Κι επειδή ελληνικό Πάσχα χωρίς να μοσχοβολήσει το σπίτι, κακουλέ, μαχλέπι και μαστίχα, δεν γίνεται και για να μην ψάχνεστε δεξιά κι αριστερά και χάνετε χρόνο για να βρείτε την καλύτερη συνταγή για τσουρέκια, το ewoman δοκίμασε, πέτυχε κι έχει για εσάς τις 3 καλύτερες συνταγές για αφράτα τσουρέκια, που θα καλύψουν κάθε γούστο και θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία.
Οι συνταγές έχουν κάποια κοινά στοιχεία και κάποια άλλα που τις κάνουν ξεχωριστές. Διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει και σηκώστε τα μανίκια!
Το μυστικό επιτυχίας σε όλες είναι η υπομονή που πρέπει να δείξετε, ώστε η ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, καθώς και τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!
Ιδού λοιπόν, οι 3 καλύτερες συνταγές για τσουρέκια του ewoman, βήμα - βήμα και με φωτογραφικά ντοκουμέντα!
1η συνταγή: Αφράτα τσουρέκια με ζαχαρούχο
Μια συνταγή που τη δοκίμασα πρώτη φορά εφέτος και σας τη συνιστώ ανεπιφύλαχτα!
Σίγουρη επιτυχία! Θα σας εντυπωσιάσουν όπως κι εμένα με τη γεμάτη γεύση τους και τις ίνες τους! Γίνονται σαν αφρός και είναι πεντανόστιμα!!!
Υλικά:
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κουτιά ζάχαρη (μετράμε με το κουτί του ζαχαρούχου)
2 κουτιά σπορέλαιο (ή εναλλακτικά 1 βούτυρο αγνό λιωμένο + 1 σπορέλαιο ή 2 κουτιά βούτυρο)
250 γρ.νωπή μαγιά ή 8 φακελάκια ξερή
3 κουτιά χλιαρό νερό
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κ.γλ. κακουλέ + 2 κ.γλ. μαχλέπι + 2 κ.γλ. μαστίχα
τον χυμό 1 πορτοκαλιού και το ξύσμα του
2 κ. γλ μπέϊκιν πάουντερ
3 κιλά αλεύρι γ.ο.χ. ή ειδικό για τσουρέκια (κοσκινισμένο)
σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το μισό σπορέλαιο ή βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά κι αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφού κρυώσει ελάχιστα προσθέτουμε τ' αυγά χτυπημένα ανακατεύοντας γρήγορα. ώστε να γίνουν μια παχύρευστη κρέμα. Σε μεγάλη λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό (όχι καυτό) και προσθέτουμε και 1 κ. γλ. ζάχαρη κι αφού διαλυθεί καλά η μαγιά προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας. Προσθέτουμε το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, το ξύσμα τη βανίλια το μπέϊκιν και περίπου μισό κιλό αλεύρι κι ανακατεύουμε ελαφρώς.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε, όχι με μπουνιές αλλά διπλώνοντας τη ζύμη ενώ λαδώνουμε τα χέρια μας συνεχώς μέχρι να τελειώσει το υπόλοιπο λάδι ή το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε, (αυτό βοηθάει στο να γίνουν ίνες στα τσουρέκια). ώσπου η ζύμη μας να είναι μαλακή και εύπλαστη (για να μην κολλάει δεν προσθέτουμε αλεύρι, παρά λαδώνουμε τα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη να φουσκώσει για 2-3 ώρες.
Αφού φουσκώσει, ξαναζυμώνουμε για λίγο και έπειτα πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες ή σε ότι σχήμα θέλουμε κι αφήνουμε να σταθούν για 1-2 ώρες σε ζέστη ώστε να φουσκώσουν .
Αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με λίγο γάλα ή 1 κ. γλ. νερό πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο (ή σκέτα αν θα τα επικαλύψουμε με σοκολάτα)
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 ο C για περίπου 20-25'. (ώσπου να πάρουν χρώμα και να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα)
Για να μην "αρπάξουν" ίσως χρειαστεί να σκεπάσουμε με λαδόκολλα στο τέλος και για περισσότερη γυαλάδα, αλείφουμε ξανά με αυγό προς το τέλος του ψησίματος.
Σημ: Αν θέλετε σοκολατένια επικάλυψη δείτε πώς θα φτιάξετε τη γκανάζ στο τέλος του άρθρου ή εδώ.
2η συνταγή: Τσουρέκια της μαμάς
Από τη λίστα με τις 3 καλύτερες συνταγές δεν θα μπορούσε να λείπει η συνταγή της μανούλας μου για τα παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια, με όλα της τα μυστικά! Δοκιμασμένη, εγγυάται επιτυχία με την υπογραφή της μαμάς!
Υλικά:
1 κιλό ζάχαρη
8 αυγά
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
600 ml γάλα
250 γρ νωπή μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι μαστίχα (τη χτυπάς με ζάχαρη)
300 γρ φυτίνη λιωμένη + 1 φλ μικρό σπορελαιο (μέσα στο λιωμένο βούτυρο)
3 κιλά αλεύρι γ.ο.χ. ή ειδικό για τσουρέκια
σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σ' ένα μπολ μ' ένα ποτήρι χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κ. γλ. ζάχαρη και λίγο αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν. (το μείγμα πρέπει να είναι αραιό) Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μισή ΄ώρα να φουσκώσει. Μυστικάκι: Όταν κάνει φυσαλίδες, τότε είναι έτοιμη.
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο μεταξύ προσθέτουμε το κακουλέ, το μαχλέπι και τη μαστίχα στο αλεύρι και το κοσκινίζουμε.
Αφού κρυώσει λίγο το γάλα προσθέτουμε τ' αυγά χτυπημένα κι ανακατεύουμε γρήγορα.
Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε όλα τα υλικά, εκτός τη φυτίνη και το σπορέλαιο.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και ας κολλάει για να γίνουν τα τσουρέκια μας αφράτα.
Λιώνουμε τη φυτίνη και προσθέτουμε και 1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο, παίρνουμε με τα χέρια μας και ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο κι η ζύμη να μην κολλάει. (αυτό βοηθάει στο να γίνουν ίνες στα τσουρέκια)
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (4 ώρες περίπου είναι αρκετές).
Μυστικάκι: Για να βοηθήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει πιο γρήγορα κι ομοιόμορφα τοποθετούμε μια θερμοφόρα κάτω από τη λεκάνη.
Αφού φουσκώσει, ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε
και τ' αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα ακόμη.
Για να μην απλώσουν τα τσουρέκια μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ατομικές φόρμες ψησίματος.
Στο τέλος αλείφουμε κρόκο αυγού που τον έχουμε αραιώσει με λίγο νερό, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, ή φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 ο C μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα.
Για περισσότερη γυαλάδα αλείφουμε ξανά με κρόκο αυγού προς το τέλος του ψησίματος. Ίσως χρειαστεί να σκεπάσουμε με λαδόκολλα προς το τέλος για να μην "αρπάξουν".
Σημ: Αν θέλετε σοκολατένια επικάλυψη, δείτε πώς θα φτιάξετε τη γκανάζ στο τέλος του άρθρου, ή εδώ.
3η συνταγή: Εύκολα κορδονάτα τσουρέκια
Υπέροχα κορδονάτα κι εύκολα τσουρέκια. Η πιο εύκολη στην εκτέλεση από τις 3, συνταγή που όμως δεν έχει να ζηλέψει ούτε σε γεύση ούτε σε εμφάνιση από τις άλλες.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. ή ειδικό για τσουρέκια
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1/2 κ.γλ. κακουλέ
1/2 κ.γλ. μαχλέπι
1/2 κ. γλ. μαστίχα
1 βανίλια
500 ml γάλα
300 γραμμάρια ζάχαρη
225 γραμμάρια μαργαρίνη με βούτυρο + 1 φλιτζ. μικρό σπορέλαιο
4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου) + 2 κρόκους για την επάλειψη
σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη βανίλια κι ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη το βούτυρο και το σπορέλαιο, τόσο όσο ν' αντέχει το δάχτυλό μας μέσα.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι και χτυπάμε τ' αυγά και τα προσθέτουμε κι αυτά και ζυμώνουμε ελαφρώς.
Θα έχουμε μια ζύμη υγρή που να κολλάει. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι παρά μόνο λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε.
Σκεπάζουμε τη ζύμη για 4 ώρες να φουσκώσει και στη συνέχεια την πλάθουμε σε πλεξούδες
ή ότι σχήμα θέλουμε και τ' αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, σκεπασμένα.
Έπειτα χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με λίγο γάλα ή νερό, τα αλείφουμε, ρίχνουμε σουσάμι ή φιλέ αμύγδαλο και τα.ψήνουμε στους 200 ο C σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 15'' περίπου,(ανάλογα το φούρνο), ώστε να πάρουν χρώμα και να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα.
Για περισσότερη γυαλάδα αλείφουμε ξανά με κρόκο προς το τέλος του ψησίματος.
Σημ: Και στις 3 συνταγές αν θέλουμε επικαλύπτουμε με γκανάζ σοκολάτας που φτιάχνουμε ως εξής:
Για τη γκανάζ επικάλυψης:
200 γρ λευκή κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος
80 ml κρέμα γάλατος
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι, σπάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, προσθέτουμε και την κρέμα γάλατος και ζεσταίνουμε για 1-2΄στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί, ώστε να έχουμε μια γκανάζ πηχτή και όχι πάρα πολύ ρευστή κι επικαλύπτουμε τα τσουρέκια!
* Όποια συνταγή κι αν φτιάξετε θα σας αποζημιώσει με τη γεύση της!
Tip: Για να πετύχουν τα τσουρέκια βασικό είναι, τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!!
Δείτε ακόμη: Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς, εδώ και Πολίτικο τσουρέκι ταψιού, εδώ.