Ρετινόλη: Το απαραίτητο συστατικό για την ομορφιά μας

Ρετινόλη: Το απαραίτητο συστατικό για την ομορφιά μας(pixabay)

Το τελευταίο διάστημα, μου αρέσει να ψάχνω πιο προσεχτικά τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιώ καθημερινά για την περιποίησή μου. Είμαι αντίθετη στα πολλά χημικά αλλά και σε πολύ βαριές υφές. Προτιμώ cruelty free, σαφώς, εταιρείες αλλά και με φυτικά ως επί το πλείστων συστατικά. Στο ψάξιμο, λοιπόν, συναντώ πολύ συχνά ένα συστατικό που κι εσείς σίγουρα ακούτε συχνά. Τη ρετινόλη. Εσύ ξέρεις τι είναι και ποια η επίδρασή της στην επιδερμίδα μας;

Αρχικά, πρέπει να σας πω πως η ρετινόλη είναι εκείνη που υπόσχεται να διατηρήσει την ελαστικότητα του προσώπου μας. Γι' αυτό και είναι το συστατικό που συναντάμε πιο συχνά σε αντιρυτιδικές κρέμες. Αυτό το ενεργό συστατικό έχει την ιδιότητα να ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου και άρα να μειώνει τις ρυτίδες. Βοηθάει ενισχύοντας την αναδόμηση του δέρματος και έτσι καταπολεμούνται τα πρώτα σημάδια γήρανσης. 

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, είναι εκείνο το συστατικό που υπόσχεται να μεταμορφώσει την επιδερμίδα του προσώπου μας. Συνιστάται να χρησιμοποιείται στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης, καθώς είναι φωτοευαίσθητο συστατικό. Αυτό σημαίνει πως εξουδετερώνεται από τον ήλιο κι αυτό ίσως προκαλέσεις ερεθισμούς και κοκκινίλες. 

SOS ! Πρόκειται για ένα πολύ δραστικό συστατικό κι αυτό συνεπάγεται και τεράστια προσοχή ως προς την ποσότητα που θα το χρησιμοποιήσουμε. Πριν αγοράσετε μια κρέμα "πλούσια σε ρετινόλη", προσέξτε την ποσότητα που θα αναγράφεται. Η ιδανική συγκέντρωση είναι 0,3%, δηλαδή σχετικά ήπια. Στην αγορά υπάρχουν κρέμες με συγκέντρωση 1% έως και 3%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμβουλευόμαστε τους ειδικούς ως προς τη χρήση. Το ιδανικότερο θα ήταν να ξεκινήσετε από το 1% κι αν δε δείτε κάποιον ερεθισμό, να περάσετε σε υψηλότερη σταδιακά. 

Ρετινόλη, λοιπόν. Το μαγικό συστατικό για την ομορφιά μας!