Η συνταγή της ημέρας: Μπεκρή μεζές της Τσικνοπέμπτης!

Η συνταγή της ημέρας: Μπεκρή μεζές της Τσικνοπέμπτης!

Κι έφτασε κι η μέρα που όλοι (καλοφαγάδες και μη) περιμέναμε! Η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα ξεφαντώματος, γλεντιού, φαγοποτιού και κραιπάλης! Ο καθείς την αναμένει για τους δικούς του λόγους!

Πάντως σήμερα, το κρέας έχει την τιμητική του! Κι όχι απλά το κρέας! Το τσικνισμένο κρέας κοινώς το «αρπαγμένο»... (προσέξτε αρπαγμένο ελαφρώς, όχι καμμένο!! )

Οι τηγανιές είναι η Νο1 επιλογή για τσίκνισμα για όσους δεν επιδοθούν στη τέχνη του barbeque!

Σήμερα θα καούν τα κάρβουνα και θα πάρουν φωτιά τα τηγάνια...

Απ' όλες τις γωνιές θ' αναδύεται μια «τσικνίλα»  όπως ακριβώς επιβάλλει η μέρα! Οι Έλληνες αγαπούν την Τσικνοπέμπτη και δε νομίζω να μείνει ατσίκνιστος σήμερα κανείς...

Όλοι κάτι τσικνιστό και λαχταριστό θα τσιμπήσουμε, σε κάποιο πηγαδάκι θα σκαλώσουμε κάπου θα μπεκροπιούμε, κάπου θα ξεφαντώσουμε μασκαρεμένοι ή μη...!

Και πολύ καλά θα κάνουμε...δε μας έμειναν δα και πολλά να γιορτάζουμε!

Εξάλλου το λέει και το τραγούδι: ως τη Καθαρά Δευτέρα δωσ’ του φουστανιού σ’ αέρα!

Εμείς πάντως θα τσικνιστούμε με μπεκρή μεζέ! Εσείς;

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

3 κουταλιές μουστάρδα

1 μέτριο κρεμμύδι

1 πράσινη πιπεριά

1 κόκκινη πιπεριά

2 σκελίδες σκόρδο

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

1 λεμόνι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή μείγμα πιπεριών για κρέας

1/2 κ.γ. πάπρικα καυτερή

αλάτι

Ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο (ότι προτιμάτε, όλα του πηγαίνουν)

Εκτέλεση:

Μαρινάρουμε το κρέας με τη μουστάρδα, το πιπέρι, την πάπρικα, το σκόρδο και τη ρίγανη ή το δεντρολίβανο.

mpekri1-ewoman

Τ' αφήνουμε για λίγο να μαριναριστεί. Σε δυνατή φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι σωτάρουμε το κρέας ν' αρπάξει λίγο, απ' όλες τις πλευρές και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές κομμένα σε φέτες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαραθούν λίγο.

bekri2-ewoman

Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και 1 ποτηράκι ζεστό νερό.

bekri3-ewoman

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι για να βράσει σιγά σιγά και να γίνει λουκούμι!

5' πριν αποσύρουμε από τη φωτιά αλατίζουμε!

bekri4-ewoman

Πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι, στύβουμε λεμονάκι και...καλό τσίκνισμα!

Πρόταση σερβιρίσματος; Μπορείτε να σερβίρετε το μπεκρή μεζέ σε πίτα λαγάνα κομμένη στη μέση οριζοντίως!

bekri8-ewoman

Καλή Τσικνοπέμπτη!