Η συνταγή της ημέρας: Σαρμάδες σκέτο ποίημα!

Η συνταγή της ημέρας: Σαρμάδες σκέτο ποίημα!

Κάθε φορά που τυλίγω λαχανοσαρμάδες μνημονεύω τον κυρ Γιάννη (ώρα του καλή εκεί που είναι!) έναν γείτονα στο πατρικό μου όταν ήμουν παιδί! (παππού τον θυμάμαι...).

Ένα τοιχάκι χώριζε τις αυλές μας! Ο κυρ Γιάννης ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος σε μένα που από παιδί μου άρεσαν οι άνθρωποι που έβγαζαν μια αισιοδοξία! Ήταν «καλλιτεχνική φύση» και δεν τον είχα δει ποτέ σκυθρωπό! Σκάρωνε ποιηματάκια στο πι και φι, κι όλο τον έβλεπες με ένα χαμόγελο λαμπερό που φώτιζε το πρόσωπό του σαν ολόγιωμο φεγγάρι!
Που τον έχανες, που τον έβρισκες, περπάταγε στον κήπο, ανάμεσα στα λουλούδια και το στόμα του δε σταματούσε να τους μιλάει...Για την ακρίβεια δε τους μιλούσε απλά, τους απήγγειλε τα ποιήματά του...
Οι κουτσομπόλες γειτόνισσες τον έλεγαν λωλό, αλλά δεν ήταν! Ονειροπόλος ήταν, όχι λωλός!
Και μάλλον είχε βρει τον τρόπο να μη ξεχαστεί!
Μ' ένα αυτοσχέδιο ποιηματάκι στο στόμα μας καλημέριζε, μας καλησπέριζε, μας καληνύχτιζε!
Ένα απ' τα πολλά κι ωραία που 'λεγε είναι κι αυτό που το θυμάμαι ακόμη κι είναι σαν να τον βλέπω, εκεί στο τοιχάκι να μου το απαγγείλει!

«Εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει,
ένα μεγάλο λάχανο πόσους σαρμάδες βγάζει;
Αν είναι ο μάστορας καλός και ξέρει να μοιράζει
ένα μεγάλο λάχανο 100 σαρμάδες βγάζει...»

Να λοιπόν, που κατάφερε ο κυρ Γιάννης να μείνει αλησμόνητος! κι εγώ που ξέρω τα πολλά (?) προσπαθώ ακόμη, να βγάλω 100 σαρμάδες από μεγάλο λάχανο!
 

Υλικά:
1 μεγάλο λάχανο για σαρμάδες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο (περίπου)
Για τη γέμιση:
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ¼ φλιτζ. ρύζι καρολίνα (ή μακρύκοκκο αν το προτιμάτε)
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
5-6 κλωναράκια μαϊντανό
½ λεμόνι
2 κ.γ αλάτι
¼ κ.γ. πιπέρι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
2 λεμόνια
1 κ.γ. νισεστέ ή κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Κόβουμε τη βάση του λάχανου, σε σχήμα κώνου και την αφαιρούμε και κόβουμε το λάχανο στη μέση. Το ζεματάμε για 15΄ σε νερό αλατισμένο ελαφρώς.

Κρυώνουμε το λάχανο σε τρεχούμενο νερό και χωρίζουμε τα φύλλα. Από κάθε φύλλο λάχανου αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό νεύρο του, χωρίζοντάς το στα δύο ή και περισσότερα μέρη. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Μπορούμε να φτιάξουμε τους σαρμάδες με ωμή τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά, αν κι εγώ προτιμώ να τσιγαρίζω λίγο τα υλικά όπως κι η μαμά μου! Σε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο σωτάρουμε το κιμά και τα κρεμμύδια ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το χυμό από μισό λεμόνι. Προσθέτουμε και το ρύζι και το γυρίζουμε 1-2 φορές.

laxano1-ewoman
Τραβάμε απ΄ τη φωτιά και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Τυλίγουμε τους σαρμάδες.

laxano2-ewoman

laxanao3-ewoman

Μυστικό της μαμάς μου: Για να μην αρπάξουν στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο της κατσαρόλας αφού έχουμε ρίξει λίγο νερό κι αραδιάζουμε πάνω του τους σαρμάδες.
Σε κάθε σειρά αλατίζουμε ελαφρώς και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι. Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεστό νερό που να τους καλύπτει ενώ σκεπάζουμε μ' ένα πιάτο και βάρος (πέτρα!) για να μη διαλυθούν στο βράσιμο!

Αφού πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την ένταση και βράζουμε για 35-40' χωρίς καπάκι. Όταν βράσουν τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και γυρνώντας την κατσαρόλα κρατώντας κόντρα το πιάτο, μαζεύουμε το ζουμί σ' ένα μπολ για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα προσθέτοντας σιγά σιγά το λεμόνι. και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζουμί εφόσον έχει κρυώσει αρκετά και το νισεστέ αν χρειαστεί ώστε να πήξει η σάλτσα.

laxanao5-ewoman

Αυγοκόβουμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα ή καλύτερα κρατάμε τη σάλτσα στο μπολ και τους περιχύνουμε στο πιάτο σερβιρισμένους!

Σημ: Αν δε σας αρέσει το αυγολέμονο, μπορείτε να το παραλείψετε! Οι λαχανοσαρμάδες είναι πεντανόστιμοι, έτσι ή αλλιώς!

Αφιερωμένο στη μνήμη του κυρ Γιάννη!

laxano6-ewoman