My babdyday: 5 βιβλία των Εκδόσεων Μίνωας που αγαπούν τα παιδιά

5 βιβλία των Εκδόσεων Μίνωας που αγαπούν τα παιδιά

Δέκα λεπτά: Κατά μέσο όρο αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να διαβάσουμε ένα παραμύθι. Δέκα λεπτά αγκαλιάς και αλληλεπίδρασης με το παιδί, δέκα λεπτά μοιράσματος. Είναι τα δέκα πιο σημαντικά λεπτά της μέρας.

Ένα καλό παιδικό βιβλίο διδάσκει και ψυχαγωγεί. Εξοικειώνει με τον κόσμο και φτιάχνει με τη φαντασία κι άλλους πολλούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ωθούμε τα παιδιά στη φιλαναγνωσία.

Εμείς διαβάσαμε και σας προτείνουμε σήμερα πέντε βιβλία των Εκδόσεων Μίνωας. Το καθένα δίνει και κάτι χρήσιμο στο παιδί, με τον δικό του τρόπο. Όσο για το κοινό τους σημείο αναφοράς; Ένα εκδοτικό σπίτι, ξέχειλο αγάπη κι ενδιαφέρον για τα παιδιά, που φρόντισε ώστε να φτάσουν ιδιαίτερα προσεγμένα στα ράφια των βιβλιοπωλείων, των βιβλιοθηκών και στα μικρά ραφάκια της κάθε παιδικής καρδιάς.

«Η Δώρα και ο γάτος που τον έλεγαν Οδυσσέα»
 Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Προτεινόμενη Ηλικία: 2+

2

Η Δώρα ήθελε ένα μωρό. Τελικά, οι γονείς της χάρισαν έναν γάτο, που τον ονόμασε Οδυσσέα. Στην αρχή όλα πάνε καλά με τον Οδυσσέα. Τον χαϊδεύει, παίζει μαζί του, τον φροντίζει. Όταν, όμως, ο γάτος αρχίζει τις ζημιές και πέφτει στη σύγκριση με ένα φρόνιμο, έγκλειστο χάμστερ, η Δώρα θα θελήσει μια ανταλλαγή. Ή μήπως όχι;
Ο βραβευμένος Μάκης Τσίτας και η χαρισματική Ρένια Μεταλληνού, δίνουν στο αναγνωστικό του κοινό άλλη μια ιστορία της Δώρας.
Αυτή τη φορά, το κοριτσάκι θα μάθει την ευθύνη της υιοθεσίας ενός ζώου, τις δυσκολίες της φροντίδας του και το χρέος να μην τα παρατάμε στις αναποδιές. Σε μια κοινωνία που η εγκατάλειψη των ζώων είναι μια σκληρή πραγματικότητα, ο συγγραφέας δίνει ένα σημαντικό μάθημα ευθυνών μα και ζωής. Το ζώο που υιοθετούμε είναι μέλος της οικογένειάς μας και του αξίζει αγάπη, σεβασμός και φροντίδα. Του αξίζει ένα σπίτι.

8

«Και μετά…»
Συγγραφέας: Φιλίπ Ζαλμπέρ
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Προτεινόμενη Ηλικία: 2+

1

Μια πεταλούδα έχει ακουμπήσει πάνω σε ένα λουλούδι. Κι εσύ πας να την πειράξεις. Τι θα γίνει όμως αν το κάνεις; Αν πετάξει η πεταλούδα μακριά και ρίξει ένα πέταλο από το λουλούδι; Πού θα πέσει αυτό το πέταλο; Και μετά; Και μετά;
Κάτι που προσπαθούν οι μεγάλοι να δείξουν στα παιδιά, είναι πως η κάθε πράξη έχει συνέπειες, άλλοτε μικρές κι ασήμαντες κι άλλοτε πολύ σοβαρές. Το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται να λειτουργήσει βοηθητικά και να οπτικοποιήσει με ζωηρά χρώματα και όμορφες εικόνες εκείνο το πολύ σημαντικό «και μετά…»
Το κείμενο είναι μικρό και δοσμένο έμμετρα. Αυτή η παιχνιδιάρικη μελωδικότητα, συνδυασμένη με την ιδιαίτερη, έντονη εικονογράφηση, κάνει μικρούς και μεγάλους να το διαβάζουν ξανά και ξανά. Τα παιδιά δε νιώθουν πως κάποιος τους κουνάει το δάχτυλο, επιδεικνύοντάς τους τι να κάνουν και οι μεγάλοι βρίσκουν στις σελίδες του ένα χρήσιμο εργαλείο διαπαιδαγώγησης. Αποτέλεσμα; Κανείς δε θέλει να το αφήσει από τα χέρια του!

 

3

«Ένα τριαντάφυλλο για τη δασκάλα μου»
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Προτεινόμενη Ηλικία: 3+

4
 
Η τάξη του Αιμίλιου έχει την πιο καλή και όμορφη δασκάλα. Όλα τα παιδιά την αγαπούν και κάθε μέρα της φέρνουν κι από ένα λουλούδι. Όλα εκτός από τον Αιμίλιο. Εκείνος δεν έχει τριαντάφυλλο να της δώσει. Ή μήπως έχει; Η παιδική ευρηματικότητα, ορμώμενη από την αγάπη, θα βρει τη δική της μοναδική λύση στο «πρόβλημα».
Με ευαισθησία και τρυφερότητα η Ιωάννα Μπαμπέτα μας χαρίζει ένα εξαιρετικό παραμύθι, ένα μάθημα ζωής. Με τον δικό της μαγικό τρόπο και με τη βοήθεια μιας εξαιρετικής εικονογράφησης, διδάσκει πως η αξία του δώρου κρύβεται πάντα στην καρδιά. Δε χρειάζονται πολλά μέσα και πολυτέλειες. Αρκεί η αγάπη. Αυτή βρίσκει πάντα τον τρόπο να εκδηλώνεται, άλλοτε με ένα τριαντάφυλλο κι άλλοτε με κάτι άλλο, πιο απλό μα πολύτιμο…

«Τα φιλιά του μπαμπά Αρκούδου»
Συγγραφέας: Καρίν-Μαρί Άμιο
Εικονογράφηση: Ζεράλντ Γκερλέ
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Προτεινόμενη Ηλικία: 2+

5

Ο μπαμπάς Αρκούδος τελείωσε τη δουλειά του και γυρίζει στο σπίτι. Εκεί τον περιμένει η πολυθρόνα και η εφημερίδα του. Ή μήπως όχι; Τα επτά αρκουδάκια του κρεμιούνται πάνω του και διεκδικούν τον χρόνο του. Κι αυτός είναι εκεί για να παίξει, να διδάξει, να παρηγορήσει, να κανακέψει, να μοιράσει αγάπη και παρουσία…
Ο μπαμπάς Αρκούδος έρχεται να δείξει πώς είναι οι αξιοθαύμαστοι μπαμπάδες της νέας γενιάς. Όμοια με αυτούς, λοιπόν, είναι ένας μπαμπάς που ζει τα παιδιά του και χαίρεται την κάθε τους στιγμή. Είναι υποστηρικτικός, τρυφερός και πανταχού παρών για να δώσει λύση όταν χρειάζεται.
Πρόκειται για ένα τρυφερό βιβλίο με ζωντανή εικονογράφηση και χαριτωμένο κείμενο, που κρατά το ενδιαφέρον των μικρότερων κι αποτελεί αφορμή συζήτησης με τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά για τα συναισθήματα και την οικογενειακή ζωή.

«Ο Τίμος πηγαίνει στον γιατρό»
Συγγραφέας: Εμανιέλ Μασονό
Εικονογράφηση: Μελανί Κομπ

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

6

Ο Τίμος είναι ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών. Κάνει τις ίδιες ζαβολίες, έχει τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες χαρές με αυτά. Σε αυτό το βιβλίο ήρθε η ώρα να πάει στην γιατρό μαζί με τη μαμά και τη μικρή του αδερφή. Η ιστορία του θα βοηθήσει να εξοικειωθούν τα παιδιά με την επίσκεψη στον γιατρό και να ξεπεράσουν όλους τους φόβους τους για το χρήσιμο εμβόλιο αλλά και τον τακτικό παιδιατρικό έλεγχο. Στο τέλος του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα βρουν δραστηριότητες μα κι ένα παιχνίδι έκπληξη! Πώς θα μπορούσαν, λοιπόν, να μην αγαπούν τον Τίμο όταν φροντίζει και να μάθουν μα και να διασκεδάσουν;

Στεύη Τσούτση,
Μαμά κι επίσημος Αναγνώστης παραμυθιών του Σωτήρη
Συγγραφέας