Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Λαχταριστά πεϊνιρλί με κιμά και αλεύρι ολικής, η γευστική πρόταση του ewoman για σήμερα!

Γιατί όλες οι νοστιμιές δεν παχαίνουν! Γιατί η μαγειρική πρέπει να είναι εναλλακτική...Γιατί η μαγειρική είναι μεράκι!  Μια ξεχωριστή συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις σε κάθε περίσταση! 

Νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά, τρώγονται ευχάριστα ζεστά ή κρύα, από όλους, όλες τις ώρες και παντού!

Στο σπίτι μας πάντως γίνονται ανάρπαστα πριν προλάβουν να κρυώσουν!

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 νεροπότηρο χλιαρό νερό

1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα

1 νεροπότηρο σπορέλαιο

2 κ. γλ. ζάχαρη,

1/2 κ.γλ. αλάτι

1/2 κ. αλεύρι γ.ο.χ. + 1/2 κ. αλεύρι ολικής (ίσως χρειαστεί παραπάνω αλεύρι, ώστε να γίνει μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει)

Tip:

* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αλεύρι γ.ο.χ. αν το προτιμάτε!

Για τη γέμιση:

200 γραμμάρια κιμά

100 γραμμάρια τριμμένο κασέρι

1 ντομάτα σε κομματάκια

1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο

αλάτι,πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πιπεριά σε κομματάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη το νερό και το γάλα κι ανακατεύουμε με σύρμα! Αφού διαλυθούν η μαγιά κι η ζάχαρη, προσθέτουμε το σπορέλαιο κι έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά τα άλευρα και το αλάτι και ζυμώνουμε, ώσπου να πετύχουμε μια πολύ αφράτη, μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον!

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας και ζυμώνοντας όλα τα υλικά της μαζί.

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την κόβουμε σε κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες.

Στη συνέχεια ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε.φυλλαράκι και δίνουμε σχήμα σαν βαρκούλα μικρή (πείνιρλί)

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Τοποθετούμε γέμιση και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα!

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Τα αφήνουμε λίγο να σταθούν πριν τα ψήσουμε να φουσκώσουν κι άλλο. (περίπου 20-30')

Τέλος τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και λίγο γάλα και τα.ψήνουμε στους 180 ο C σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις ή στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν αλλά να μην παραψηθούν.

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Tip:

Φτιάξτε και μερικά με τυριά, ανθότυρο ή cottage!

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Η γεύση τους θα σας συναρπάσει!!

Η συνταγή της ημέρας: Υγιεινά πεϊνιρλί με κιμά κι αλεύρι ολικής

Καλή σας όρεξη!