Γήπεδα, στάδια και άλλες πολλές επιλογές, υπάρχουν πάρα πολλές γύρω σου.

Βρες λίγο ή πολύ χρόνο και κάνε κάτι. Ό,τι σου αρέσει. Μικρό ή μεγάλο. Ξέδωσε, ίδρωσε, απόλαυσε!

Μόνο καλό θα σου κάνει!

 

Στείλε μου ένα mail στην διεύθυνση eman.listens.to.you@gmail.com και θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, να σχολιάσουμε θέματα που ήδη έχουν δημοσιευτεί, να προβληματιστούμε με άλλα ευχάριστα ή δυσάρεστα, λυμένα ή άλυτα, να σου δώσω κάποια συμβουλή που μπορεί να σε βοηθήσει και μέσω όλων αυτών να εξελιχθούμε και οι δύο.