Καρκίνος του μαστού: Για να τον παλέψεις πρέπει να δείξεις θάρρος και αισιοδοξία!

Καρκίνος του μαστού: Για να τον παλέψεις πρέπει να δείξεις θάρρος και αισιοδοξία!

 Το e-woman είναι μια πηγή ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για οτιδήποτε απασχολεί τη σύγχρονη γυναίκα. Θα μπορούσε να είναι και η αφορμή αλλαγών στη ζωή της καθεμίας, μέσω της κατάλληλης πληροφόρησης και επαγρύπνησης. Και θεωρώ πως ένα από το σημαντικά ζητήματα που θα έπρεπε να απασχολεί την κάθε γυναίκα είναι η ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού. 

Με αυτή την αφορμή ξεσηκώσαμε αρχεία, ξεσκονίσαμε εκτυπωμένα άρθρα, συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε ερευνητικό υλικό και αποφασίσαμε να προσφέρουμε μια ηλεκτρονική ενημέρωση σε κάθε γυναίκα που συνειδητοποιεί την αξία της πληροφόρησης και θέλει να πάρει κομμάτι από την προσωπική της φροντίδα στα χέρια της.

Η εύκολη επιλογή είναι να μην αναφερόμαστε σε αυτόν. Να λησμονούμε την ύπαρξή του θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μας ξεχάσει και εκείνος. Είναι αλήθεια πως η λέξη καρκίνος προκαλεί δέος και φόβο. Δυνητικά θα μπορούσε να ξεσηκώσει όλα τα ένστικτα της επιβίωσης, όμως πολλές φορές σε βυθίζει στο δικό του σκοτάδι. Είναι μια αιτία διαταραχής της αλαζονείας μας, απειλής της ασφάλειά,  της ακεραιότητας μας, της ίδιας της ζωής μας.

Ακόμη και αν δεχτούμε τα παραπάνω ως μικρότερες ή μεγαλύτερες αλήθειες, είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε για τα πάντα. Και η ζωή μας είναι το μεγαλύτερο αγαθό που μας έχει προσφερθεί. Και θεωρώ αμετροεπής αναίδεια να μην παλέψεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Να μένεις αποσβολωμένος και ανήμπορος μπροστά στον καρκίνο, ουσιαστικά χάνοντας τη μάχη πριν καν τη δώσεις. Ο καρκίνος είναι ένας αντίπαλος απειλητικός και απρόβλεπτος, που μπορεί να εμφανιστεί στον οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή. Η μάχη όμως μαζί του ουσιαστικά είναι γραμμένη στο γενετικό μας υλικό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις και ισχυρές αναφορές ότι στον καθένα μας στη διάρκεια της ζωής του, έχουν εμφανιστεί προκαρκινικά κύτταρα τα οποία ο ίδιος ο οργανισμός μπόρεσε να καταπολεμήσει αποτελεσματικά.

Το σώμα μας δεν είναι επομένως έτοιμο μόνο για τη μάχη, αλλά είναι κατάλληλα εφοδιασμένο και για να προλάβει τη δημιουργία του καρκίνου, μια διαδικασία την οποία θα μπορούσαμε μεταφορικά να τη ταυτίσουμε με την έννοια της πρόληψης. Προφανώς ως άνθρωποι δεν είμαστε έρμαιο των ενστίκτων μας αλλά έχουμε τη δυνατότητα της κρίσης και της λογικής. Στοιχεία απαραίτητα για να αξιολογούμε παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να απειλήσουν την φυσική και ψυχική μας υπόσταση.

Και αν η μάχη πρέπει να δοθεί κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη, αυτό φαντάζει ακόμη πιο δεδομένο και προκλητικό όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο του μαστού, ο οποίος μπορεί με τις κατάλληλες επιλογές και αποφάσεις, με την κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική και την αλλαγή του τρόπου ζωής, να μετατραπεί σε μια χρόνια πάθηση. Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς διαδικασιών οι οποίες τροποποιούν για πάντα τη ζωή της γυναίκας. Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο για έναν άνθρωπο με καρκίνο, να χωρίζει τη ζωή του σε αυτή πριν τον καρκίνο και στη νέα μετά από αυτόν.
Δύο φάσεις που διαφέρουν ως προς τα επίπεδα ασφάλειας, ποιότητας ζωής, αισθήματος φθαρτότητας, αλλά και δύο φάσεις στις οποίες παρέχονται διαφορετικές προϋποθέσεις και ανάγκες για αύξηση της συνειδητότητας και του αυτοελέγχου.

Αξίζει στην κάθε γυναίκα να ζει την οποιαδήποτε στιγμή αξιολογώντας την ως πολύτιμη και μοναδική, έτσι ώστε να δώσει νόημα ακόμη και στο ασήμαντο, ακόμη και στο ανούσιο, έτσι ώστε να καταλάβει ότι το σύνολο της ζωής είναι στιγμές, που απλά παρουσιάζονται με μια συνέχεια.

Αξίζει στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να βλέπουν το ποτήρι γεμάτο και μάλιστα να αντιληφθούν ότι παίζουν και οι ίδιες σημαντικό ρόλο στη ποσότητα του νερού που θα περιέχει. Και ο καλύτερος τρόπος για να νικήσει κάποιος τον καρκίνο του μαστού δεν είναι να του κρυφτεί, αλλά να τον αντικρύσει κατάματα, να μάθει για αυτόν, να τον προλάβει ή να τον αντιμετωπίσει με θάρρος και αισιοδοξία.

Οι αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν θα παρουσιάζονται σταδιακά έτσι ώστε το περιεχόμενο τους να γίνεται πλήρως κατανοητό. Η συγγραφή και παρουσίαση αυτών των κειμένων, αφιερώνεται με μεγάλο σεβασμό και ταπεινότητα σε κάθε γυναίκα-αγωνίστρια που διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Σε όλες όσες δεν κατάφεραν παρά την προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την ασθένεια και σε όσες με αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση συνεχίζουν να δίνουν την προσωπική τους μάχη.