Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

«Να τον αγαπάς τον εαυτό σου…Και όταν τον αγαπήσεις πραγματικά θα μάθεις να απαιτείς κοντά του
μόνο ανθρώπους που θρέφουν και την ψυχή του. Τίποτε λιγότερο από αυτό». 
                                                                                                     (Γιάννης Ρίτσος)

Κατάλαβα από τον τόνο της φωνής σου ότι – πάλι - δεν ήσουν καλά. Προσπάθησα να σε βοηθήσω να ξανοιχτείς, να εκμαιεύσω τι σε βασανίζει.

«Δεν επικοινωνεί μαζί μου όπως παλιότερα. Φαίνεται να με αποφεύγει», είπες με φωνή σπασμένη και συνέχισες: «Άλλη μια σχέση αποτυχημένη».

Ξεκίνησα να σου μιλώ και ταυτόχρονα σκεφτόμουν: « Γιατί; Τι φταίει και μια νέα, εμφανίσιμη, ανεξάρτητη και τόσο ενδιαφέρουσα γυναίκα αποτυχαίνει στις σχέσεις;».

Σου  είπα: «…και η έλλειψη επικοινωνίας είναι μια μορφή επικοινωνίας. Το να μην παίρνουμε μηνύματα είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Από τη στιγμή που αισθάνεσαι υποτιμημένη μέσα στη σχέση σου, από τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν σε εκτιμά, πρέπει οι αποφάσεις σου να είναι ριζικές και να τον αποχαιρετίσεις οριστικά. Όταν μια σχέση τροφοδοτείται μονάχα από το νοιάξιμο του ενός, όταν δεν υπάρχει αμοιβαία ενέργεια, η δυναμική της είναι καταστρεπτική.

«Μήπως πρέπει να κάνω μια προσπάθεια; Δεν θέλω να ξαναμείνω μόνη».

«Όμως και τώρα είσαι μόνη, βιώνοντας τη μοναξιά που αυτός προβάλει σε σένα με την αρνητική του στάση», σου απάντησα και συνέχισα:

«Η ζωή είναι πολύ μικρή, απρόβλεπτη και πολύτιμη. Γι αυτό αγάπησε τον εαυτό σου, φρόντισε την αυτοεκτίμησή σου και μην επιτρέπεις σε κανένα να παραβιάσει την αξιοπρέπειά σου. Πρέπει να εκτιμήσεις πολύ τον εαυτό σου. Μη λυπάσαι να βγάλεις από τη ζωή σου ανθρώπους που δεν σε σέβονται.  Αυτοί, και αν ακόμα επιστρέψουν θα σε αποτελειώσουν. Να θυμάσαι, πως αν σε αγαπούσε θα το ένοιωθες γιατί η αγάπη είναι φωτεινή.

Θα μοιραζόταν την ομορφιά της ζωής μαζί σου. Όμως, ο άνθρωπος αυτός προβάλει μια υποτιθέμενη μοναχικότητα για να σου δηλώσει έμμεσα ότι δεν θέλει κοινά όνειρα μαζί σου. Μην ξεχνάς πως είσαι σημαντική μόνο για εκείνους που σε ψάχνουν.  Όταν θέλεις κάποιον πολύ δεν τον αφήνεις να αμφιβάλλει γι αυτό. Γι αυτό σταμάτα τις υποθέσεις και μην βαραίνεις τον εαυτό σου με πταίσματα. Αγάπησε εσένα, γιατί μόνο εσένα έχεις. Την χαρά θα την πάρεις μονάχα από τον εαυτό σου».

 Είναι αλήθεια πως αξιολογώντας  σωστά τον εαυτό μας, επικροτούμε τις επιτυχίες,  αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας.  Η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού, είναι η αποδοχή της πραγματικότητας. Ο δρόμος για την αναζήτηση είναι δύσκολος και επώδυνος, όμως βαδίζοντάς τον, πλησιάζουμε τον πυρήνα μας και συμφιλιωνόμαστε μαζί του. Έτσι, ο καθένας θα μπορέσει να εξελιχθεί σαν τη χρυσαλίδα που εγκαταλείπει το κουκούλι της, απομακρύνοντας τα επιφανειακά στρώματα μέχρι να ανακαλύψει, ποιος αληθινά είναι.

«Να σου αρέσει ο εαυτός. Να σου αρέσει αυτό που κάνεις και ο τρόπος που το κάνεις», γράφει η Maya Angelou. Είναι αλήθεια πως ο καθένας μας πρέπει  να αγαπάει αυτό που είναι και αυτό θα αγαπήσουν οι  συνοδοιπόροι του, φίλοι ή σύντροφοι. Οι άνθρωποι που αξίζει να βρίσκονται στη ζωή μας, είναι εκείνοι που αποδεικνύουν ότι  μας χρειάζονται στη δική τους ζωή.

Βάσω Σίδη 14/5/2020