Αναστασία Δημητροπούλου: Προτιμώ τις εξηγήσεις της καρδιάς

Αναστασία Δημητροπούλου: Προτιμώ τις εξηγήσεις της καρδιάς

Τη γνωρίσαμε Στην Αγκαλιά του Φθινοπώρου κι αγαπήσαμε τη γραφή της. Ο λόγος για την ταλαντούχα Αναστασία Δημητροπούλου. Με χαρά, μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες του Ewoman.gr τη συνέντευξή που έδωσε στην αρθρογράφο μας, Έλια Κουρή.

Είστε πρωτοεμφανιζόμενη στο χώρο της Λογοτεχνίας. Μιλήστε μας για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Το βιβλίο Στην Αγκαλιά του Φθινοπώρου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έξη από τον Απρίλιο του 2019, κι αποτελεί την πρώτη μου συγγραφική δουλειά. Αγαπώ τη συγγραφή από παιδί, και ανέκαθεν βουτούσα με λαχτάρα στο συναρπαστικό κόσμο της. Στο να γραφεί το συγκεκριμένο βιβλίο, παρόλα αυτά, δεν έπαιξε ρόλο μόνο η έλξη που μου ασκεί αυτό που ονομάζουμε Λογοτεχνία, αλλά και το γεγονός ότι είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και ταυτόχρονα ασχολούμαι με τη Μετάφραση, την Κριτική της Λογοτεχνίας και την Αρθρογραφία. Οι σπουδές μου ενδυνάμωσαν την αυτοπεποίθησή μου ως προς τον ορθό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας κι οι υπόλοιπες σχετικές ασχολίες μου με κρατούν σε διαρκή επαφή με τη βαθύτερη κατανόηση της γραφής και της ανάγνωσης.

 

 Το βιβλίο σας Στην Αγκαλιά του Φθινοπώρου γνωρίζει μεγάλη επιτυχία από την αρχή της κυκλοφορίας του. Τι πραγματεύεται και ποια τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;

 Το βιβλίο αφορά σε μιαν αμιγώς φανταστική και σύγχρονη ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται κυρίως στο Παρίσι, αν και οι βασικοί πρωταγωνιστές της, Ηρώ Πολύζου και Ιάσονας Λιβέρης, πραγματοποιούν στάσεις σε Ελλάδα, Σικελία και Ντουμπάι. Δεν είναι όμως μόνο ο έρωτας το θέμα αυτού του βιβλίου. Κοινωνικές πληγές όπως η ενδοοικογενειακή βία, συναισθηματικές αναταράξεις και διλήμματα, γνώριμα σε όλους μας, αλλά και η ακροβασία ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, είναι αυτά που βάζουν τον αναγνώστη στο παιχνίδι, και βρίσκουν άμεση ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Γράφοντας αυτή την ιστορία ήθελα να επιβεβαιώσω πως οι μεγαλύτεροι έρωτες τα γνωρίζουν όλα από αλάθητο ένστικτο, και πως θα έπρεπε να θεωρείται κακούργημα το να μη διορθώνουμε τα λάθη της καρδιάς.

1

 Τι είναι για σας η γραφή και πώς πήρατε την απόφαση να γράψετε βιβλίο;

Η συγγραφή για μένα είναι οι τακτικές επισκέψεις του μυαλού μου στον χώρο της ψυχής μου, κι αντίστροφα. Είναι ο διερμηνέας των δικών μου συναισθημάτων αλλά και των άλλων. Είναι η ανάγκη μου να δραπετεύω από τον εαυτό μου, και να ζω για λίγο μια δανεική ζωή χωρίς όμως συνέπειες. Το να ασχοληθώ λοιπόν μαζί της επαγγελματικά, όλα μαρτυρούν πως ήταν μονόδρομος.

 

 Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εσάς;

 Είμαι ένας άνθρωπος αρκετά παρατηρητικός. Μπορώ να κάθομαι ώρες και να μελετώ τις ανθρώπινες κινήσεις και συμπεριφορές. Γοητεύομαι στην αναζήτηση των «γιατί» και των «πώς», εμπιστεύομαι τις λογικές εξηγήσεις, αλλά προτιμώ τις εξηγήσεις της καρδιάς κι όταν νιώσω πως ένα περιστατικό που θα δω ή θα ακούσω, ή ακόμα κι ένα προσωπικό βίωμα έχει ενδιαφέρον, ξεκινώ με αφετηρία αυτά, κι έπειτα αφήνω τους ήρωές μου να οδηγήσουν αλλά και να οδηγηθούν από τη φαντασία και τη, ζωτικής φύσεως, αφηγηματική μου ανάγκη. Είναι απλό: παίζω το παιχνίδι της Λογοτεχνίας γιατί μου συστήνει διαρκώς διαφορετικές εκδοχές του εαυτού μου και των άλλων.

 

  Γράφετε κάτι καινούργιο αυτή την περίοδο; Μπορείτε να μας μιλήσετε γι αυτό;

 Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μέρα που να μην γράφω. Είτε τα άρθρα μου για τα περιοδικά με τα οποία συνεργάζομαι, είτε και για την πνευματική μου αποσυμφόρηση. Αυτή την περίοδο, πράγματι ασχολούμαι και με την συγγραφή του δεύτερου βιβλίου μου. Για την ακρίβεια, βρίσκομαι στο στάδιο όπου οι ήρωες συστήνονται σε μένα κι εγώ σε εκείνους. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι να συμφωνήσουμε στους τόπους και τους χρόνους που οι ίδιοι θα κινηθούν, και εγώ απολαμβάνω ήδη το γεγονός ότι τους κατασκοπεύω και καταγράφω όσα τους αφορούν.

2

Πόσο σημαντική είναι για έναν νέο στον χώρο συγγραφέα η στήριξη από τον  Εκδοτικό του Οίκο;

 Το καλύτερο να είναι ένα βιβλίο, αν δεν έχει την απαραίτητη στήριξη από τον Εκδοτικό του Οίκο, είναι καταδικασμένο να διανύσει μετρημένα αναγνωστικά χιλιόμετρα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην καλύπτουν τη διαδρομή ενός έργου τα εκδοτικά καύσιμα κι ο συγγραφικός μόχθος να μην ενισχύεται. Προσωπικά απολαμβάνω την αγαστή συνεργασία με τις Εκδόσεις Έξη και νιώθω ευγνώμων που ανήκω στο συγγραφικό δυναμικό της.