2020 – 2030: η δεκαετία ενός ακόμα κύκλου ζωής

2020 – 2030: η δεκαετία ενός ακόμα κύκλου ζωής

Η επόμενη δεκαετία είναι η δεκαετία σταθμός στη ζωή των παιδιών μας.

Είναι η δεκαετία που τα ασχημόπαπα θα γίνουν κύκνοι, τα μικρά παιδιά θα γίνουν έφηβοι, οι έφηβοι θα ενηλικιωθούν κι εκείνα που διανύουν τώρα την πρώτη τους νιότη θα φτάσουν στα χρόνια της πρώτης ωριμότητας.

Στα επόμενα 10 χρόνια τα παιδιά μας θα ακολουθήσουν τον προσωπικό τους κύκλο ζωής και θα κυνηγήσουν ή θα έχουν ήδη κυνηγήσει τα πιο σημαντικά όνειρά τους.

Σπουδές,  αναζήτηση δουλειάς, επαγγελματική αποκατάσταση, μια μοιραία σχέση…

Ναι, αυτήν τη  δεκαετία θα έχουμε μεγάλες  χαρές στο σπιτικό μας !

Η ζωή αναμένεται να συνεχιστεί όμορφη, πολλά υποσχόμενη και αισιόδοξα δρομολογημένη για τα παιδιά μας. Αυτό είναι, άλλωστε, το ομορφότερο όνειρο κάθε γονέα, να είναι υγιές και καλότυχο το παιδί του.

Η συγκεκριμένη δεκαετία είναι, ωστόσο, δυσάρεστη σε σχέση με τον κύκλο ζωής των γονιών μας.

Είναι ήδη μεγάλοι σε ηλικία και ενδεχομένως με σοβαρά προβλήματα υγείας κι όσο κι αν σε θλίβει η σκέψη και μόνο, γνωρίζεις τη σκληρή αλήθεια.  Έπονται τα χρόνια της πιο επώδυνης ίσως απώλειας, της δικής τους.

Είναι μια οδυνηρή παραδοχή, την οποία δυστυχώς κάποιοι ανάμεσά μας θα αναγκαστούν να την αντιμετωπίσουν.

Κι όσο για μας… Είμαστε στην ηλικία που έχουμε πλέον βάλει σε μια σειρά τη ζωή μας, που την πορευόμαστε με τάξη, με ασφάλεια ή με συμβιβασμό, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Για μας τα πράγματα μοιάζουν να είναι πιο απλά.

Είμαστε κάπου στη μέση ανάμεσα στις τεράστιες αλλαγές που περιμένουν τους νέους και τους ηλικιωμένους. Και είμαστε αυτοί που θα γίνουμε οι αποδέκτες όλων των μεγάλων υπέροχων ή επώδυνων αλλαγών που θα φέρει η δική τους η ζωή.

Το κουβάρι της ζωής, όμως δεν ξετυλίγεται πάντα προβλέψιμα, αδιάφορα ή μονότονα.

Η ζωή μάς έχει αποδείξει πως είναι απρόβλεπτη και ανατρεπτική.

Οπότε ας μη βολευτούμε αναπαυτικά στα δεδομένα της, αλλά ας είμαστε σε επιφυλακή και σε εγρήγορση.

Ας ευχηθούμε η δεκαετία 2020-2030 να επιφυλάσσει στη δική μας ζωή μόνο όμορφες ανατροπές. Ας φέρει κοντά μας ανθρώπους διάφανους, ας μας μάθει να αντιστεκόμαστε σε ό,τι πληγώνει τις στιγμές μας, ας μεγαλώσουμε λίγο περισσότερο υγιείς, ήρεμοι και με την αίσθηση ότι μας αγαπούν.

Θα έπρεπε να είναι κι αυτό ένα από τα αυτονόητα του ανθρώπινου κύκλου ζωής. Να μεγαλώνεις όμορφα!