Όταν το γουρουνάκι το μεθύσεις με κρασάκι και το παντρέψεις με λαχανικά, και τυράκι το στέλνεις άνετα στην εξοχή να κάνει τον κλέφτη!
Μη μου τρομάζετε! Αναφέρομαι στη παραδοσιακή συνταγή «χοιρινό κλέφτικο ή εξοχικό»
Ένα πιάτο πολύχρωμο με ασύλληπτη γεύση και αρώματα τέτοια που θα σέρνουν απ’ τη μύτη εσάς κι όλους τους παραβρισκόμενους!
Ένα πιάτο που χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη μαεστρία για να ετοιμαστεί, μπορεί να «σταθεί» σε όλες τις περιστάσεις από μια μάζωξη με φίλους χύμα στο… κτήμα, ως το πιο γιορτινό τραπέζι!
Υλικά συνταγής:
1 κιλό χοιρινό
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 πιπεριές πράσινες και 1 κόκκινη χοντροκομμένες (γιατί μας αρέσουν τα πολύχρωμα πιάτα!)
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
3 -4 πατάτες
2 ντομάτες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη ή θυμάρι (ή και τα δύο!)
λίγα κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
Εκτέλεση συνταγής:
Πλένουμε το κομμένο σε μερίδες, κρέας. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το κρέας με τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και πιπεριές, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη μουστάρδα.
Ρίχνουμε το κρασί και το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το ιδανικό θα είναι να μείνει το κρέας περίπου ένα δίωρο τουλάχιστον στη μαρινάτα μέσα στο ψυγείο. Έτσι θα γίνει πιο νόστιμο καθώς θ’ απορροφήσει όλες τις γεύσεις και θα γίνει πιο τρυφερό.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τις πατάτες και το τυρί και τις ντομάτες, κόβοντάς τα σε κύβους και αλατοπιπερώνουμε..
Μέσα σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε 2-3 στρώσεις λαδόκολλα, σταυρωτά και τοποθετούμε τις πατάτες, μετά τις ντομάτες και εν συνεχεία το τυρί και μετά τα υλικά της μαρινάτας μαζί με τους χυμούς της και τα κλαράκια δεντρολίβανο
Κλείνουμε τη λαδόκολλα και δένουμε σχηματίζοντας ένα μεγάλο πουγγί, ή εναλλακτικά περισσότερα μικρά. (ατομικά). Σε προθερμασμένο φούρνο τους 180ο C ψήνουμε για 1 ½ ώρα περίπου.
Σερβίρουμε ζεστό το φαγητό σε πιάτο ή ακόμη καλύτερα όπως είναι στη λαδόκολλα.
Εναλλακτικά και για μεγαλύτερη δόση θερμίδων (συνιστάται σε όσους τις έχουν ανάγκη!!) μπορείτε να το σερβίρεται πάνω σε οριεντάλ πίτα! (χαχα! αστειάκι) αραβική πίτα εννοώ!
Και μετά καλό είναι να το ρίξετε στο οριεντάλ για να χάσετε τις θερμίδες που φορτωθήκατε! (αστειάκι επίσης!)
Καλή επιτυχία και καλά τσιμπούσια!!!