Η βιβλιοπρόταση του ewoman: «Στον βυθό κάνει φαγούρα», Εκδ. Διόπτρα

Η βιβλιοπρόταση του ewoman: «Στον βυθό κάνει φαγούρα», Εκδ. Διόπτρα

Στο νέο της παιδικό βιβλίο με τίτλο Στον βυθό κάνει φαγούρα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, η Αυγή Βάγια αναδεικνύει το θέμα της συνεργασίας και το πόσο σημαντική είναι για το κοινό καλό.

Προσωποποιώντας όλους τους ζωικούς οργανισμούς που ζουν στον βυθό της θάλασσας στήνει την ιστορία της με φόντο τον βυθό  και όσους διαβιούν εκεί. Δημιουργεί μια μικρή κοινωνία η οποία ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που αναστατώνει τη ζωή των «κατοίκων» της και φέρνει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά τους.

Ένα πρωινό ξύπνησαν όλοι και η θάλασσα είχε καλυφθεί από τόνους αλάτι. Τόσο πολύ αλάτι δεν είχαν ξαναδεί. Τα ψάρια διψούσαν πολύ και κάποια μπαρμπούνια άρχισαν να ξύνονται. Τους είχε πιάσει φαγούρα η οποία γρήγορα μεταδόθηκε σε όλους. Άρχισε να βοηθά ο ένας τον άλλον για να ανακουφιστούν αλλά η κατάσταση δεν βελτιωνόταν. Μέχρι και οι γαρίδες και τα καλαμάρια γαργαλιόντουσαν, ξύνοντας οι μεν τους δε. Οι αστακοί με τις δαγκάνες τους τσιμπιόνταν και τίποτα δεν καλυτέρευε.Όσο για τον αρχηγό των χταποδιών και τα υπόλοιπα χταπόδια, κάποια στιγμή αποφάσισαν με πονηρό και δόλιο τρόπο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς όφελός τους.

 Η συγγραφέας μαθαίνει στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια για να γίνουμε χρήσιμοι ή να προσφέρουμε βοήθεια ενώ το ψέμα και η απληστία δεν οδηγούν πουθενά. Επίσης τους διδάσκει πως ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν έναν στόχο ή να λύσουν κάποιο πρόβλημα είναι αυτός της συνεργασίας, της ομαδικής κινητοποίησης.

 Το μυστικό για την αντιμετώπιση της φαγούρας κρύβεται στη συνεργασία και την συλλογική δουλειά όλων. Τη λύση δίνει η μέδουσα, ένα όχι και τόσο συμπαθητικό και αγαπητό ζώο. Όλοι λοιπόν συνεργάζονται με αίσθημα αλληλοβοήθειας για να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Και τα καταφέρνουν. Ζουν και πάλι όλοι αρμονικά. Και όταν οι φίλοι τους, τα χταπόδια, μετανιώνουν που εκμεταλλεύτηκαν την αδυναμία των φίλων τους για να πλουτίσουν, εκείνοι τους  συγχωρούν. Έτσι αποκαθίσταται η ηρεμία και η ειρήνη όχι μόνο στον θαλάσσιο βυθό αλλά και σε καταστάσεις της πραγματικής ζωής.

Με όπλο της την απλή γραφή και χρησιμοποιώντας το στοιχείο της θάλασσας και των θαλάσσιων οργανισμών που ζουν στο βυθό, η Αυγή Βάγια δημιουργεί στα παιδιά εικόνες και κινητοποιεί τη φαντασία τους. Σε αυτό βοηθά και η εικονογράφηση του βιβλίου με έντονα φωτεινά χρώματα από την κυρία Κατερίνα Βάγια. Όλα τα παιδιά στη θάλασσα με τη μάσκα τους γίνονται μικροί εξερευνητές του βυθού. Με διασκεδαστικό τρόπο σε αυτό το παιδικό βιβλίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλες τις προαναφερθείσες έννοιες και, διαβάζοντας, μαθαίνουν.