Μαρία Παπαϊωάννου: Το Burn Out με «έκαιγε» όσο το έγραφα

Μαρία Παπαϊωάννου: Το Burn Out με «έκαιγε» όσο το έγραφα

Τρίτη και 13 σήμερα και δε θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερη μέρα για την επίσημη πρώτη, του νέου βιβλίου της Μαρίας Παπαϊωάννου. Το Burn Out κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Νίκας και υπόσχεται από το εξώφυλλο ακόμη, να κόψει την ανάσα των αναγνωστών.

Η ταλαντούχα συγγραφέας μάς έκανε την τιμή να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και να μας συστήσει τα "νεκροθριλεράκια" της. 17 διηγήματα κοινωνικού και μεταφυσικού τρόμου, με φόντο τη Ριτσώνα, περιλαμβάνει η τρίτη συγγραφική της προσπάθεια. Το αποτεφρωτήριο και η δομή των προσφύγων της περιοχής αποτέλεσαν το έναυσμα για την ωριμότερη ως σήμερα δουλειά της Μαρίας Παπαϊωάννου, που σίγουρα θα συζητηθεί.

 

Ποια είναι η πρώτη εικόνα σου να γράφεις που θυμάσαι;
Στο παιδικό μου δωμάτιο, στο πατρικό μας σπίτι, βράδυ, κάτω από τα σκεπάσματα.

 

Πόσο καθοριστική υπήρξε, η εικόνα αυτή, στην απόφασή σου να γίνεις συγγραφέας;
Πολύ. Τότε διακήρυττα ότι όταν θα μεγαλώσω θα γίνω μια σπουδαία συγγραφέας! Ανάθεμα κι αν ήξερα τι σημαίνει αυτό, μου είχε σφηνωθεί η ιδέα κατόπιν προτροπής του πατέρα μου, που είχε αντιληφθεί ότι μου άρεσε να γράφω. Είχε ίσως εντοπίσει ότι κάτι «σκάμπαζα» και με ωθούσε στη γραφή με τρόπο «προπαγανδιστικό» θα λέγαμε, αγοράζοντάς μου ό,τι βιβλίο ποθούσα και μαθαίνοντάς μου συγγραφείς για τους οποίους τον ευγνωμονώ όσο ζω.

 

Πώς είναι η Μαρία Παπαϊωάννου όταν γράφει; Ακολουθεί κάποια ρουτίνα, πρόληψη ή εθιμοτυπικό; Πες μας κάτι που δεν ξέρουμε ώστε να σε κάνουμε εικόνα επί τω έργω.
Συνήθως γράφω πολύ νωρίς το πρωί. Εξαιρετικά νωρίς, πριν ξημερώσει ακόμη, γύρω στις τέσσερις το χάραμα. Τότε οι ώρες μου φαίνεται ότι κυλούν πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Το μυαλό μου είναι καθαρό και στο σπίτι επικρατεί ησυχία. Φτιάχνω καφέ ή τσάι και πάντα έχω σε χαμηλή ένταση κλασική μουσική να παίζει.

 

Το νέο σου βιβλίο, τα νεκροθριλεράκια σου τοποθετούν τη δράση στη Ριτσώνα. Περίεργο θέμα, πρωτότυπο και αν το θες και λίγο -ίσως και αρκετά- μακάβριο. Πώς ήρθε η ιδέα; Πόσο καιρό σου πήρε να το ολοκληρώσεις; Αντιμετώπισες δυσκολίες; 
Η ιδέα ήρθε κάποια στιγμή όταν έβλεπα ειδήσεις και έπεσα πάνω στην παρουσίαση του χώρου του αποτεφρωτηρίου. Ο τρόπος με τον οποίο οι υπεύθυνοι μιλούσαν έκαναν τον θεατή προς στιγμήν να ξεχνάει για το τι ακριβώς λαμβάνει χώρα σε αυτό το ευήλιο και μοντέρνο μέρος. Έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν επρόκειτο όντως για αποτεφρωτήριο ή για ένα εναλλακτικό είδος ξενοδοχείου, εστιατορίου, κάτι σε αναψυχή εν πάση περιπτώση, μου έμοιαζε όλο το σκηνικό παρά για εξόδιο διαδικασία. Έτσι άρχισα να φτιάχνω στο μυαλό μου διάφορες παραλλαγές του τόπου και περίεργα, αλλόκοτα περιστατικά που θα μπορούσαν να συμβούν εκεί, συμπεριλαμβανομένης πάντα και της δομής των προσφύγων που βρίσκεται στην περιοχή.
 Θεωρώ πως η Ριτσώνα είναι μια εξαιρετικά φορτισμένη συναισθηματικά περιοχή, ακριβώς για αυτούς τους λόγους, και ήθελα να την αναδείξω. Δεν ξέρω γιατί. Με ιντρίγκαρε. Με τραβούσε. Από όταν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο «καιγόμουν» κυριολεκτικά. Δεν είναι και θέμα που πρέπει να μείνει καιρό μέσα σου – θα σε λιώσει σαν την σκουριά. Σε δυο μήνες το είχα τελειώσει. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν τεχνικές καθώς χρειάστηκε να έχω γνώσεις για το πώς λειτουργούν τα κρεματόρια, τη διαδικασία της αποτέφρωσης, τον χρόνο που απαιτείται, ακόμη και παθολογοανατομικά στοιχεία εφόσον μιλάμε για θάνατο. Επομένως βυθίστηκα πολύ σε αυτόν τον τομέα των πρώτων ωρών του θανάτου για να είμαι απόλυτα σωστή. Πάντα με μελέτη και έρευνα. Και φυσικά, δεν χρειάζεται να πω ότι επισκέφθηκα την περιοχή της Ριτσώνας για να δω η ίδια τόσο το αποτεφρωτήριο όσο και τη δομή των προσφύγων και αν όσα είχα περιγράψει ήταν ορθά.

1

Τι είναι το Burn out; Μίλησέ μας για το περιεχόμενο των διηγημάτων και τη λογική που γράφτηκαν.
Το Burn Out είναι ένα βιβλίο με 17 διηγήματα τρόμου και φανταστικού που έχει ως κεντρικό άξονα το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας και τη δομή των προσφύγων. Κοινωνικός τρόμος και φυσικά η φρίκη του θανάτου δεσπόζουν στο βιβλίο. Είναι η πρώτη μου απόπειρα στη γραφή του τρόμου, τα διηγήματα έχουν το καθένα τη δική του πλοκή αλλά επειδή το κεντρικό θέμα είναι το ίδιο, κάποιοι ήρωες εμφανίζονται σε περισσότερα από ένα, άλλοτε ως κύρια πρόσωπα και άλλοτε και ως «κομπάρσοι». Ο πρωταγωνιστής, βέβαια, είναι πάντα ένας: ο θάνατος.

 

3 βιβλία μετά, καταλαβαίνει κανείς πως το διήγημα σου πάει! Έχεις σκεφτεί ποτέ να τολμήσεις να γράψεις με μεγαλύτερη φόρμα; Θα έγραφε η Μαρία Παπαϊωάννου μυθιστόρημα ή θα παραμείνει πιστή στο διήγημα;
Είμαι διηγηματογράφος και ευτυχώς το κατάλαβα και το αποδέχτηκα νωρίς. Δεν μπορώ να γράψω μεγάλη φόρμα και αυτό διότι απλώς βαριέμαι! Βαριέμαι τις μεγάλες ιστορίες, όταν πρέπει να τις γράψω εγώ. Είμαι, αυτό που λένε οι Αμερικάνοι “storyteller” και προσπαθώ να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Δεν είναι εύκολη η μικρή φόρμα. Θέλει πυκνό λόγο και στακάτη γραφή. Άλλωστε «οὐκ ἐν τῷ μεγάλῳ τὸ εὖ κείμενον εἶναι, ἀλλὰ ἐν τῷ εὖ τὸ μέγα».

 

Έχεις ξεκινήσει να δουλεύεις κάτι καινούργιο; Θα μας μαρτυρήσεις κάποιο στοιχείο, ώστε να έχουμε να περιμένουμε;
Ναι, αν και το Burn Out σιγοκαίει ακόμη μέσα μου, έχω ξεκινήσει να γράφω δειλά δειλά το επόμενο βιβλίο μου. Πρόκειται φυσικά για διηγήματα, περισσότερο βιωματικά αυτή τη φορά και θα αφορούν αυτό που στερήθηκα βίαια σε ηλικία μόλις 33 χρονών. Αυτό για το οποίο πολλές γυναίκες αγανακτούν κάθε μήνα, καθώς το θεωρούν δεδομένο: το Αίμα.

2

Burn out είναι:
ο Θάνατος που ζηλεύει έναν πένθιμο πιερότο,
μια μακάβρια επέκταση συμβολαίου ζωής,
ένα μπλέντερ που αλέθει αιμομιξία,
πεινασμένα ψάρια που ξεσκίζουν κορμιά,
γεωχταπόδια που ορέγονται ανθρώπινους εγκεφάλους.

Burn Out είναι :
η Ριτσώνα με το αποτεφρωτήριό της και τη δομή των προσφύγων,
ο θάνατος σε αναμονή απέναντι από τη ζωή σε αναμονή.

Burn όπως καίγομαι, όπως γίνομαι στάχτη και σκορπίζομαι στο άπειρο.
Out όπως έξω από τη ζωή, ο Χάρος, ο Θάνατος, ο μεγάλος τελετάρχης…

Με κέντρο το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, η Μαρία Παπαϊωάννου συνθέτει με μοναδικό τρόπο 17 σκοτεινές ιστορίες. Πρόκειται για 17 διηγήματα που η αλήθεια τους χτυπά κατάστηθα και συντελούν στη μεγαλύτερη συνειδητοποίηση που υπάρχει: Από το να είσαι πρωταγωνιστής στον θάνατο, καλύτερα κομπάρσος στη ζωή.  

{Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου}

 

Το Burn Out κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκας. Αν θέλετε να διεκδικήσετε ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο, δεν έχετε παρά να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό μας, στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.
Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα και στις Εκδόσεις Νίκας για την ευγενική τους προσφορά.