Στην εποχή του κορωνοϊού-Αλήθειες και μύθοι

Στην εποχή του κορωνοϊού-Αλήθειες και μύθοι(pexels)

«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει» (Ν.Καζαντζάκης)

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και θλιβερό ότι η ανθρωπότητα περνάει μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της. Ένας ιός φονικός, ο κορωνοϊός – COVID 19, σπέρνει τον φόβο και τον όλεθρο. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που μας πλήττει, ιδιαίτερα εμάς στη Βόρεια Ελλάδα μας τρομάζει καθώς η κατάσταση καθημερινά δυσκολεύει. Το αποτέλεσμα είναι να αποδυναμώνεται η θετική σκέψη, οδηγώντας σε μαρασμό την αισιοδοξία μας.

Προσπαθώ να τιθασέψω τους δικούς μου φόβους, να τους διαχειριστώ όπως λένε. Η εποχή που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη και οι καταστάσεις μας ξεπερνούν, μας οδηγούν σε αυτόματες – αρνητικές σκέψεις για τον πολύτιμο εαυτό, γι αυτούς που αγαπάμε, για όλους. Το αποτέλεσμα είναι άγχος, φόβος, θλίψη, θυμός και ίσως πανικός. Όλα τα ακούσματα - όχι μόνο από τις ειδήσεις - προκαλούν ψυχική αναστάτωση. Ο φόβος είναι ψυχική αναταραχή που προκλήθηκε από την αναμονή του κακού. Είναι ένα από τα εφτά βασικά συναισθήματα που νοιώθει ο άνθρωπος μαζί με τη χαρά, τη θλίψη, τον θυμό, την έκπληξη, την αηδία και το ενδιαφέρον. Αίσθημα φόβου νοιώθουμε όταν απειλούμαστε στα πλαίσια μιας πραγματικής κατάστασης που βιώνουμε.

Αισθάνομαι φόβο και λύπη γιατί η πανδημία του COVID – 19 έχει δημιουργήσει παγκόσμια, μια κατάσταση πρωτόγνωρη με δραματικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Όμως ταυτόχρονα με κατακλύζουν έντονη ανησυχία και θυμός για όλους εκείνους, που όχι μόνο δεν ακολουθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αλλά δυστυχώς ασπάζονται διάφορες θεωρίες, που αμφισβητούν την προφανή αλήθεια, για κάθε νοήμονα. Στους ανθρώπους αρέσει η μυθοπλασία και όχι η ρεαλιστική πραγματικότητα. Έτσι, κάνω μια μικρή αναφορά στις βασικές αλήθειες και τους μύθους για τον Κορωνοϊό:

Αληθεύει ότι η COVID -19 είναι πανδημία. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες εξαπλώθηκε με τρομακτική ταχύτητα σε 210 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επί πλέον δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη. Ο Κορωνοϊός είναι πολύ μεταδοτικότερος, μολυσματικότερος και αναμφίβολα πολύ περισσότερο θανατηφόρος.

Είναι μύθος ότι ο Κορωνοϊός είναι παράγωγο εργαστηρίου της Κίνας. Γενετικές έρευνες που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε ένα από τα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το Nature, δείχνουν ότι βάσει του γενώματος του ιού είναι αδύνατο να κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

Είναι μύθος όλα αυτά που διαδίδονται στο διαδίκτυο περί παγκόσμιας συνωμοσίας.

 Η αλήθεια είναι ότι: η πανδημία στην Ευρώπη και την Αμερική τους έπιασε όλους εξ απήνης, πρόχειρους και απροετοίμαστους. Και ακόμη, το κύριο μέλημα των ηγετών δεν είναι να μας κρατήσουν κλεισμένους, αλλά να μας προστατέψουν, ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονική ζωή.

Είναι αλήθεια, ότι ο COVID-19 υπάρχει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι ηλικίες που νοσούν σοβαρά είναι αρκετά πιο χαμηλές, ίσως επειδή η διασπορά στο γενικό πληθυσμό είναι τεράστια.

Γι αυτό, ας τηρήσουμε όλα τα μέτρα προστασίας, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Ας προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε το φόβο κατάματα, να μετατρέψουμε τη θλίψη σε δημιουργία και να αναστοχαστούμε.

Διάβασα προχτές σε ένα επίκαιρο άρθρο, ότι η ανθρωπότητα έχει μπει σε λαβύρινθο με τον Κορωνοϊό στο ρόλο του Μινώταυρου. Το ερώτημα είναι που βρίσκεται ο μίτος για να εξέλθουμε και να αλλάξουμε την πορεία μας. Το επόμενο βασικό ερώτημα είναι: όταν επιστρέψουμε στην όποια κανονικότητα, τι θα την χαρακτηρίζει;

Παρόλα αυτά μέσα από τις αρνητικές σκέψεις και τη θλίψη που επικρατούν στις μέρες μας ας αφήσουμε μια ελπίδα να αναδυθεί. Αυτή θα μας βοηθήσει να αναζητήσουμε νέα πρότυπα και νέες στάσεις ζωής. Ποιος μπορεί να το ξέρει; Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει σοφότερος.

Καλή μας δύναμη!

sidi-ewoman