Η συνταγή της ημέρας: Το παραδοσιακό πουπέκι

Η συνταγή της ημέρας: Το παραδοσιακό πουπέκι

Τα παλιότερα χρόνια τα γλυκά σπανίζαν αφού οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν μόνο σε γιορτές και σε ειδικές περιστάσεις. Μια από αυτές ήταν οι Απόκριες.

Την τρίτη εβδομάδα των Αποκριών, την εβδομάδα της Τυρινής που κυρίως τρώγανε γαλακτοκομικά, τυρί, γιαούρτι, κ.ο.κ οι νοικοκυρές έφτιαχναν το πουπέκι, το αρβανίτικο κρεμ μπρουλέ. Στα αρβανίτικα πουπέκι σημαίνει χωρίς καπάκι επειδή από πάνω δεν έχει φύλλο. Από περιοχή σε περιοχή υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Αλλού θα το βρείτε με ένα φύλλο από κάτω.    Αλλού χωρίς καθόλου φύλλο. Αλλού με σιρόπι και αλλού χωρίς αυγά.

Το έτρωγαν κυρίως την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, την παραμονή της Καθαρής Δευτέρας και τα παιδιά το περίμεναν πως και πως. Είναι πράγματι ένα υπέροχο γευστικό γλυκό που θυμίζει γαλατόπιτα ή γαλακτομπούρεκο.

Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται αυτό το εύκολο και νόστιμο αρβανίτικο γλυκό. Εγώ σήμερα θα σας παρουσιάσω μια από τις παραλλαγές που αγαπώ. Είναι ένα γλυκό που χωράει πολλές παραλλαγές της μαγειρικής σας φαντασίας.

Υλικά:

- 4 με 5 κούπες ολόπαχο γάλα (κατά την παράδοση, αν θέλετε βάλτε χαμηλά λιπαρά)
- 1 *κούπα σιμιγδάλι ψιλό (οι πρώτες πρώτες συνταγές των γιαγιάδων μας ήταν με αλεύρι)
- 3/4 κούπας ζάχαρη ( είτε άσπρη είτε καστανή)
- 1 κούπα ζάχαρη για από πάνω ( η καστανή κάνει πιο ωραία κρούστα)
- 4 αυγά
- 2 βανίλιες
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού ( προαιρετικά ή το ένα.Εμενα μου αρέσουν και τα δύο. Απογειώνουν την γεύση)
-150 γρ. βούτυρο αγελάδας
     * Κούπα μπορεί να είναι το φλυτζάνι του τσαγιού ή το ποτήρι του νερού. Πάντα μετράμε με το ίδιο όλα τα υλικά.

Εκτέλεση:

Μέσα σε μια κατσαρόλα χλιαίνουμε το γάλα με την βανίλια και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς.(Αυτό πολύ προσοχή μην σβολιάσει). 

Από πριν έχουμε χτυπήσει τα αυγά μόνα τους με τα 3/4 κούπας ζάχαρη.

Με μια κουτάλα ρίχνουμε το μίγμα του γάλακτος σε αυτό των αυγών μέχρι να ενωθούν και να αποκτήσουν ίδια θερμοκρασία.

Επιστρέφουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αμέσως μόλις δέσει και πριν σφίξει την βγάζουμε από την φωτιά.

Έχουμε βουτυρώσει ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα την κρέμα.

Ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε ατομικά πηλινάκια. Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες με προτάσεις σερβιρίσματος.

Τώρα για την ζάχαρη από πάνω σας έχω δύο τρόπους. Σε κάθε περίπτωση καλύπτεται με στρώση ζάχαρης όλη την επιφάνεια της κρέμας.Ή θα την βάλετε λοιπόν  από την αρχή και θα ψηθεί όλη την ώρα με το γλυκό ή θα την βάλετε στο τέλος αφού έχει ψηθεί το γλυκό. Σε αυτή την περίπτωση αφού βγάλετε το γλυκό από τον φούρνο καλύπτετε με ζάχαρη όλη την επιφάνεια. ανάβετε το γκριλ στο δυνατό να καεί και τοποθετείτε το ταψί στην πιο ψηλή σχάρα. Το ίδιο αποτέλεσμα της κρούστας θα έχετε και με το ειδικό καμινέτο και η αρβανίτικη κρεμ μπρουλέ είναι έτοιμη.

Στην πρώτη φωτογραφία έχω βάλει την ζάχαρη από την αρχή του ψησίματος.

poupeki-ewoman

Στην δεύτερη φωτογραφία έβαλα την ζάχαρη στο τέλος.

poupeki2-ewoman

Στην τρίτη φωτογραφία σας προτείνω να σερβίρετε το γλυκό σε ατομικά πηλινάκια.

poupeki3-ewoman

Στην τέταρτη φωτογραφία σας δείχνω το γλυκό χωρίς ζάχαρη γιατί μπορει κάποια να θέλει να βάλει απλά μέλι η άχνη ζάχαρη μόλις το βγάλει από το φούρνο ή σκέτη ζάχαρη με κανέλα χωρίς να το ψήσει πάλι.

Είπαμε το πουπέκι χωράει όλες τις μαγειρικές σας φαντασίες.

poupeki4-ewoman

Καλή Επιτυχία και καλό τριήμερο!

Και την Κυριακή πουπέκι...