Η συνταγή της ημέρας: Ροξάκια της μαμάς Αφροδίτης

Η συνταγή της ημέρας: Ροξάκια της μαμάς Αφροδίτης

Αχ! αυτά τα ροξάκια της μαμάς μου! Απίθανα πραγματικά!
Σε πάνε απ' την κόλαση στον παράδεισο στο «πι και φι»...
Η μαμά δε το 'χει σε τίποτα!

Θέλει να πάει επίσκεψη; Πιάνει ζυμάρι στο τσακ μπαμ και σε 2 ώρες έτοιμη η πιατέλα τα ροξάκια! Ένα δώρο που πιστέψτε με όλοι εκτιμούν!
Γιορτάζει κανείς μας; Στο τσακ μπαμ ετοιμάζεται η πιατελίτσα!

Τα εγγόνια της; όποιο κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι σαν τα ροξάκια της γιαγιάς Αφροδίτης, δε ξαναματάφαγε!
Γιορτές εν όψει λοιπόν, φτιάξτε τα και κερδίστε τις εντυπώσεις! 

Υλικά:
Για τη ζύμη: 
1 1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
3 αυγά
2 κ.γ.μπεικιν
3 βανίλιες
1 1/2 φακ. μαγιά
5 1/2 κούπες αλεύρι (ίσως και λίγο παραπάνω ούτως ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει) 
Επιπλέον για τη ζύμη κακάο:
2 κ.σ. κακάο
1/2 φλιτζ. χοντροκομμένα καρύδια.

Σιρόπι:
5 1/2 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτήρια ζάχαρη
1/2 λεμόνι 

Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το σπορέλαιο, τα αυγά και τη μαγιά διαλυμένη μέσα στο γάλα κι ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μπεικιν, τις βανίλιες και το αλεύρι λίγο λίγο ενώ ζυμώνουμε. 

roxakia1-ewoman

Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε σ’ αυτό, το κακάο και τα χοντροκομμένα καρύδια. Πλάθουμε τη λευκή ζύμη σε μπαλίτσες (γίνονται 6 ή 7) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Σε μπαλίτσες μικρότερες αλλά ίσες στον αριθμό, πλάθουμε και τη ζύμη κακάο.

roxakia5-ewoman

Αφού φουσκώσουν λίγο, με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο τη λευκή ζύμη και τη μπαλίτσα κακάο τη κάνουμε κορδόνι, την οποία τοποθετούμε κατά μήκος της ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό. 

roxakia6-ewoman

Κόβουμε το ρολό σε ίσα κομμάτια περίπου στα 2.5 εκ. και πατώντας να πλαταίνει πλάθουμε το ροξάκι. Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο C (στις αντιστάσεις) για περίπου μισή ώρα (μέχρι να ροδίσουν.)

roxakia7-ewoman

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε τα ροξάκια μέσα σε βαθύ ταψί, γυρνώντας τα συχνά, να απορροφήσουν το δυνατόν περισσότερο σιρόπι. 

roxakia9-ewoman

Αραδιάζουμε τα ροξάκια σε πιατέλα και το σιρόπι που τυχόν περισσέψει το κρατάμε σ' ένα βαζάκι στο ψυγείο και περιβρέχουμε τα ροξάκια αν στεγνώσουν.

roxakia10-ewoman
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!

roxakia12-ewoman