Η συνταγή της ημέρας: Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς

Η συνταγή της ημέρας: Πασχαλινά τσουρέκια της μαμάς

Πάσχα χωρίς τσουρέκια γίνεται; Δε γίνεται! Κι επειδή εμείς εδώ στο Ewoman ξέρουμε να σας φροντίζουμε, σας έχουμε την καλύτερη, μαμαδίστικη συνταγή που θα μπορούσατε να λιγουρευτείτε για πασχαλινά τσουρέκια!

Υλικά:

11 ποτήρια αλεύρι για τσουρέκια
2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος
3 κ.σ μαγιά φρέσκια
2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
8 αυγά
2 φακελάκια μαχλέπι
2 φακελάκια κάρδαμο
1 κοφτό κ.γ μαστίχα τριμμένη
4 βανίλιες

Εκτέλεση:

Όλα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε τη μαγιά μαζί με το μισό φλιτζάνι γάλα, βάζουμε 1 κ.γ ζάχαρη, λίγο αλεύρι, φτιάχνουμε έναν ελαφρύ χυλό και τον βάζουμε στην άκρη σκεπασμένο με σελοφάν να φουσκώσει.
Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα "γάντζος " ζάχαρη με αυγά μέχρι να ασπρίσουν.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ζεστό χλιαρό γάλα, ρίχνουμε και τη μαγιά μας που έχει φουσκώσει (προσοχή γιατί φουσκώνει γρήγορα να μη μας χυθεί, κάνουμε γρήγορες κινήσεις έχοντας κοντά μας όλα τα υλικά έτοιμα), ρίχνουμε και το μαχλέπι, τη μαστίχα (αν δεν έχουμε τριμμένη τρίβουμε 2 - 3 δάκρυα μαστίχας με λίγη ζάχαρη στο μούλτι ή σε γουδί και αν δεν έχουμε σε μία πετσέτα μέσα ρολάροντας από πάνω απαλά με ελάχιστη πίεση με ένα μπουκάλι π.χ μπύρας), ρίχνουμε και τις βανίλιες, το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και τοποθετούμε τη ζύμη σε μία μεγάλη λεκάνη γιατί θα φουσκώσει πολύ, και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι.
Προσοχή: δε ζυμώνουμε, κάνουμε το χέρι κύκλους μέχρι το πρώτο πακέτο και μετά αρχίζουμε να παίρνουμε τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω ( είναι ο τρόπος ζυμώματος για να κάνουν τα τσουρέκια μας κλωστές) όταν φτάσουμε στο δέκατο ποτήρι αλεύρι κοιτάμε η ζύμη μας να μην είναι πολύ σφιχτή για να γίνουν αφράτα και αρχίζουμε να βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο γάλακτος.

Δεν ανησυχούμε αν δεν το απορροφήσει όλο, όταν θα αρχίσει να φουσκώνει θα το απορροφήσει!
Τελειώνοντας σκεπάζουμε τη λεκάνη με σελοφάν και βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όσο πατάμε με το δάχτυλο και μένει κάτω, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο φούσκωμα. Δε βιαζόμαστε για να μπορέσουν να γίνουν σωστά. Ανοίγουμε τον φούρνο στους 180°. Μόλις τελειώσουμε με το φούσκωμα ετοιμάζουμε 2 κρόκους, τους αραιώνουμε με λίγο νερό και αφήνουμε στην άκρη! 

Παίρνουμε κομμάτια ζύμης (εγώ παίρνω τρία) και φτιάχνουμε πλεξούδες ίσιες γυριστές ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε. Τοποθετούμε σε λαμαρίνες με λαδόκολλα, αφήνουμε στην άκρη να ξαναφουσκώσουν και μόλις είναι έτοιμα αλείφουμε με πινέλο -με προσοχή- τους αραιωμένους κρόκους και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°.

Χρόνος ψησίματος:
Για μικρά τσουρέκια 15 -20 λεπτά
Για μεσαία τσουρέκια 20 - 30 λεπτά
Για μεγάλα τσουρέκια 35 - 45 λεπτά.

*Αν κολλάει η ζύμη την ώρα που ετοιμάζουμε τις πλεξούδες ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα θέλουμε βάζουμε λίγο ηλιέλαιο όχι αλεύρι γιατί θα σκληραίνουν. Και αν τα θέλουμε λίγο υγρά μέσα, σαν αυτά που αγοράζουμε, αφαιρούμε 5' από τους χρόνους ψησίματος.