Η συνταγή της ημέρας: Μελομακ-κάρουνα Συμιακά

Η συνταγή της ημέρας: Μελομακ-κάρουνα Συμιακα

Μελομακ-κάρουνα Συμιακα

Υλικα για την τζύμη
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος
1 φλυτζανάκι του καφέ τζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μπύρα χωρίς τον αφρό της
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κοφτά κουταλάκια σόδα
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
12 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
Ξύσμα από ένα φρέσκο πορτοκάλι

Ετοιμασία της τζύμης
Σε μια τσανάκα βάλλουμε όλα τα υγρά. Το καλαμποκέλαιο το βούτυρο αφού τον έχουμε λιώσει, την μπυρα και μετά το χυμό πορτοκαλιού αφού ανακατέψουμε καλά μέσα την σόδα. Έπειτα ρίχτουμε την τζάχαρη, το αλάτι και βάλλουμε σιγά,σιγά το αλευράκι μας. Γίνεται μια μαλακή και ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί έως έμεινα ετοιμάσουμε τη γέμιση για τα μελομακ-κάρουνα μας.

Υλικά για τη γέμιση
4 μονόχερα καρύδια κοπανισμένα
2 μονόχερα κουνάρια κοπανισμένα,
2 μονόχερα σταφίδες λιωμένες
4-5 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή ρούμι

Ετοιμασία της γέμισης

Βάλλουμε όλα τα υλικά για την γέμιση στο μπλέντερ και τα λιώνουμε. Τα βάλλουμε σε ένα τσανακάκι και πάμε να κάουμε μελομακ-κάρουνα. Παλιά χρησιμοποιούσαν το γδυ. Πώς τα κάμνουμε; Παίρνουμε ζύμη στο μέγεθος ενός καρυδιού και την ανοίγουμε καλά στην παλάμη του χεριού μας. Ύστερα βάλλουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση και κλείνουμε την ζύμη ενώνοντας τις δύο άκρες. Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.

Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 με 30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν κα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Υλικά για το μέλωμα
2 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι ντόπιο
2 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
4 φλυτζάνια νερό

Ετοιμασία για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάλλουμε όλα τα υλικά να σιγοβράσουν Μόλις λιώσει η τζάχαρη αραδιάτζουμε τα μελομακ-κάρουνα σε ταψιά και ρίχτουμε ίση ποσότητα σιροπιού σε όλα. Μόλις πιούν όλο το σιρόπι είναι έτοιμα για το πασπάλισμα. Ετοιμασία για το σπάλισμα Τα υπολοιπα καρυδιά τα κρατάμε για το πασπαλισμα μαζι με 2 - 3 κουταλάκια κανέλας. Σε ένα λεκανακι βάλλουμε τα υλικά για το πασπαλισμα και τα ανακατεύουμε προσεχτικά.

Γίνονται περίπου 50 κομμάτια μελομακ-κάρουνα.
Έχετε έτοιμη την πιατέλα για το στόλισμα;